Libertate de credință și coaching-dezvoltare



04.07.2022

Te-ai întrebat vreodată dacă există vreo legătură între libertatea de credință și coaching-dezvoltare? Îți ofer aici câteva răspunsuri. Una dintre valorile foarte puternice după care eu am învățat, în timp, să mă ghidez ca profesionist e respectul total pentru valorile beneficiarului / clientului. Nu mai încerc de multă vreme să conving pe cineva să-și schimbe…

Smerenia e o resursă pentru viață, dincolo de orice religie



12.17.2018

”Omul învaţă din greşeala lui doar atunci când se trezește” spune un proverb românesc. Doar când ”ne trezim” învățăm, de pildă, că smerenia e o resursa pentru viata, dincolo de orice religie. O voi lăsa pe Romina, una dintre participantele la grupul de dezvoltare personal-profesională, să împărtășească aici cum ”s-a trezit” ea, cum a învățat…

Lhasa, Tibet : povestea unei iubiri spirituale



08.27.2018

Continuu să extrag, din călătoria în China-Tibet-Nepal, resurse pentru dezvoltare personal-profesională. Îți povestesc aici cum și unde am descoperit eu în Lhasa, vechiul centru al budismului tibetan, sensul profund al iubirii ce face din noi ființe autentic spirituale. Vei fi surprins/ă să afli că nici spiritul lui Buddha, de la care poate aștepți să te lumineze…

Mindfulness traversând Tibetul



07.21.2018

Citind acest articol, vei înțelege mai bine ce înseamnă ”prezența” (a-fi-integral-prezent/ă-aici-și-acum) și cum poți antrena tu însuți/însăți această capacitate-competență esențială numită mindfulness. Vei afla cum te poți bucura mai mult și cum poți folosi vacanțele pentru dezvoltarea ta personal-profesională – repet, bucurându-te, totodată, mai mult de ele. În plus, vei trăi, imaginar, câteva minute în…

Beijing – surprizele și frustrările unui turist-explorator (1)



07.09.2018

Beijing – surprizele si frustrarile unui turist-explorator (1) Ajungem în Beijing după-amiază, după un zbor lung de la Doha. Suntem așteptați (călătorie de grup, organizată), iar drumul către hotel ne dezvăluie o mare capitală ca oricare alta: trafic intens, clădiri moderne… Ne bucurăm că hotelul în care urma să fim cazați se află în centrul…

Meditația îți poate afecta capacitățile cognitive, funcționarea emoțională, motivația și voința, relația cu sine, relațiile cu ceilalți



06.25.2017

După ce foarte multe studii științifice au atestat efectele benefice ale meditației asupra sănătății, asupra performanțelor și asupra calității vieții în general, un studiu științific foarte recent (publicat în mai, 2017) ne atenționează că meditatia are efecte secundare, nedorite, asupra practicanților proveniți din societăți non-asiatice. Aceste efecte sunt ignorate de cei mai mulți oameni care…

Cum se antrenează mintea calmă și limpede: un exercițiu de meditație ”mindfulness”



11.23.2016

Meditația nu înseamnă să-ți controlezi gândurile și emoțiile; înseamnă să nu le lași pe ele să te controleze. Mindfulness, mintea limpede, capabilă să reducă stresul și să se relaxeze, să se concentreze pe acțiunea aleasă aici și acum, iar apoi să mențină concentrarea pe acțiunea respectivă, fără să se lase stăpânită de ”distracții” pasagere ori…

Cenușăresele de la Hilton-ul dezvoltării personale



09.23.2016

Cand am intrat in Hilton, m-am simtit mica, mica, ca atunci cand am fost in New York pentru prima data. Intr-un hotel luxos, desprins din scrierile lui Fitzgerald sau Dreiser intru eu, de pe drum, cu parul ravasit, cearcane de nesomn, imbracata prea obisnuit si prea banal pentru Hilton. Gandurile mele, pe rand: Doamne fereste,…

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte: știință și metaforă



07.13.2016

Motto: Acceptarea unor limite nu e neapărat semn de bătrânețe, așa cum refuzul lor nu e neapărat semn de tinerețe. Am primit astăzi, de ziua mea, această urare: La mulți ani, draga mea, tinerețe fără bătrânețe și povești frumoase, fără de sfârșit… Ce primesc mai bun să finalizez, în sfârșit, acest articol gândit și început…

De ce musulmanii și ateii pot spune ”Hristos a înviat”  ?

De ce musulmanii și ateii pot spune ”Hristos a înviat” ?



05.02.2016

Nu e o încercare de prozelitism, e un răspuns la o provocare intelectuală. Prietenii virtuali te pot provoca, adesea, să-ți pui întrebări pe care nu ți le-ai pus și să cauți răspunsuri pe care nu le aveai. La întrebarea din titlul acestui articol m-a provocat o postare Facebook: ”Paştile Domnului anul ăsta: cu prieteni creştini…