Spirala conflictului în cuplu: forme ale violenței psihosociale practicate de femei



01.07.2023

Violența în cuplu e o temă despre care se scrie și se vorbește foarte mult. La publicul larg, ajung însă mai ales informații despre vârful aisbergului: violența fizică și economică, avându-i de regulă – nu întotdeauna – pe bărbat ca agresor și pe femeie ca victimă. Puțini oameni privesc atent cum se declanșeză „butoanele” conflictului…

Când și cum reușesc să fiu un coach excepțional



06.20.2022

Sunt deja foarte mulți coachi în toată lumea. Mulți dintre ei sunt foarte buni. Puțini sunt excepționali. Eu am vrut să fiu unul excepțional. Și am reușit. Sunt lipsită de modestie și mă laud singură, gândești, iar asta nu-ți place deloc? Dacă da, spune-i „Stop!” Judecătorului din tine și: observă că am scris „când”, iar…

Ce plătește, de fapt, un om care apelează la coaching?



04.14.2022

Început de sesiune: – Nu am o întrebare astăzi. (…) Vreau să vorbesc despre (…). M-am gândit la asta, dar nu am vorbit cu cineva în care am încredere și vreau să vorbesc și să fiu ascultată. (…) vinovăție, neclaritate, indecizie (…) Eu nu am un model de (…) și nu știu cum e normal…

Libertate de credință și coaching-dezvoltare



04.07.2022

Te-ai întrebat vreodată dacă există vreo legătură între libertatea de credință și coaching-dezvoltare? Îți ofer aici câteva răspunsuri. Una dintre valorile foarte puternice după care eu am învățat, în timp, să mă ghidez ca profesionist e respectul total pentru valorile beneficiarului / clientului. Nu mai încerc de multă vreme să conving pe cineva să-și schimbe…

Analfabetismul funcțional se asociază cu neascultarea funcțională



03.09.2022

Motto: „Cel care nu știe să tacă, nu poate vorbi.” „Ascultă, vei fi înțelept. Începutul înțelepciunii este tăcerea.” (atribuite matematicianului și filosofului Pitagora) În școala lui Pitagora – da, acela care a descoperit cunoscuta teoremă din geometrie de care ne folosim și astăzi, după 2500 de ani – discipolii începeau învățătura cu cel puțin doi…

Training coaching-style: „Când mă uit la ce fac acum, mi se pare o rușine ce am făcut până acum”



02.23.2022

Training-ul e o activitate considerată foarte diferită de coaching. Un analist harnic ar putea enumera atâtea deosebiri cât să nu mai îndrăznești a gândi măcar că între ele ar putea fi vreo legătură. Eu am, însă, o obsesie sănătoasă a construirii unor punți și canale de circulație între discipline și ocupații: atâta vreme cât acceptăm…

Coaching și autoritate



02.15.2022

Motto: „Măsura unui om e ce face cu puterea.” (Pittacus, c. 640–568 î.e.n.) Este coachingul compatibil cu autoritatea? Ori tocmai absența autorității este diferența specifică esențială a proceselor de coaching? Într-un articol care încearcă să creioneze un tablou general al paradigmelor, foarte variate, din coachingul actual, citim: „următoarele caracteristici sunt, cu foarte puține excepții, comune…

Prin ce e cu adevărat valoros și unic coachingul în secolul XXI?



12.12.2021

Te-ai întrebat vreodată prin ce e cu adevărat valoros și unic coachingul? Când, pentru ce și de ce ai apela la un coach în loc să apelezi la un alt profesionist? Ai alege ocupația de coach? De ce? Sunt mulți care au căutat răspunsuri la aceste întrebări cu mult înaintea mea sau a ta. Studiind…

Efecte negative ale coachingului: practică și cercetare. Atelier ZOOM, acces plătit prin interes, deschidere și bună-credință



12.06.2021

Iată ce poți descoperi citind cele de mai jos: care e diferența între abilități (skills) și competențe; care e diferența între un practician foarte bun și un profesionist; pledez aici pentru o structurare explicită a status-rolurilor în coaching și pentru dreptul fiecărui coach de a alege să lucreze ca practician obișnuit sau ca profesionist; coachii…

Care e locul coachingului în întregul vieții societale și în întregul vieții individului uman din secolul XXI?



11.30.2021

Coachingul e un domeniu de activitate foarte controversat, deși într-o dinamică impresionantă: prezentat de unii ca un panaceu, o soluție la toate, e privit de alții ca simplă modă, ori chiar ca o șarlatanie, un mod de a câștiga ușor și repede bani mulți și notorietate. Haideți să-l punem acolo unde îi e locul: în…