Femeia blândă din tine o alimentează pe cea violentă


06.06.2018

Marea majoritate a femeilor pe care le-am cunoscut au, structural, natural, blândețea pe care o asociem, la nivelul imaginarului colectiv, cu feminitatea. Și marea majoritate din această mare majoritate ajung, totuși, la reacții violente pe care același imaginar colectiv le consideră opusul blândeții. Suntem ființe complexe și complicate, iar blândețea și potențialul de violență coexistă în fiecare dintre noi. Și, paradoxal, tocmai femeia blândă o alimentează pe cea violentă, pentru că o cenzurează și nu-i permite să-și recunoască impulsuri natural umane – care, în acest fel, se acumulează până răbufnesc necontrolat; și care, după ce învățăm (= ne antrenăm ! ) să le recunoaștem onest și să le gestionăm, devin resurse foarte utile.

E și cazul Alinei, femeia a cărei poveste o vei descoperi citind acest articol. Când o vezi, e întruchiparea blândeții; gândești că singurele probleme pe care le-ar putea, eventual, avea în relații s-ar datora doar abuzurilor altora. Când vorbești cu ea suficient de mult și de onest, ai surpriza să o auzi spunându-ți că ea este aceea care agresează. Trăind, ca noi toți, meandrele complicate ale vieții, a devenit victimă și agresor în același timp. La puțin peste 30 de ani. În pofida structurii natural blânde. În pofida educației foarte bune. În pofida minții care funcționează ”brici”.

Își spune aici povestea dezvoltării personal-profesionale recente, răspunzând întrebărilor mele, prinse într-o fișă de monitorizare (pe care eu le-o ofer tuturor clienților, ca instrument de lucru / resursă pentru procesul de învățare; unii valorifică mai puțin această resursă, alții mai mult, poate și pentru că au o capacitate mai bună de a exprima în propoziții și fraze scrise ceea ce gândesc și simt). Îți oferim, și ea și eu, această resursă, cu speranța că vei reține lucruri care să-ți fie de mare folos și ție. Citește cu răbdare până la final; te asigur că vei găși lucruri care îți pot schimba viața în (și mai) bine.

Femeia blândă o alimentează pe cea violentă

Suntem ființe complexe și complicate, precum acest copac. Afirmație valabilă în egală măsură pentru femei și bărbați.

Data primei sesiuni : 29.11.2017                            Data la care e scrisă monitorizarea: 21.05.2018

Folosește metafore pentru a sintetiza situația de la începutul programului și situația de acum :

  • Când am contractat programul, mă simțeam ca un nor care tună și fulgeră, dus de vânt în direcția opusă celei în care aș fi vrut să merg, în ciuda protestelor mele zgomotoase. Mi-aș fi dorit să fiu ca un călugăr tibetan, mereu calm, înțelept.
  • Acum mă simt ca o zână care ține în mână o baghetă magică cu care poate face transformări ce înainte păreau imposibile.

Rezultate concrete : descrie, pe scurt, progresele pe care simți că le-ai făcut în direcțiile pe care tu ți le-ai propus la începutul programului.

  De unde ai plecat (copy-paste din contract)

Unde te afli acum = Progrese

 1. Am reactii emotionale foarte puternice pentru situatii relativ banale, iar lucrul acesta ma deranjeaza cel mai mult in relatia cu copilul de 2 ani. Imi doresc sa cresc un copil echilibrat emotional, dar cat timp eu nu reusesc sa imi gestionez emotiile, nu am cum sa fiu un exemplu bun pentru el. Starea mea emoțională s-a îmbunătățit simțitor: sunt mai calmă, îmi este mai ușor să râd, sunt mai deschisă cu oamenii din jurul meu. Reușesc să detectez când intru în defensivă și să ies mult mai repede de acolo dacă se întâmplă.

Sunt mai flexibilă și îmi dau seama când încerc să controlez lucruri care nu sunt în controlul meu.

