Motivație și voință

Majoritatea programelor care vorbesc despre motivație se focalizează pe principiul ”managerul / leaderul trebuie să-și motiveze echipa”. Această abordare are foarte multe efecte perverse (consecințe opuse celor dorite):

 • dacă ești manager / leader, această idee te supra-responsabilizează și te face să acumulezi un nivel ridicat de stres; vei aluneca, fără să-ți dai seama, într-un stil autoritarist (tendinta de a controla supărător de mult) și lipsit de încredere (tendința de a nu mai delega suficient);
 • deresponsabilizează subalternii, care au întotdeauna la îndemână un ”țap ispășitor” pentru angajamentul lor scăzut în atingerea obiectivelor echipei;
 • supraîncarcă costurile, pentru că, date fiind mecanismele psihosociale ale evoluției nevoilor umane, îi împinge pe angajați într-o cursă pentru salarii tot mai mari, bonusuri tot mai multe etc.

”The more people focus on their salaries, the less they will focus on satisfying their intellectual curiosity, learning new skills, or having fun, and those are the very things that make people perform best” (Thomas Chamorro-Premuzic).

 • Dacă ai un manager / leader aflat ”deasupra” ta și aștepți ca el să te motiveze, această idee te condamnă să rămâi un subaltern neputincios: te face să crezi că acel cineva aflat ”deasupra” are rolul hotărâtor în performanțele tale, te face să devii dependent(ă) de el/ea și îți sabotează puterea proprie, interioară, de a acționa, singura care te conduce în realitate la reușită.

Programele pe care eu le ofer au ca fundament principiul autodeterminării: nimeni nu te poate motiva, orice metode ar folosi, dacă tu nu lucrezi la mecanismele interioare ale motivației. Plusul de energie pe care îl primești din exterior (prin recompense, încurajări, discursuri ”motivaționale”) durează foarte puțin, oricât de mare ar fi entuziasmul pe care ți-l creează pe moment. Plusul de energie pe care înveți să ți-l alimentezi tu însuți/însăți durează atât cât îți dorești; el este acela care te motivează cu adevărat și te conduce către performanțe înalte și repetabile.

*

I. Cine contractează acest program ?

 • Antreprenori și manageri, individual
 • Echipe manageriale
 • Echipe de muncă: angajaţi + manager
 • Angajați (individual)

*

II. Ce nevoi îți poate satisface ție acest program ?

Te-ai gândit vreodată că așa-zisele tale ”defecte” și ”nu pot”-uri ascund, de fapt, resurse cu care te-au înzestrat natura și educația, dar pe care nu ai învățat să le folosești adecvat?

Te-ai gândit vreodată că principalul obstacol care te împiedică să reușești așa cum ți-ai dori se ascunde în așteptarea ca alții să te motiveze să faci una sau alta?

—“ The great leaders of business, industry, and finance, and the great artists, poets, musicians and writers all became great because they developed  the power of self-motivation.”  (Napoleon Hill)*

Nu ar fi mai avantajos să fii propriul tău stăpân, să controlezi tu însuți/însăți lucrurile, în loc să rămâi dependent(ă) de ce fac sau nu fac alții pentru a te motiva?

Voința, autocontrolul, autodisciplina prezic şansele tale în viaţă şi pot fi educate toată viața – spun studiile științifice cele mai recente și mai serioase.

 • Experţii în sănătate au descoperit că un autocontrol scăzut “prezice” moartea timpurie, bolile psihice şi comportamente de risc precum supra-alimentaţia, fumatul, problemele cu alcoolul, sexul neprotejat şi nerespectarea prescripţiilor medicale.
 • Sociologii au demonstrat legătura între autocontrolul scăzut şi dificultăţile de găsire sau păstrare a unui loc de muncă.
 • Rata criminalităţii este şi ea mai mare în categoriile în care autocontrolul este slab. De asemenea, un autocontrol scăzut conduce la un risc semnificativ mai mare de abandon şcolar, absenteism, sarcini nedorite şi delincvenţă în rândurile adolescenţilor.
 • Economiştii observă că persoanele cu autocontrol scăzut sunt cele care consumă cel mai mult din rezervele bugetare şi le recomandă politicienilor să promoveze intervenţii sociale focalizate pe creşterea capacităţii de autocontrol, ca o modalitate eficace de a reduce cheltuielile sociale.
 • —Geneticienii și psihologii au demonstrat că autocontrolul are, ca orice comportament uman, și o condiționare genetică, dar poate fi cultivat, dezvoltat pe parcursul întregii vieți.

*

III. Ce beneficii obții ?

Descoperi pe ce ”butoane” să apeși când îți dorești ceva, dar te blochezi în tot felul de ”Nu pot”, ”Mi-e frică”, ”N-am chef” etc.

 1. Autocunoaștere mai profundă: înțelegi mai profund ce te ajută și ce te împiedică pe tine să ajungi la nivelul de reușită pe care ți-l dorești.
 2. Resurse pentru creșterea performanțelor echipei pe care o conduci: înțelegi mai profund nevoile colegilor și subalternilor tăi și îi poți antrena să-și dezvolte voința și puterea de a contribui la reușita echipei, aplicând ce ai descoperit și exersat în cadrul acestui program.
 3. Cunoaștere științifică aplicată în managementul performanței și vieții :
 • descoperi câteva ”butoane” pe care să ”apeși” atunci când nu găsești motivație și putere de voință suficientă ca să faci ceva important pentru tine;
 • descoperi că ”defectele” tale sunt, de fapt, resurse folosite greșit;
 • descoperi ce poți să faci ca să-ți folosești adecvat toate resursele.

4. Antrenament, acțiune : inițiezi un plan de acțiune personalizat și exersezi unele acțiuni.

5. Dezvoltare personală:

 • Îți exersezi inteligența emoțională și inteligența caracterială.
 • Îți provoci limitele (”zona de confort”).
 • Adopți o atitudine mai activă și mai constructivă.

6. Premise pentru creșterea calității vieții tale:

 • Crești controlul propriu și certitudinea cu privire la propriile performanțe.
 • Devii mai stăpân(ă) pe propriile acțiuni, pe propria viață.

IV. Cum se desfășoară programul?

După Modelul DACI – AS VIP, modelul de lucru care este cel mai adecvat realităților românești, pentru că a fost creat în România, fiind totodată și cel mai complex, pentru că împletește resurse din coaching, consiliere, mentorat, training, educație și cercetare calitativă.

Practic, fiecare pas în parte şi programul în ansamblu este un exerciţiu continuu, astfel încât înveți făcând (learning by doing), nu doar din ce se spune explicit, ci şi din modul în care se spun şi se fac lucrurile în timpul programului.

Durata programului și detaliile de organizare a sesiunilor variază, în funcție de beneficiile pe care le dorește fiecare client.

Cum procedăm practic

Contracte

Ce spun alții că au învățat din interacțiunea cu mine

Mărturii video

*

 

*

Abonare la newsletter


Abonează-te aici

Programează o sesiune


Contact

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *