Ce este şi cum se obţine fericirea autentică?


11.18.2012

Am învăţat acestea ascultându-l şi citindu-l pe Matthieu Ricard.

  1. Fericirea = o trăire profundă şi sustenabilă a emoţiilor pozitive.
  2. Dacă este o trăire interioară, înseamnă că sursa ei se află în modul în care funcţionează mintea noastră.
  3. Condiţiile exterioare devin determinante pentru trăirile noastre doar dacă, şi în sensul în care, mintea noastră le lasă să acţioneze asupra sa.
  4. Este posibil să ne antrenăm mintea pentru fericire.
  5. Performanţa în fericire se obţine în acelaşi fel ca şi performanţa în gimnastică, de pildă: cu antrenament serios repetat zilnic de câteva ori, perseverenţă, răbdare…
  6. Condiţiile exterioare pot facilita acest antrenament: însă putem crea noi înşine un minim de condiţii necesare şi suficiente (pentru antrenament).

(Flames of Happiness, Leonid Afremov)

În concluzie:

  • pentru omul adult, fericirea este o problemă de alegere personală şi muncă asupra sinelui;
  • copiii noştri ar învăţa să trăiască mai fericiţi dacă părinţii şi ceilalţi educatori ar aloca în fiecare zi timp pentru a le antrena minţile pentru fericire;
  • nu înseamnă că ar trebui să eliminăm orice stres din vieţile noastre şi ale copiilor noştri – ar fi imposibil -, ci doar să(-i) învăţăm cum poate fi prelucrat mental stresul astfel încât să păstrăm, sau să revenim la, starea de bine.

Ascultaţi această conferinţă TED şi / sau citiţi Fericirea. Un drept cu care ne naştem, o cale de a-l valorifica, trad. rom., Editura IRECSON, 2007.

*

Matthieu Ricard este fiul reputatului filosof francez Jean-Francois Revel şi al pictoriţei Yahne Le Toumelin. Doctor în genetică moleculară. În prima tinereţe, cercetător la Institutul Pasteur din Paris, în laboratorul condus de un laureat al Premiului Nobel pentru medicină. Acum, călugăr într-o mică mănăstire budistă din Nepal. Interpretul de limbă franceză al lui Dalai Lama. Trăieşte modest, iar banii pe care îi câştigă din cărţi, conferinţe etc. merg către proiecte umanitare. Participă la un proiect ştiinţific internaţional, girat de Dalai Lama, care caută răspuns la întrebarea: poate mintea noastră, modul în care gândim şi simţim în fiecare zi, să aducă schimbări notabile în structura şi funcţionarea creierului?

Argumentează convingător că succesul nu aduce împlinirea şi fericirea. Înţelepciunea însă, da. El a găsit-o în budism. Eu sunt convinsă că există şi alte căi care conduc la rezultate similare.

„La 20 de ani, aveam o idee despre ce nu voiam – adică o viaţă lipsită de sens – dar nu puteam să-mi dau seama ce voiam. Adolescenţa mea nu a fost deloc plictisitoare. (…) În cercul intelectual în care se mişcau părinţii mei nu lipseau întâlnirile captivante. (…) Luis Bunuel, Emanuel Cioran, filosoful deznădăjduit; Mario Soares, care a eliberat Portugalia de jugul fascist; Henri Cartier-Bresson, ‘ochiul secolului’ şi mulţi alţii. (…) Viaţa era departe de a fi plictisitoare, dar ceva esenţial lipsea. (…) Persoanele cu totul neobişnuite pe care le-am întâlnit aveau, fiecare în parte, propriul geniu. Mi-ar fi plăcut să cânt la pian ca Glenn Gould sau să joc şah ca Bobby Fisher, să am talentul poetic al lui Baudelaire, dar nu-mi doream să devin ce erau ei la nivel uman. În ciuda calităţilor lor artistice, ştiinţifice şi intelectuale, când se ajungea la altruism, deschidere către lume, determinare şi bucuria de a trăi, capacităţile lor nu erau cu nimic mai bune sau mai rele decât ale oricăruia dintre noi. (…)

Totul s-a schimbat când am întâlnit câţiva oameni remarcabili, care erau un exemplu pentru o viaţă împlinită. (…) cu toţii emanau o frumuseţe interioară, compasiune şi înţelepciune izbitor de asemănătoare. Nu am putut să-l întâlnesc pe Socrate, să ascult prelegerile lui Platon sau să stau la picioarele Sfântului Francis, dar, deodată, chiar înaintea ochilor mei, erau zeci astfel de oameni. (…)

Se întruniseră toate elementele pentru a-mi găsi calea spre o viaţă împlinită: un mod de gândire profund şi sănătos şi exemplul viu al celor care întruchipau înţelepciunea în cuvintele şi faptele lor.”

Fericirea. Un drept cu care ne naştem, o cale de a-l valorifica, trad. rom., Editura IRECSON, 2007: pp. 11-16.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.