Sunt atentă la tonul pe care îl folosesc în relația cu cei din jur, inclusiv cu copilul meu. Vorbindu-i pe un ton cald reușesc acum să impun limite și cooperăm mult mai bine decât înainte.

Nu mai las furia să se acumuleze, am învățat să o descarc într-un mod constructiv. Astfel, nu mai refulează în momentele tensionate care mai apar uneori, pot să mă opresc să evaluez situația în care mă aflu și să acționez în direcția potrivită.

 2. Nu ma inteleg cu sotul meu, avem opinii diferite mai ales in privinta cresterii copilului, nu reusim sa cooperam. Ne certam des, de multe ori de fata cu copilul si la final tot nu ajungem la o solutie. Petrecem mai mult timp în doi.

Am ieșit din egocentrare, acum sunt mai atentă la cei din jurul meu, la emoțiile și nevoile lor

Ascult cu atenție și ma străduiesc să recepționez cât mai exact mesajul pe care dorește să-l transmită interlocutorul.

Mă focalizez pe căutarea de soluții și am încredere că pot găsi o soluție.

Am redus mult reproșurile/criticile. Nu mai creez conflicte și nu mai alimentez conflicte.

Sunt mai deschisă în a-i lasă pe ceilalți să testeze ideile/soluțiile lor.

Deși intuiam de la început că asteptările mele erau nerealiste în raport cu el, acum mi-am definit clar care dintre ele sunt foarte importante pentru mine și care sunt cele la care pot renunța.

Imi dau seama cand încerc să controlez lucruri care nu sunt în controlul meu și nu mă mai stresez din cauza lor.

 3. Momentan sunt in “bataia vantulului”, viata mea doar se scurge, fara un scop anume. Nu am vise, idealuri, nu imi doresc mai nimic, nu aspir niciunde. Ma simt deseori coplesita de lipsa de timp si de energie si doar “supravietuiesc zilei”. Mi-ați redeschis dorința de a-mi depăși limitele: la ceea ce inainte mi se părea că presupune un efort prea mare pentru a fi pus în practică, acum sunt deschisă și dornică să încerc.

Folosesc agenda pentru a planifica lucrurile importante.

Ma odihnesc mult mai bine noaptea, nu mă mai simt stresată de numărul de ore pe care le dorm.

Mi-am făcut timp pentru citit și asta a contribuit la satisfacerea mai multor nevoi ale mele: nevoia de timp personal, nevoia de a acumula cunoștinte, plăcerea cititului.

 

Provocări noi : pe parcursul programului, ai descoperit și direcții de lucru / dezvoltare la care nu te gândiseși la început, deși ele au legătură cu atingerea ”țintelor” tale. Descrie, pe scurt, progresele pe care le-ai făcut în acele direcții (scrie lucruri cât mai concrete; evită formulările generale, vagi):

În viața ta personală

(relația ta cu tine)

Renunt din ce în ce mai mult la îngrijorările inutile și la starea de victimă: preiau lidershipul asupra vieții mele. Descopăr bucuria, râsul, starea de bine.

Am grijă de sănătatea mea: regim alimentar, mai multă mișcare.

Imi aloc timp pentru mine: timp fară griji și timp pentru hobby-uri, meditații zilnice.

Imi redescopăr feminitatea(atenție la aspectul fizic, tonul vocii, atitudine).

Imi cultiv creativitatea prin activități artistice (aranjamente florale, desene pe textile, jocuri cu copilul).

Sunt recunoscătoare pentru ceea ce am aici și acum.

Antrenez abordarea realist-apreciativă, caut să găsesc resurse în tot ceea ce mă înconjoară.

Sunt mult mai conștientă de emoțiile pe care le simt. Am învățat să mă bucur cu adevărat de ceea fac, de ceea ce văd.

Nu mă mai critic pentru nereușite. Sub deviza NOT YET, învăt, perseverez, nu mă opresc. Iau greșelile ca fiind pași naturali în procesul de învățare. Detectez, procesez și corectez erorile, mă focalizez pe evoluția mea din prezent către țelul propus.

