„Seeds for Hapiness”: cum am descoperit mandalele ca tehnică proiectivă de cunoaştere a individului şi echipei


11.20.2011

Poate găsiţi timp să experimentaţi oferta acestui centru. Chiar dacă nu aveţi un interes deosebit pentru spiritualitatea orientală. Nici eu nu am, însă ajung acolo din când în când tocmai de aceea: e un mod de a-mi testa şi forţa limitele.

Ieri am participat, între alte întâlniri la fel de interesante, la o „Introducere în mandale”, realizată de Alexandru Bugnariu. Am pus între paranteze tot ce am citit vreodată (destul de puţin, de altfel) despre subiectul în cauză şi m-am „programat” să acţionez hic et nunc. Dincolo de starea de bună-dispoziţie pe care am trăit-o continuu alături de tineri mai tineri decât fiul meu, am plecat cu câteva repere foarte semnificative pentru o mai bună înţelegere a raportului meu cu lumea şi cu câteva idei de integrat în practica mea profesională.

Ni s-a cerut să creăm, fiecare, câte o formă, după o indicaţie primită pe un bilet, şi să o desenăm într-un cerc; apoi să trecem pe la desenele altor participanţi şi să integrăm forma noastră în ce găsim acolo. Pe biletul meu scria „o formă fermă”, iar prima imagine care mi-a venit în minte a fost aceea a unor coloane – coloanele care susţin construcţiile mari, acelea pe care le vedem, de exemplu, in siturile arheologice sau în catedrale. Cum talentul meu la desen nu mă ajută să integrez coloane într-un cerc, a trebuit să mă gândesc la altceva. Următoarea „formă fermă” care mi-a venit în minte a fost o piramidă. Iau seama, acum când scriu, că „ferm” înseamnă pentru mine puternic, de susţinere, rezistent. M-am oprit la piramidă, că încă mai ştiu s-o desenez. Aveam să constat, după câteva deplasări de la un desen la altul, că toată lumea a ales forme plane (bidimensionale), în timp ce mie mi-au venit în minte numai forme în spaţiu, tridimensionale – şi a venit ca o iluminare: exact aşa mi se întâmplă în viaţă, eu văd adesea tridimensional atunci când majoritatea sau toţi văd bidimensional.

Am avut mari dificultăţi să integrez o formă tridimensională în cercurile, deja pline de forme plane, ale celorlalţi. Iar soluţia pe care am adoptat-o cel mai adesea a fost să cuprind cât mai multe forme deja existente în piramida mea şi… să sparg cercul care limita cadrul de acţiune, ba într-unul dintre desene vârful piramidei ieşea chiar din limitele foii de desen. Şi iar m-am gândit că aşa mi se întâmplă şi în alte cadre de acţiune: atunci când citesc sau scriu un text, de exemplu, când ascult o conferinţă, sau când lucrez într-o echipă. Eu merg spontan către construcţii ample care integrează cât mai multe resurse din cadrul dat, dar dacă respectivul cadru „mă (re)strânge”, mă limitează, nu ezit să-l sparg. Nu ies complet în afară decât in extremis, caut să păstrez o bază largă în interior, dar sparg frecvent cadrele, limitele.

Aveam să constat la final că partenerii mei din echipa ad-hoc fie se integraseră, cuminţi, în cadru, fie aleseseră să-l părăsească; cineva se poziţiona chiar pe linia de demarcaţie. Formele unora se pierdeau printre celelalte, formele altora ieşeau în evidenţă, unele aduceau căldură şi culoare, altele structură şi ordine, altele sentimentul de mic, timid, timorat… Tot atâtea ipoteze cu privire la raporturile fiecăruia cu lumea şi cu privire la rolurile posibile ale fiecăruia într-un posibil grup – însă, atenţie, ipoteze nu înseamnă certitudini!

Nu ştiu dacă cineva s-a gândit vreodată la aceasta, însă mandalele sunt, în viziunea la care am ajuns eu după experienţa de la „Seeds for Hapiness”, cea mai veche tehnică proiectivă de autocunoaştere şi cunoaştere a celuilalt, individ sau grup.

Dacă folosesc observaţiile de mai sus ca să-mi înţeleg mai bine propria carieră, obţin o  posibilă explicaţie pentru faptul că nu m-am simţit niciodată cu adevărat eu însămi în învăţământ (unde profesorul „bun” e acela care nu iese din modelele de lucru „normale” sau recomandate) şi aş spune că ocupaţia actuală – în care rolul meu e tocmai să-i ajut pe cei care apelează la mine să-şi depăşească limitele – mi se potriveşte mănuşă.

Poate găsiţi timp să experimentaţi oferta acestui centru. Chiar dacă nu aveţi un interes deosebit pentru spiritualitatea orientală. ..
http://www.seedsforhappiness.ro/evenimente/evenimente-pe-zi/icalrepeat.detail/2011/11/19/1229/-/ziua-centrului-seeds-for-happiness

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.