Gestiunea emoțiilor: 3 întrebări SCOP, foarte utile


04.14.2016

Întrebările SCOP sunt:

  • S – sănătoase
  • C – constructive
  • O – oneste
  • P – productive

Astăzi, încearcă să te concentrezi doar pe cele 3 întrebări de mai jos. Toată ziua. În tot ce faci.

Îți garantez că ziua ta va fi mai senină și mai productivă.

Vei gestiona mai bine emoțiile nedorite și vei folosi conștient, ca resurse, emoțiile dorite.

Vei comunica mai constructiv.

Vei ”salva” relații importante pentru tine.

Vei obține rezultate mai bune în muncă.

Vei diminua semnificativ stresul.

Îți vei proteja mai bine sănătatea.

Iată întrebările care fac minuni :

  1. Ce simt eu în corp aici și acum? (ex: o greutate pe umeri, un nod în gât, un ghem în stomac, fluturi în stomac, căldură în inimă / tot corpul etc.)
  2. Ce îmi spun aceste senzații fizice despre starea mea psihică? (ex. mă simt copleșit/ă, agitat/ă, trist/ă, vesel/ă, energic/ă etc.) 
  3. Ce acțiuni simple SCOP (sănătoase, constructive, oneste, productive) aleg eu să fac aici și acum, ca să schimb în bine starea mea fizică și psihică și să mă concentrez pe scopurile mele?

Reține:

  1. stările fizice ne oferă primele indicii cu privire la stările psihice și primele instrumente de gestiune a acestora; ca să gestionăm mai ușor emoțiile nedorite, de multe ori e suficient să aducem o schimbare minimă în corp : să respirăm mai lent și mai profund, să bem apă, să tăcem ori să folosim diferit corzile vocale (schimbăm înălțimea și viteza sunetelor), să schimbăm poziția unei părți a corpului, să facem câțiva pași ori câteva mișcări de gimnastică etc.; dacă la acestea mai adaugi și un No defense. Care e scopul meu aici și acum?, rezultatul va fi și mai bun;
  2. de multe ori, ne concentrăm prea mult pe ”cauzele” exterioare ale stărilor noastre nedorite și nu controlăm singurele lucruri pe care le putem cu adevărat controla: acelea care țin de noi înșine și care, de multe ori, sunt foarte simple!

Orice faci astăzi, adresează-ți – cu voce tare, dacă e posibil – cele 3 întrebări de mai sus. Înainte de o întâlnire și pe parcursul ei, înainte de a da sau a răspunde la un telefon, înainte de a citi sau scrie un e-mail… Apoi acționează în consecință.

Deseară, fă un bilanț și compară ce vei fi reușit astăzi cu ce ai reușit până acum, în alte zile similare.

Până la următorul set de întrebări SCOP, numai cele bune să se-adune!

NB. În cazul în care nu poți evalua dacă întrebarile pe care ți le pui tu însuți/însăți sunt SCOP (sănătoase, constructive, oneste, productive) sau ți-e greu să descoperi singur(ă) răspunsuri SCOP, nu ezita să vii aici pentru antrenament cu metodă :

Banner curs pentru articole v2

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.