Ce sunt grupurile de suport ?
08.14.2012
- Grupuri constituite din persoane care trăiesc sau au trăit experienţe asemănătoare şi care acceptă să primească şi să ofere ajutor, împărtăşind celorlalţi participanţi din experienţa lor, întrebând, dând răspunsuri, exersând, plângând, râzând, îmbrăţişând etc.
- Sunt moderate fie de un profesionist antrenat să gestioneze dinamica grupurilor (de obicei psiholog sau asistent social; sociologii au şi ei acest antrenament), fie de unul dintre membri, care a parcurs un astfel de antrenament.
- Sunt foarte variate din punctul de vedere al modului de lucru şi al temelor abordate: unele pot lucra foarte structurat (după un plan), altele complet liber; unele urmăresc mai mult să furnizeze informaţii utile despre boală, altele urmăresc mai mult aspectele emoţionale, altele se focalizează pe educarea unui stil de viaţă care contribuie la vindecare şi la prevenirea recidivelor (alimentaţie, exerciţii fizice, exerciţii de gestiune a stresului, comunicare cu membrii familiei etc.). Noi ne focalizăm în primul rând pe stilul de viaţă, însă încurajăm şi împărtăşirea suferinţelor (dureri, frici, nevoi nesatisfăcute) şi suportul emoţional reciproc, iar în funcţie de nevoile exprimate de participante invităm şi experţi care să ofere informaţii despre boală.
- Rezultate: potenţează efectele benefice ale tratamentelor medicale şi diminuează efectele lor nedorite, printr-o informare mai consistentă, o mai bună gestiune a stresului, un stil de viaţă mai adecvat, relaţii mai echilibrate cu persoanele semnificative, mai bună stimă de sine, sentimentul de apartenenţă şi solidaritate (utilitate) etc.
- Multe studii ştiinţifice au demonstrat că participarea la 6-8 întâlniri ale unui grup de suport poate contribui semnificativ la o mai corectă informare, la un echilibru psihologic mai bun, la descoperirea şi învăţarea unor strategii practice de a face faţă întrebărilor, temerilor, slăbiciunilor, descurajării, durerilor etc. şi la creşterea calităţii generale a vieţii, iar efectele pozitive durează după aceea până la un an.
- Cele mai bune rezultate le obţin persoanele care participă activ, motivat, cu încredere, iar unele studii arată că, în aceste cazuri, grupurile pot contribui chiar şi la prelungirea duratei vieţii.
- Studiile arată că grupurile de suport sunt de foarte mare ajutor în cazul bărbaţilor, iar grupurile mixte sunt mai eficace şi pentru femei.
- Poţi combina participarea la grupul de suport cu şedinţe de psihoterapie individuală sau poţi participa la un grup fără să apelezi şi la suport individualizat.
- Avantaje ale grupurilor, în comparaţie cu suportul individual:
- „energia” grupului e diferită şi e mai puternică;
- poţi fi mai onestă cu tine, pentru că afli că şi alte femei simt aceleaşi frici, slăbiciuni, neputinţe şi au aceleaşi probleme în familie sau la serviciu;
- persoanele introvertite se pot simţi încurajate să-şi exprime trăirile, pe care de obicei le reprimă;
- afli cum îşi rezolvă alte femei problemele şi te poţi inspira de la ele;
- informaţia e mai bogată, mai variată şi mai convingătoare, pentru că se bazează pe experienţa cuiva pe care îl vezi şi îl auzi direct.
- Dezavantaje:
- confidenţialitatea nu poate fi controlată;
- grupurile nu sunt potrivite pentru persoanele care doresc ca nimeni să nu afle despre problemele lor.
- Soluţie: nu eşti obligată să vorbeşti; asculţi şi spui doar ce doreşti, doar atunci când doreşti.
*
Când ai probleme atât de serioase, NU te forţa să urmezi sfatul bine intenţionat, dar nerealist „Trebuie să fii puternică”.
E normal să ai multe momente de slăbiciune, să te simţi nesigură, deprimată, furioasă, uneori disperată chiar. Iar reprimarea, ascunderea acestor emoţii în spatele unui iluzoriu “Trebuie să fiu puternică” nu numai că nu te ajută, dar îţi agravează boala şi, cu timpul, le face rău şi celor din jurul tău, pe care ajungi să îi suprasoliciţi, deşi vrei să îi protejezi.
E mai înţelept să-ţi spui doar atât:
Vreau să fac tot ce depinde de mine ca să trăiesc
şi să mă bucur de fiecare zi pe care o trăiesc!
Iar apoi să cauţi alţi oameni împreună cu care poţi învăţa să trăieşti astfel.
Alte femei care trăiesc aceeaşi încercare a vieţii îţi pot oferi multe din experienţa lor, iar tu le poţi oferi din experienţa ta mai multe decât crezi. Împreună veţi deveni mai puternice în lupta cu boala.
Pe acest principiu se bazează grupurile de suport: ne sprijinim unele pe celelalte ca să devenim mai puternice şi să facem tot ce depinde de noi pentru a lupta împotriva bolii !
Pentru detalii convingătoare, citește și Mărturii ale unor participante la un grup de suport.
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.