Empatie, adevăr, profesionism – te simți bine cu ele?
01.10.2014
În orice muncă de la om la om, empatia umanizează relația și, totodată, ajută la descoperirea adevărului; este o componentă esențială a profesionismului. Însă uneori tocmai empatia, adevărul și profesionismul – pe care, aparent, le cauți atunci când alegi un coach, un consilier, un mentor, un medic ș.a.m.d. – s-ar putea să-ți genereze emoții negative și impulsul de a-ți apăra zona de confort. Ești gata să le faci față?
”M-ați citit imediat…”, mi-a spus o clientă, cu lacrimi în ochi, în timp ce îi explicam unul dintre mecanismele – pe care nu și le recunoștea până atunci – prin care se blochează singură pe drumul profesional.
”Chiar așa fac, exact așa”, mi-a spus o alta, râzând, după ce i-am ”jucat” dialogul cu sine prin care, iarăși, își blochează singură cariera. Nu, râsul nu era expresia vreunei bucurii. Era mai curând o reacție de apărare și rezistență la schimbare, pe care are nevoie să învețe să o depășească.
”Mă simt… vulnerabilă?”, mi-a mărturisit altcineva, la finalul primei conversații. ”Am venit ca să fac o schimbare, dar acum începe să-mi fie teamă de ce voi descoperi…”.
Un profesionist empatic și capabil să vadă dincolo de aparențe și de ceea ce declari tu este, desigur, unul pe care, teoretic, ar trebui să-l preferi. Însă ai nevoie să fii conștient(ă) de la început, și să rămâi conștient(ă) pe parcurs, că relația cu un astfel de profesionist îți va zdruncina foarte puternic zona de confort, obișnuințele, modurile de a gândi și de a face lucrurile, cotloanele cele mai ascunse ale minții…
Doar atunci când depășești această duplicitate – declarativ, pretinzi că apreciezi empatia, adevărul și profesionismul, în vreme ce, practic, te temi de ele și le eviți; declarativ, pretinzi că vrei o schimbare în viața ta, în vreme ce, practic, vrei să continui să gândești și să acționezi exact așa cum ai făcut până atunci -, doar atunci când depășești această duplicitate, așadar, reușești să aduci în viața ta oamenii, relațiile, cariera, hobby-urile, stilul de viață care răspund nevoilor tale fundamentale. Așa cum argumentam într-un alt articol, “Chimia” în relaţiile profesionale conduce la mediocritate, nu la dezvoltare.
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.