Sunt conștientă că sunt produsul alegerilor pe care le fac și că în orice clipă am libertatea de a alege: ce fac, ce simt, cum reacționez. Imi asum până la capăt deciziile.

Caut să detectez cât mai multe emoții care coexistă în același timp și aleg să mă focalizez să alimentez emoțiile pozitive, productive. Îmi reamintesc că nicio emoție nu este negativă la modul absolut, fiecare poate fi transformată într-o energie constructivă.

În viața ta profesională Trecerea de la fixed la growth mindset mi-a oferit încredere în mine, încrederea că pot face ceea ce îmi propun și disponibilitatea de a depune efortul necesar.

Imi aleg mai atent cuvintele în discuții/emailuri.

Găsesc mult mai ușor resursele de care am nevoie, pentru că am învățat să le caut.

În viața ta de familie Atmosfera din casă e mai caldă, relațiile mai armonioase, sunt mai receptivă la nevoile celorlalți. Imi aleg mai atent cuvintele pe care le folosesc.

M-am detașat de îngrijorări inutile, sunt mai flexibilă în privința regulilor/fixațiilor pe care le aveam (ora de culcare a copilului, alimentația lui).

Am primit instrumente pentru a gestiona diferite aspecte legate de relatia cu copilul in diferite  circumstante, pornind de la nevoile lui de baza.

Timpul a devenit aliatul meu în consolidarea relațiilor.

Sunt recunoscătoare pentru ceea ce am și nu mai visez la idealuri intangibile.

În viața ta socială Sunt mai deschisă cu cei din jurul meu, întăresc conștient relațiile cu ei: îi abordez eu, sunt mai atentă să-i ascult, să-i înțeleg.

Inainte mă simțeam singură și izolată, indiferent câți oameni erau în jurul meu, acum mă simt conectată cu mai multă lume, simt că am aliați în caz de nevoie.

Am devenit mai darnică cu cei din jur, am redescoperit bucuria de a oferi, de la lucruri materiale la  informații, suport emoțional si chiar fizic.


Capacități, competențe și abilități antrenate pe parcursul programului

Reușitele tale au fost posibile pentru că ai antrenat următoarele (scrie lucruri cât mai concrete; evită formulările generale, vagi) :

Capacitatea de a nu crea conflicte și de a nu le mai alimenta
Atenția la propriile gânduri și sentimente
Dorința de schimbare și perseverența
M-am deschis către oamenii din jurul meu. Comunic mai mult, inițiez discuții, ascult mai atent ce își dorește celălalt să exprime. Mă străduiesc să înțeleg nevoile mele și ale celorlalți. Sunt atentă la tonul vocii și la cuvintele cu care îmi comunic ideile, încercând să folosesc enunțuri pozitive și să transmit emoții constructive.
Sunt dispusă să depun mai mult efort pentru atingerea obiectivelor, accept provocarea ieșirii din zona de confort. Testez, adaptez, învăț tot ce am nevoie ca să reușesc.
Caut partea pozitivă, bucuria și învățămintele din orice experiență. Râd mai mult, sunt recunoscătoare și apreciez ceea ce am.
Preiau controlul asupra vieții mele. Nu mai aștept să-mi rezolve alții problemele, caut eu soluții și alternative. Imi dezvolt creativitatea și flexibilitatea, adaptarea la nou.
Lucrez activ cu agenda și îmi fac timp pentru mine, pentru lucrurile cu adevărat importante.
In situațiile tensionate, am învățat sa mă opresc, să respir, să îmi dau timp. Caut să detectez momentul de debut al defensivei, pentru a o opri cât mai ușor.
Imi descarc conștient furia, fără să îi impactez negativ pe cei din jurul meu. Imi exprim emoțiile constructiv.
Am schimbat focalizarea pe progresul de la un pas la altul în atingerea obiectivelor. Inainte mă frustra faptul că încă nu am ajuns la țelul propus, acum conștientizez evoluția și mă bucur de ea. Acum privesc greșelile ca  trepte către succes, nu ca înfrângeri. Îmi asum riscuri.
Reduc conștient îngrijorările inutile, întrebându-mă dacă lucrul acela este suficient de important pentru a mă îngrijora pentru el
Am antrenat abilitatea de a rezista tentațiilor culinare care îmi pun în pericol sănătatea. Sunt mult mai atentă la alimentație și aleg să consum doar ceea ce este benefic pentru mine. Faptul că EU ALEG îmi oferă puterea de a rezista.
Imi asum până la capăt deciziile luate.
Mă redescopăr pe mine prin schimbarea aspectului fizic: caut să exprim ceea ce mă reprezintă.
Imi redefinesc așteptările pe care le am de la cei din jurul meu: renunț la cele nerealiste și neimportante.
Antrenez asertivitatea prin exprimarea deschisă a nevoilor mele și a emoțiilor pe care le simt.
Antrenez decentrarea prin focalizarea pe ceilalți oameni, pe natură, pe tot ce mă înconjoară: văd schimbarea anotimpurilor, văd nevoile celorlalți.
Caut să detectez cât mai precis emoțiile pe care le simt, cât mai multe emoții pe care le simt concomitent.
Lucrez conștient la a nu îi mai lăsa pe ceilalți sa se poziționeze ca superiori în relația cu mine.
Accept că fiecare are dreptul de a face lucrurile în felul său și la sfârșit trag concluziile.
Folosesc umorul pentru a detensiona situații tensionate.
Am introdus meditațiile în rutina zilnică.
Nu mai compar bucuriile reale trăite cu experiențe imaginare. Mă deschid către experiențe noi.
Caut să descopăr cum pot face din orice obiect/ființă/experiență o resursă pentru mine.
Imi identific hobby-urile și aleg să aloc timp/resurse pentru ele, pentru evoluția pe acele direcții (self-efficacy)
Gasesc plăcerea în bucurii, in evoluția personală, în frumos. Nu mai alimentez plăcerea din suferință sau starea de victimă.
Accept cu deschidere și curiozitate sentimentele așa-zis negative, nu mai fug de ele. Știu că fiecare emoție este o resursă pe care o pot folosi SCOP.
Sunt atentă la tentația mea de a absolutiza lucrurile, de a le duce la extreme.
Caut/cer feedback pentru a învăța din el, nu pentru a-mi satisface orgolii.
Copilului îi transmit iubire și susținere,îi încurajez progresul personal. Îl las să se confrunte cu dificultăți și îl învăț cum să le rezolve singur.
Sunt mai activă fizic, merg mai mult pe jos.
Antrenez/caut autenticitatea profundă. Detectez când se infiltrează EFP-ul în gândurile mele. (Mă bucur de bucuria copilului, nu de faptul că cineva s-a gândit să se joace cu el.)
Acord atenție emoțiilor profunde, nu le mai ignor.
E foarte important pentru mine că am șansa să-i ascult pe părinți, că sunt în viață. Invăț să orientez firul discuțiilor în direcții SCOP. (îl întreb pe tata despre cum se juca/bucura în copilărie, cum a cerut-o în căsătorie pe mama. „Te pot ajuta cu ceva în direcția asta?”)
Intrebari importante:

Ce încerc să controlez eu aici? Se află sub controlul meu? Ce pot face eu efectiv?

Care sunt nevoile mele profunde?

Este 100% adevarat? Este ceva de bine? Este de folos?

A ajuns din prima la performanță? Câte încercări i-au trebuit?

Pe ce pot eu conta de la tine, și în ce condiții? Pe ce poți tu conta pe mine, și în ce condiții?

Ce pot face eu acum/aici pentru a-mi da un plus de bucurie/fericire?

Care este scopul meu aici? Care este scopul scopului meu?

