Descoperă-ți resursele și învață să le pui în valoare

Te ajut să devii mai conștient(ă) de resursele și limitele tale, astfel încât să le poți valorifica practic, în viața ta de fiecare zi, cu mai multe beneficii. Da, nu doar resursele, ci și limitele pot fi valorificate cu beneficii!

Te ajut să înțelegi mai realist și mai profund ce (ți) se întâmplă și cum contribui tu la ce (ți) se întâmplă.

Devii mai stăpân(ă) pe modul în care gândești, comunici și acționezi, pe emoțiile tale, pe deciziile tale, pe timpul tău, pe cariera sau afacerea ta, pe viața ta personală.

Credința mea, întemeiată pe cercetare științifică, este că orice om are la îndemână un rezervor de resurse și limite interioare și sociale; nu ”calități” și ”defecte”. Doar un rezervor de resurse și limite variate, care pot fi descoperite, dezvoltate și valorificate mai bine, cu beneficii atât pentru el/ea, cât și pentru cei din jur. Ceea ce oamenii numesc ”calități” și ”defecte” sunt, de fapt, resurse și limite folosite în acord sau în dezacord cu ceea ce un anumit mediu social consideră că e bine, frumos, normal etc.

Imaginează-ți persoana ta ca un spațiu de depozitare: o cutie de valori, sau un dulap, o cămară, sau – dacă preferi – sacul lui Moș Crăciun. Codul genetic mai întâi, iar apoi familia ta, partenerii tăi de joacă și de distracție, profesorii, colegii de școală și muncă, televizorul, internetul etc. și mai ales tu ați tot adăugat, în ani, câte ceva. Uneori, lucrurile au fost așezate ordonat, în ”sertare”; de cele mai multe ori, au fost pur și simplu aruncate din mers. De fiecare dată când gândești sau faci ceva, scotocești rapid prin depozit și combini ce găsești la îndemână. Cu timpul, sertarele s-au înmulțit și nu mai știi exact ce ai prin ele. Cu timpul, lucrurile așezate dezordonat s-au amestecat între ele și nu mai știi de unde să le iei, ori nici nu-ți mai amintești că le ai. Cu timpul, te-ai obișnuit să combini doar câteva, ca atunci când, pentru comoditate, preferi să porți aceleași câteva haine deși ai în dulap și altele, mai bune. Obișnuințele acestea îți limitează șansele în viață, din cauză că lași nefolosite foarte multe resurse sau le folosești inadecvat. Aceste obișnuințe ale tale le țintim cu prioritate într-un program de învățare pentru dezvoltare profundă: descoperi care sunt obișnuințele care te împiedică să obții rezultatele pe care ți le dorești (la muncă, în familie, în alte relații); redescoperi resurse uitate sau rătăcite prin depozitul tău; descoperi ce alte resurse ai nevoie să mai achiziționezi ca să-ți realizezi dorința sau să-ți rezolvi problema; te antrenezi să le combini pe toate mai constructiv și mai productiv; te antrenezi să le folosești mai bine în acțiunile tale de fiecare zi.

Cândva, o clientă m-a întrebat ce ştiu eu cel mai bine, pentru că voia să înveţe de la mine acele lucruri.

Știu să fac mai multe lucruri foarte bine. Sunt, de pildă, expert în observații și interviuri deschise, de profunzime. Sunt, de asemenea, expert în analiza calitativă a comunicării și a documentelor (formale și personale). Am predat, în timp, mai întâi alfabetul și tabla înmulțirii într-o școală primară, apoi filosofie și economie într-un liceu, apoi metode calitative de cercetare, sociologia educației și sociologia familiei în mai multe universități de prestigiu. Peste tot, mulți s-au plâns că aș fi ”prea exigentă”, dar n-am auzit pe nimeni să se plângă că n-aș fi fost competentă, dimpotrivă.

Însă nu mă căuta ca să înveţi de la mine o ”materie” anume, ca la şcoală. Vino la mine dacă accepți să înveți, să te remodelezi și să te dezvolți din colaborarea, din interacțiunea activă, cu mine. Dacă accepți că verbul ”a învăța” se conjugă întotdeauna cu folos doar la diateza activă (eu învăț, tu înveți…), nu la diateza pasivă (învață-mă). Oricât de bune ar fi drumul și resursele pe care ți le arăt eu, ele duc unde vrei să ducă doar dacă tu le folosești adecvat.

Cum procedăm practic

Contracte

Ce spun alții că au învățat din interacțiunea cu mine

Mărturii video

Abonare la newsletter


Abonează-te aici

Programează o sesiune


Contact

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.