N-am avut succes: de ce perseverez?


01.30.2016
  1. Pentru că succesul autentic, sustenabil, nu vine din câteva încercări – probabil că pe asta o știai deja.

Sportivii de mare performanță sunt exemplele cele mai bune. La unul dintre primele ei concursuri, Nadia Comăneci a căzut de câteva ori pe de bârnă și a primit, dacă îmi aduc bine aminte, cea mai mică notă din concurs. A mai ratat și alte dăți. Au ratat și alți campioni olimpici și mondiali, la început de drum sau în vârf de carieră. Au perseverat, iar perseverența, nu un succes ori un insucces de moment, a făcut din ei mari campioni.

+

2. Pentru că am foarte mare încredere în valoarea a ceea ce vreau să realizez și folosesc fiecare eșec ca să învăț ceva; fiecare eșec e, de fapt, un pas înainte – probabil că și pe asta o știai.

Cercetătorii și inventatorii sunt modelele de urmat aici. Exemplul lui Thomas Edison e suficient:

I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work. - Thomas A. Edison

+

3. Pe asta e posibil să nu o știi: pentru că succesul e o noțiune mai subtilă decât ne-am obișnuit să-l gândim.

De multe ori, reușita nu vine cu surle și trâmbițe, nu e imediat vizibilă, observabilă.

Însă vine!

Am declanșat, cu câteva luni în urmă, o campanie Facebook anticorupție, cu titlul ”Eu respect legea”. Motivele pentru care am făcut aceasta sunt explicitate aici și aici, nu le repet.

Aparent, campania nu a dat rezultate: puțini au preluat mesajul meu, unii mi-au scris că au rețineri din cauză că ar putea greși fără voie, alții mi-au spus că se tem de judecățile celorlalți, iar alții m-au criticat deschis și mi-au spus că, în numele libertății câștigate după decembrie 1989 și în baza unor raționamente argumentative construite de unii filosofi și eseiști, ei nu respectă decât ce legi vor.

Între timp, mai multe persoane mi-au povestit întâmplări mărunte din viața lor în care, stimulați de postările mele, și-au amintit că și ei sunt implicați în construcția sau eșecul statului de drept și limitarea sau, dimpotrivă, perpetuarea și creșterea corupției, nu doar politicienii și marii oameni de afaceri.

Cineva îmi povestește cum a oprit piciorul care se pregătea să apese pe accelerație, pentru o viteză dincolo de limita legală.

Altcineva cum, tot la volan fiind, a oprit tentația de a o lua pe ”scurtătura” cu sens interzis și a ales drumul mai lung către casă.

Altcineva mi-a povestit cum, tentat să dea ”ceva cui trebuie” pentru mai multă siguranță la examenul pentru școala de șoferi, a ales riscul de ”a pica”.

Câte accidente și tragedii ar fi evitate dacă șoferii și-ar aminti mai des să facă acestea!

Un client mi-a spus că se pregătea să-mi propună să lucrăm fără facturi și chitanțe, ca să ”ne înțelegem la un preț mai mic”, însă, după ce a citit articolele citate mai sus, a decis să lucrăm legal.

O clientă mi-a spus că așa m-a descoperit și acesta a fost argumentul care a convins-o să mă caute: a recunoscut propriile valori în postarea aceea a mea; și, ulterior, în alte articole de pe site.

Relatările de acest fel sunt suficient de numeroase ca să-mi alimenteze încrederea că ceea ce fac nu e inutil. Lucrez sub sigla Școala pentru performanță, integritate și echilibru – adulți, însă nu-mi mai propun demult să schimb lumea în câteva zile, săptămâni, luni, printr-o inițiativă excepțională; experiența m-a învățat că aceasta este o iluzie. Nici să conving sute și mii de oameni să facă una sau alta.

Mi-e suficient dacă cele pe care le spun, le scriu și le fac găsesc teren fertil într-un număr oarecare de oameni și le alimentează hotărârea de a schimba ceva în modurile lor de a gândi și în acțiunile lor; eu stiu cateva sute, dar si daca ar fi zeci, tot m-aș simți binecuvântată.

De aceea, voi continua să postez această imagine de profil în fiecare zi de 30 a lunii, ca semn că nu am uitat lecția dură pe care am primit-o cu toții după tragedia de la #clubulColectiv.

Pentru că nu e suficient să plângi câteva zile și să aprinzi o lumânare care se stinge, ori să donezi pe moment sânge și bani, ori să strigi ”Demisia!” și să creezi organizații care să urmărească cum contribuie alții la întreținerea și creșterea corupției.

Dacă ești conștient(ă) că și tu ești implicat(ă) în construcția sau eșecul statului de drept și în limitarea sau, dimpotrivă, perpetuarea și creșterea corupției și vrei să-i ajuți și pe alții să-și amintească, poate faci ce fac eu: schimbi fotografia de profil în fiecare zi de 30 a lunii, pentru o zi, și devii mai conștient(ă) dacă, în micile acțiuni cotidiene, respecți sau încalci legea, contribui la diminuarea sau, dimpotrivă, la creșterea corupției.

schimbam-romania-integritate-eu-respect-legea-scoala-pentru-performanta-integritate-echilibru-adulti

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.