Noutăți în coaching: o schimbare de paradigmă, o nouă abordare, un nou model


08.07.2024

Rezum aici noutățile pe care le-am adus eu în coaching, care nu sunt deloc de neglijat: o schimbare majoră de paradigmă, o abordare teoretică nouă și un model practic nou.

E prima contribuție de acest fel adusă în coachingul mondial de un coach din România. E foarte posibil să fie chiar prima contribuție adusă de un coach din lumea post-comunistă, foarte diferită de societățile occidentale în care au fost create și dezvoltate abordările și modelele uzuale în coaching.

Dacă vreți să citiți mai mult, ca să înțelegeți mai bine și să verificați cât de bine documentate științific sunt noutățile pe care le-am adus, v-am pus la dispoziție acest articol, care a trecut prin procesul exigent de selecție al unei reviste girate de prestigioasa editură SAGE.

În cazul în care nu aveți (încă) obișnuința să citiți articole de nivel academic, îmi îngădui câteva recomandări: citiți atent introducerea; treceți rapid peste secțiunea care descrie metoda (dacă nu sunteți interesat de ea); apoi citiți următoarele două secțiuni doar atât de atent încât să puteți înțelege limbajul și contextualiza argumentele din ultimele secțiuni, de la „The ontological non-neutrality of coaching” încolo – pe acelea vă recomand iarăși să le citiți atent. 

1. Deschiderea zoom-ului: obiectivele individului și organizației privite în dinamica societală

….

2. Conceptele centrale: șanse în viață și sustenabilitate

3. Redefinirea ownership-ului și împuternicirii clientului: participarea la construcția schimbării versus a face față (coping) și a te adapta la schimbări

Construcția versus coping și adaptare

4. Clientul nu e expert, coachul nu e expert: explorează împreună realitatea, construiesc împreună posibile proiecte de acțiune (soluții) și testează împreună fezabilitatea și consecințele acelor proiecte

… coachingul privit și ghidat ca un tip specific de cercetare

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.