Pesimismul și deprimarea recurente pot indica un tip de funcționare umană absolut normală și foarte productivă



11.18.2021

Pesimismul și deprimarea recurente sunt, de obicei, considerate simptome ale unei funcționări anormale, iar uneori chiar patologice, fiind asociate cu boli psihice precum, ca să dau cel mai cunoscut exemplu, depresia, ori tulburarea bipolară de personalitate. Eu nu știu să existe în psihologie o abordare care să le asocieze cu un tip specific de funcționare…

Călătorie prin jungla ta interioară



02.12.2019

„If you don’t know where you want to go, then it doesn’t matter which path you take.” (Lewis Carroll) Dacă nu știi unde vrei să ajungi, nu contează pe ce drum o apuci. Doar că un drum ales la întâmplare, ori pentru că așa fac sau spun alții, te poate duce acolo unde tu nu…

Smerenia e o resursă pentru viață, dincolo de orice religie



12.17.2018

”Omul învaţă din greşeala lui doar atunci când se trezește” spune un proverb românesc. Doar când ”ne trezim” învățăm, de pildă, că smerenia e o resursa pentru viata, dincolo de orice religie. O voi lăsa pe Romina, una dintre participantele la grupul de dezvoltare personal-profesională, să împărtășească aici cum ”s-a trezit” ea, cum a învățat…

De data asta, am reusit !



03.02.2018

Voiam să schimb multe în viața mea, inclusiv sa slabesc dupa un an de mancat compulsiv si multe kg in plus. Imi erau afectate toate ariile vietii: aveam o energie scazuta la munca, imi lipseau bucuria si veselia in relatia cu copiii, in timpul liber preferam sa stau in casa, nu imi mai doream sa…

Cum să schimbi o obișnuință nesănătoasă și neproductivă



01.22.2018

Încerci să schimbi o obișnuință nesănătoasă și neproductivă și nu reușești sau reușești doar pe termen scurt? Poate că pui lucrurile cu susul în jos, fără să-ți dai seama? Poate că ar fi mai bine să ieși din propriile iluzii – de care nu ești conștient/ă – și să începi prin a schimba chiar modul…

Ce înseamnă perfecționism și ce înseamnă perfecto-patologie?



08.14.2017

În sociologie, deosebim între birocrație (reglementarea acțiunilor sociale prin norme care contribuie la o mai eficientă utilizare a resurselor și la asigurarea unei ordini de drept) și biropatologie (excesele sau lacunele de reglementare, care împiedică utilizarea eficientă a resurselor și generează injustiție socială, corupție, dezorganizare). După același model, observ, în programele de dezvoltare pe care…

Meditația îți poate afecta capacitățile cognitive, funcționarea emoțională, motivația și voința, relația cu sine, relațiile cu ceilalți



06.25.2017

După ce foarte multe studii științifice au atestat efectele benefice ale meditației asupra sănătății, asupra performanțelor și asupra calității vieții în general, un studiu științific foarte recent (publicat în mai, 2017) ne atenționează că meditatia are efecte secundare, nedorite, asupra practicanților proveniți din societăți non-asiatice. Aceste efecte sunt ignorate de cei mai mulți oameni care…

Propunându-mi ”să mor” am reușit să trăiesc

Propunându-mi ”să mor” am reușit să trăiesc



12.03.2016

In saptamanile din urma m-am hotarat sa fac un test. Mi-am propus sa ma opresc, “sa mor” putin, subit. M-am gandit, atunci cand mi-am propus asta, sa imi imaginez daca lumea se va opri in loc, daca cei 80 de oameni care acum sunt un pic contrariati de schimbarile mele (chiar daca unii imi spun…

Cum se antrenează mintea calmă și limpede: un exercițiu de meditație ”mindfulness”



11.23.2016

Meditația nu înseamnă să-ți controlezi gândurile și emoțiile; înseamnă să nu le lași pe ele să te controleze. Mindfulness, mintea limpede, capabilă să reducă stresul și să se relaxeze, să se concentreze pe acțiunea aleasă aici și acum, iar apoi să mențină concentrarea pe acțiunea respectivă, fără să se lase stăpânită de ”distracții” pasagere ori…

E înțelept să accepți să suferi?

E înțelept să accepți să suferi?



06.10.2016

Înțelepciunea înseamnă să accepți atâta suferință câtă e inevitabilă pentru a construi atâta fericire câtă e posibilă pentru condiția umană și pentru condițiile socio-istorice în care alegi, sau ești obligat, să trăiești. Înțelepciunea înseamnă să nu-ți alimentezi singur(ă) suferința, trăind cu iluzia și obsesia fericirii absolute și continue. – Nu te amăgi, dacă vrei să…