Coaching, consiliere, mentorat, terapie
10.11.2012
Demn de atenţie acest interviu cu Mihai Stănescu, care este, neîndoielnic, un reper în coachingul din România.
Aş nuanţa însă înţelesurile noţiunilor „problemă” şi „performanţă” şi, în consecinţă, ideea „Coachingul nu îți rezolvă problemele, îți transformă visele în realitate”.
Coachingul – ca şi consilierea sau mentoratul, de altfel – nu îţi rezolvă problemele, nici nu îţi transformă visele în realitate, îţi dezvoltă capacitatea proprie de a face tu însuţi / însăţi acestea.
Omul vine întotdeauna la un profesionist împins de o problemă semnificativă pentru el, chiar şi în coaching: inclusiv faptul că cineva îşi doreşte performanţe superioare în profesie, sport, muzică etc. conţine o problemă, o nemulţumire la care el/ea caută soluţii; tocmai această nemulţumire îl determină să plătească un coach.
Şi întotdeauna, că e vorba de coaching (business, executive, career, sport etc. sau life coaching) ori de consiliere, mentorat, ori chiar de psihoterapie, scopul este acela de a creşte capacitatea de performanţă a clientului / pacientului în rezolvarea problemelor sale: inclusiv faptul de a nu te înţelege bine cu şeful, colegii sau subalternii, ori cu soţul/soţia sau copiii/părinţii, conţine nevoia de a creşte propriile performanţe în gestionarea relaţiilor, de a face tu lucrurile mai bine.
Coachingul nu a inventat această abordare focalizată pe dezvoltare maximă a capacităţii de performanţă a fiecăruia, însă a contribuit foarte mult la a o aduce mai puternic în atenţia profesioniştilor şi a clienţilor.
Diferenţa esenţială în raport cu psihoterapia şi chiar cu unele servicii de consiliere – dar nu cu toate – constă în aceea că un coach nu operează niciodată cu noţiunile „normal” şi „patologic”. Nu noţiunea de „problemă” e exclusă din coaching, ci ideea de patologie.
Iar diferenţa esenţială în raport cu mentoratul constă mai ales în aceea că un coach nu operează niciodată cu noţiunile „corect” şi „greşit”; însă foarte mulţi coachi din sport, muzică ori business adoptă, atunci când au competenţele necesare, şi o postură de mentor.
Citiţi şi Când coachingul nu funcţionează fără consiliere şi mentorat.
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.