”Salturi uriașe în carieră – muncind mai puțin” ?


02.26.2015

Am copiat acest slogan dintr-o campanie de marketing a unui coach. Scriu despre el din cauză că e exact opusul mesajului pe care îl aduc eu pe piața serviciilor de dezvoltare personală și în carieră. Și mi-a adus în memorie o sesiune recentă cu o clientă.

Era o sesiune de monitorizare, iar clienta cu care lucram scrisese în Fișa de evaluare lucruri foarte contradictorii – redau mai jos câteva fragmente.

1. Când ai solicitat acest program:

  •  Te simțeai (o metaforă sau o descriere a emoțiilor dominante):

că mă scufund în cele mai întunecate adâncuri, secătuită de orice putere, în derivă.

 2. Comparativ cu ce simțeai și sperai atunci, acum :

  •  Te simți (o metaforă sau o descriere a emoțiilor dominante):

ca pasărea pheonix care renaște, destul de greu, din cenușă; half way there și uneori.. precum Donkey din Shrek în drum spre The Kingdom of Far Faaaaarr away: “Are we there yet..??? Are we there yet..??? Are we there yet..??? ……”.

  • Ai avansat către (promotion focus) :

o stare de sănătate mai bună.

  • Ai prevenit (prevention focus):

un dezastru.

(…)

10. Privind lucrurile foarte onest, satisfacția ta în legătură cu acest program este :

Rezultatele efective pe care le-ai obținut

5

??!!

Așadar: am prevenit ”un dezastru”, am trecut de la ”mă scufund în cele mai întunecate adâncuri, secătuită de orice putere, în derivă” lapasărea pheonix care renaște, (…), din cenușă”, am o stare de sănătate mai bună” (de ex., nu mai am deloc durerile de cap, care înainte erau continue) – DAR  satisfacția mea în legătură cu rezultatele pe care le-am obținut este… 5 ??!!

Primele întrebări pe care ți le pui sunt, desigur, legate de așteptări și timp: când pleci de la ”mă scufund în cele mai întunecate adâncuri, secătuită de orice putere, în derivă”, unde îți propui să ajungi și în cât timp?

A doua serie de întrebări sunt legate de rolurile pe care tu ți le asumi pe drumul către dorințele tale. Aveam să (re)descoperim împreună un cuvânt-cheie, precum și o obișnuință și o convingere asociate lui: trudă, Eu nu am trudit niciodată și  Ce se obține cu trudă nu e natural.

Clienta mea aprecia rezultatele la nivelul 5 din două rațiuni, împletite.

Pe de o parte, și-a propus de la început obiective mult prea multe, prea variate și prea ambițioase ( prea Faaaaaar away!) pentru numărul de sesiuni pe care le-a contractat; unele complet nerealiste, utopice. Am discutat acest aspect, însă, dincolo de așteptările convenite conștient, ea a păstrat o agendă ascunsă (așteptările inițiale), în raport cu care își evaluează rezultatele; agenda aceea ascunsă, mult prea încărcată, cu așteptări utopice, o determină să aprecieze că se află DOAR la jumătatea drumului și, în loc să se bucure de drumul parcurs, o fac să se autoflageleze – și descurajeze – cu un 5.

Pe de altă parte, e, ca foarte mulți alții, victima ideologiei postbelice (când oamenii își trimiteau copiii la școală ”ca să trăiască mai bine și să muncească mai puțin” *), a folclorului școlar (unde a trudi încă mai e considerat opusul lui a fi inteligent/talentat) și, mai nou, a zecilor și sutelor de programe de consiliere psihologică, dezvoltare personală și coaching care promit că te învață ”cum să fii fericit(ă) permanent” (am fost martoră la o conversație în care un furnizor de servicii NLP  îi promitea unei doamne acest lucru), ori ”salturi uriașe în carieră – muncind mai puțin” (cum promite campania de coaching de la care am pornit).

Genul acesta de promisiune-reclamă vinde iluzii facile, cai verzi pe pereți, un tip special de drog, care, ca orice drog, se vinde bine și aduce mulți bani – având totodată avantajul ca nu e declarat în afara legii.

Oamenii aceștia fie sunt naivi și habar nu au ce înseamnă o carieră bazată pe performanță autentică, fie sunt cinici și nu le pasă cât și pe cine înșeală. Întrebați-o pe Simona Halep ce pași uriași a făcut în carieră muncind mai puțin. Întrebați-l pe Gheorghe Hagi. Întrebați un antreprenor precum George Soros. Întrebați un laureat al Premiului Nobel… ori un profesionist obișnuit – dar PROFESIONIST.

Niciun performer adevărat nu-ți va spune vreodată ca ar fi posibil să faci pași importanți într-o carieră – sau într-un hobby – muncind mai puțin. Însă toți mediocrii visează la aceasta…

Învață să trudești organizat, perseverent, sistematic. Acesta este drumul.

Asumă-ți truda organizată ca stil de viață.

Nu poți obține nici rezultate mai bune, nici fericirea muncind mai puțin – le poți obține însă muncind mai organizat și mai perseverent.

Programează o primă sesiune: dezvoltare@elisabetastanciulescu.ro

Înscrie-te la un curs

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.