Dorință și voință


07.01.2015

”Vreau foarte mult să…” nu e același lucru cu ”Am voința să…”.
Prea mulți le confundă.

Distanța dintre ele e distanța între simpla dorință, oricât de puternică, și acțiunea efectivă; iar apoi distanța între entuziasmul începutului și perseverența de a continua și atunci când ai de depășit obstacole multe și grele, oboseala, uneori plictiseala, eșecurile…

Limba engleză le diferențiază clar: will nu e același lucru cu willpower.

Nu găsesc în limba română o diferențiere similară.

Poate de aceea întâlnim atât de mulți co-naționali care spun ”Vreau”, aparent foarte hotărâți, încep o acțiune cu mare entuziasm, iar după un timp abandonează, invocând varii motive, bineînțeles ”foarte întemeiate”: nu pot / e greu, nu sunt motivați (din exterior), nu le place persoana X sau Y cu care lucrează (șef, coleg, coach, trainer, profesor), nu le mai place acțiunea în sine, s-au plictisit, sunt atrași de altceva, au o altă ”oportunitate” etc. etc.

De câte ori ai auzit în jurul tău ”Vreau să…” – de câte ori ai spus, poate, tu însuți/însăți – în ultimele șase luni? Câte dintre proiectele respective au fost puse efectiv în practică? Câte au rezistat în fața obstacolelor interioare sau exterioare?

De câte ori ai simțit ”Vreau …, dar nu am voință…”? Sau ai identificat această trăire la alții?

Dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează motivația și voința, să reușești să te motivezi și să-ți întreții voința mai bine, să-i ajuți pe alții să facă acestea, alătură-te Clubului DACI-AS VIP : te așteptăm aici.

Împletim – interdisciplinar – resurse din experiență și cercetarea științifică autentică, din coaching, mentorat, consiliere, educație, în cel mai complex program de dezvoltare pe care îl poți găsi în România.

Află mai multe, aici.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.