Cum poţi transforma ceva rău într-o resursă pentru ceva bun? Despre gândirea pozitivă
03.01.2010
- ‘Gândeşte pozitiv!‘ – o modă intelectuală, un limbaj de lemn
- Ce înţeleg eu prin gândire pozitivă ?
- O ilustrare
- Gândirea pozitivă se învaţă prin exerciţiu.
I. În general, am rezerve faţă de tot ce devine modă intelectuală. Pentru că orice modă transformă până la urmă şi cea mai profundă idee în formă fără fond. În limbaj de lemn. Într-un vocabular zornăitor, constituit din câteva cuvinte şi expresii cu înţeles hiper-simplificat şi dogmatizat, ori, dimpotrivă, atât de larg şi vag încât pot fi ‘servite’ în orice context. Simple ‘cuvinte goale / Ce din coadă au să sune‘… Cultura de masă are şi efecte benefice, dar istoria ei e în mare măsură o succesiune de limbaje de lemn. ‘Gândeşte pozitiv!’ face parte astăzi dintr-un astfel de limbaj de lemn al culturii de masă.
Comentariul acesta se înscrie în patru ani (!) de agresiuni verbale şi psihice repetate venite de la persoana respectivă. Din fericire pentru mine, a fost, în mai mult de 25 de ani de învăţământ, singurul student care s-a manifestat în acest fel: ‘un caz special’, ca să folosesc o expresie a colegilor săi de an. Dar agresiunile lui m-au ajutat să văd mai limpede cât de precare şi periculoase au devenit, şi devin tot mai mult, profesiile didactice.
- Ce şi cum pot face (eu!) pentru a folosi răul care mi s-a întâmplat astăzi, sau greşeala pe care am făcut-o astăzi, ca resursă pentru ca mâine să fie mai bine?
- Ce limite personale am reuşit sau pot să depăşesc astăzi?
- Ce şi cum am făcut (eu!) pentru a le depăşi?
- Ce învăţ din…?
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.