Care e pasul cel mai la îndemână pe care pot să-l fac aici/acum în direcția scopului meu?

Trăiesc în fiecare moment ca și cum aș mai avea 7 ani de viața?

Comparând cu tot ce se poate întâmpla mai rău pe lumea asta, pe o scară de la 1 la 100, eu unde mă aflu acum?

Enunțuri importante :

Relaxează-te!

Mă odihnesc și atunci când nu dorm.

Am alternative, alegerea îmi aparține.

Preiau lidershipul asupra vieții mele.

Eu îmi torn apa în pahar! Depinde de mine ce substanță torn.

Creativitate -> testare -> adaptare -> retestare (Ia să creez eu niște soluții!)

Descopăr bucurii, nu le inventez artificial.

Nu orice ne trece prin minte este ceea ce suntem noi profund.

Suntem ceea ce facem in mod repetat -> asumarea devenirii

Ștacheta foarte sus e bună, la un nivel uman de atins.

Un copil nu trebuie protejat de viața reală, ci de abuzuri.

In negocierile de orice tip să fim corecți, să nu așteptăm de la celălalt mai mult decât de la noi.

Atenție la argumentele folosite în negociere, să nu poată fi desființate.

Formularea de întrebări deschise.

Tonul e în controlul meu. Atenție la limbajul paraverbal.

Asertivitatea e în ochi, în privire.

Ceea ce este negociabil se construiește în timp.

Ma străduiesc să obțin maximum de avantaje în situația dată.

Femeia blândă o alimentează pe cea violentă prin faptul că o cenzurează.

Violența fizică e nenegociabilă( la fel și critica la fiecare pas).

Analiza propriilor dorințe: sunt fundamentate? Se pot flexibiliza?

De simplificat cerințele adresate celuilalt.

Sa ai așteptări realiste, nu din EFP (Eu Film Production)!

Celalalt decide ce este important pentru el.

Ce am apreciat eu în săptămâna asta. Ce ai apreciat tu? Cum putem să facem și mai bine? Ce mi-ar plăcea să faci diferit (1 sg lucru pe lună).

Vacanțe romantice doar în 2, activități săptămânale în 2.

Satisfacerea nevoii de variație.

Trăim mai multe vieți succesive în aceeași viață (turning points).

Chiar dacă genele ne programează într-un anume fel, prin antrenament se pot educa în direcția dorită.

Sa pun sub semnul întrebării modul în care gândesc, chiar dacă am convingeri solide.

Adevărul e foarte complex, nu e linear.

În viața de fiecare zi, legaturile care se formează între oameni sunt mai importante decât subiectul discuției în sine.

Atenție la conflictul interpretărilor. Informația se poate transmite greșit.

Când țip pentru a elibera furia, trebuie să iasă tot! aerul din plămâni. Sa iasă aerul, dar să nu se audă sunetul din pernă.

Eu nu mai permit nimănui de acum încolo să se poziționeze ca superior în relația cu mine.

Respectul nu se câștigă, aprecierea da.

Dacă lași mintea să intre în lanțul frustrărilor, aceasta nu se va termina niciodată. Mintea va gasi continuu motive pentru a fi nemulțumită. -> capcana minții

Bucuria nu e echivalentă cu plăcerea. Bucuria o pot crea eu!

Atenție la rezistențele mari și de unde provin ele: comparam o bucurie reală trăită cu ceva imaginar, ce n-am făcut niciodată (mersul pe jos iarna).

Maximum 3 lucruri importante și urgente pe zi. Restul reprogramate cu dată exactă. Deleg ceea ce se poate delega.

Ma premiez pentru reușite.

*

SRTA – Stop. Respira. Taci. Asculta.

No defense!

SCOP – Sanătos, constructiv, onest, productiv

*

Dă-ți drumul, dă-ți voie să Faci lucrurile.

Deschide-te! Nu te forța, doar dă-ți drumul…

Creează momente și fii pe fază când apar.

Rămâi deschisă la ce se întâmplă.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.