Cum să reușești în carieră: sfaturi de la 25 leaderi de succes


08.02.2015

Vreau să fac ce-mi place, dar cum să găsesc jobul care-mi place? Ce carieră mi se potrivește? Să-mi fac un plan de carieră sau să merg unde mă duce viața? Cât să muncesc la job? Dacă am mai multe eșecuri, înseamnă că nu sunt bun(ă) de nimic? Cum să mă simt împlinit(ă) profesional?

Dacă îți pui una dintre aceste întrebări, sau altele similare, citește cu mare atenție.

Pentru că, iată, o spun și alții, nu doar eu: riști să nu te simți împlinit(ă) profesional din cauză că te lași manipulat(ă) de clișeele facile promovate de mulți ”experți” în resurse umane, consiliere în carieră, plan de carieră, coaching, dezvoltare personală.

”(…) you’ve likely been privy to plenty of career truisms and clichés” – așa își încep cele două autoare, Jacquelyn Smith și Rachel Gillett, articolul 25 Super-Successful Leaders Give Their Best Career Advice for Millennials, cu subtitlul Tips that go beyond simply “following your passion”. Am început să-l citesc ca distracție de duminică și am sfârșit prin a scrie, pornind de la el, acest text.

Cu trei ani în urmă, când Steve Jobs era citat masiv cu îndemnul ”urmați-vă pasiunea”, tradus în România prin cunoscutul ”fă ce-ți place”,  scriam într-un articol:

E, probabil, unul dintre cele mai frecvente sfaturi pe care le aud tinerii şi, în general, cei în căutarea unei cariere sau a unui (nou) loc de muncă. Unul dintre cele mai lipsite de realism. Şi, cu toate acestea, unul dintre cele care asigură „rating” foarte mare: iluziile s-au vândut întotdeauna foarte bine.

Veneam atunci cu recomandări care contraziceau clișeul și mi se aducea tot timpul ca ”argument” un îndemn al lui Steve Jobs: urmați-vă pasiunea! Aflu acum că Jobs și-a schimbat, cu alt prilej, îndemnul: “Yeah, we’re always talking about following your passion, but we’re all part of the flow of history … you’ve got to put something back into the flow of history that’s going to help your community, help other people … so that 20, 30, 40 years from now … people will say, this person didn’t just have a passion, he cared about making something that other people could benefit from.”

De atunci, am scris multe alte articole cu alte recomandări; și mai multe recomandări am formulat în timpul programelor individuale sau cursurilor de dezvoltare personală și în carieră pe care le ofer.

Le regăsesc acum, pe toate, în articolul care sintetizează sfaturile a 25 leaderi de succes din business și media (tare mi-ar plăcea să văd că medicii, profesorii, juriștii, cercetătorii din laboratoare și din ”teren”, artiștii – care nu câștigă la fel de mulți bani și nu se bucură de tot atâta ”succes”, dar contribuie imens la creșterea calității vieților noastre – se bucură de aceeași atenție în calitate de modele demne de urmat).

Rezum aici sfaturile acestor leaderi, ca întărire pentru propriile îndemnuri. E, poate, și ceva orgoliu aici – Homo sum…, cum să nu te simți flatat când vezi că ceea ce gândești și spui e confirmat de leaderi recunoscuți pentru experiența lor în domeniu?

Dar e mai ales o dorință foarte mare de a-i ajuta pe mai mulți să se maturizeze și să vină cu picioarele pe pământ. Și cum ”nimeni nu e profet în țara lui”, iar în România aproape întotdeauna cântărește mai greu ce spune cineva ”de afară” și cu fooooooarte mulți bani, iată, aduc spusele unor astfel de oameni în sprijinul celor pe care le spun de ani.

Am reformulat spusele celor 25 în sensurile pe care le dau eu și pe care le găsesc utile pentru publicul din România. Dacă vrei să compari cu originalul, îl găsești aici – unde găsești și informații despre statutul social al celor citați.

1. Exersează autocontrolul și învață să-ți schimbi comportamentul: maturizează-te admirând oameni maturi și ”copiind” de la ei moduri de gândire și acțiune. (Warren Buffett)

2. Când te afli pe un drum și nu-ți place ce vezi în față, dar nici nu vrei, sau nu poți, să te întorci la ce ai lăsat în urmă, fă un pas lateral și deschide un alt drum, diferit. (Maya Angelou)

3. Angajează-te cu bucurie și umor (have fun) într-un proiect viitor și nu te mai gândi la trecut. (Richard Branson)

4. Tratează cel mai mare eșec ca pe un dar: el este cea mai bună trambulină pentru un mare succes, dacă îți folosești resursele ca să produci ceva pentru alții și perseverezi suficient. (J.K. Rowling, scriitoare)

5. Caută o cale ca să spui ”Da” cât mai multor lucruri : să ai experiențe noi, să ieși cu prietenii, să înveți. (Eric Schmidt)

6. Pur și simplu alege ceva și fă tot ce poți tu mai bun (make great) din acel ceva; nu-ți pierde timpul și energia întrebându-te ce să alegi, ai întotdeauna în față multe alegeri la fel de bune. (Marissa Mayer)

7. Fă ceva benefic pentru alții; nu e suficient să-ți urmeazi pasiunea, pune-ți pasiunea în slujba altora. (Steve Jobs)

8. Învață să accepți că e normal ca bârfele și criticile incorecte să crească odată cu succesul; și mergi înainte. (Suze Orman)

9. Simplifică: învață să deosebești ce e important, necesar și suficient și investește (bani, energie, timp, emoție) doar în ele. (Bill Gates)

10. Alternează timpul în care te dedici 100% muncii, cu pauze pentru ”ieșire totală din priză”, odihnă, relaxare. (Arianna Huffington, CEO)

11. Adoptă atitudinea unui om care experimentează, explorează, descoperă, învață; nu-ți dori să realizezi neapărat foarte multe sau ceva măreț în tinerețe (Stewart Butterfield)

12. Curaj, asumă-ți riscuri: Almost nothing you’re worried about today will define your tomorrow. (George Stephanopoulos)

13. Angajează-te în orice job care trezește în tine un interes de cunoaștere, dezvoltare; nimeni nu rămâne astăzi la primul job. Și învață cele mai noi tehnologii (Marla Malcolm Beck)

14. Muncește mai mult decât oricine altcineva din jurul tău. (T.J. Miller)

15. Ridică-te, îmbracă-te și arată-te! Fii nerăbdător să afli și să acționezi, dar pune-i șefului doar întrebările la care nu poți găsi răspunsuri întrebând Google și prietenii apropiați. (Alexa von Tobel)

16. Fă-ți un plan clar de carieră pentru următoarele 12 – 24 luni. (Eric Schmidt)

17. Deschide-ți propriul business cât mai repede; dacă nu obții profit, te vei angaja în business-ul altuia, dar vei fi învățat foarte multe lucruri extrem de utile. (Hermione Way)

18. Acționează echilibrat când ceri să ți se recunoască meritele : dacă ții să devii un superstar la locul de muncă, îți poți periclita cariera. (John Chen)

19. Folosește masa de prânz pentru a cunoaște oameni și a te face cunoscut ; pregătește întrebări pe care să le adresezi și lucruri pe care vrei să le împărtășești (Red Lobster)

20. Depășește-ți nevoia de securitate și fă pasul către necunoscutul pe care nu-l poți controla ; a fi înțelept înseamnă să accepți incertitudinea, nu să exagerezi în prudență. (Deepak Chopra)

21. ”Fii suficient de răbdător să înveți și suficient de nerăbdător ca să-ți asumi riscuri”Be patient enough to learn, but impatient enough to take risks. (Cynthia Tidwell)

22. Fă propriile alegeri, nu asculta sfaturile părinților când e vorba de carieră. Orice ai alege, asumă-ți riscul să ai un mare eșec, nu alege gândindu-te doar la succes, bani și siguranță. (Brian Chesky)

23. Pune și tu întrebări la finalul interviului de angajare : (1) care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le așteaptă angajatorul de la tine ? (2) pe ce facilități poți conta de la angajatorul tău în materie de educație și dezvoltare ? (3) ce face angajatorul pentru a susține (auto)motivația angajaților ? (David Melancon)

24. Cultivă-ți încrederea realistă în tine. (Diane von Furstenberg)

25. Tratează cu respect pe oricine, indiferent de poziția socială. (Rick Goings)

Succesul în carieră se află dincolo de ”Fă ce-ți place”: pe care dintre îndemnurile de mai sus le pui în aplicare chiar din acest moment?

Acționează și perseverează!

Alte articole cu recomandări pentru carieră, aici.

Contractează un program pentru gestiunea mai bună a carierei.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.