Știi de ce nu dau rezultatele așteptate acțiunile de motivare a angajaților din echipa / compania ta?

Pentru că se focalizează pe principiul ”managerul / leaderul trebuie să-și motiveze echipa”.

Iar această abordare, foarte populară, are foarte multe consecințe opuse celor dorite.

Dacă ai un manager aflat ”deasupra” ta și aștepți ca el să te motiveze:

 • această idee te condamnă să te vezi pe tine ca subaltern neputincios și îți sabotează puterea proprie, interioară, de a acționa, singura care te conduce în realitate la reușită.

Autocontrolul și autodisciplina prezic şansele tale în viaţă şi pot fi educate toată viața – spun studii științifice foarte serioase.

 • Experţii în sănătate au descoperit că un autocontrol scăzut “prezice” moartea timpurie, bolile psihice şi comportamente de risc precum supra-alimentaţia, fumatul, problemele cu alcoolul, sexul neprotejat şi nerespectarea prescripţiilor medicale.
 • Sociologii au demonstrat legătura între autocontrolul scăzut şi dificultăţile de găsire sau păstrare a unui loc de muncă.
 • Rata criminalităţii este şi ea mai mare în categoriile în care autocontrolul este slab. De asemenea, un autocontrol scăzut conduce la un risc semnificativ mai mare de abandon şcolar, absenteism, sarcini nedorite şi delincvenţă în rândurile adolescenţilor.
 • Economiştii observă că persoanele cu autocontrol scăzut sunt cele care consumă cel mai mult din rezervele bugetare şi le recomandă politicienilor să promoveze intervenţii sociale focalizate pe creşterea capacităţii de autocontrol, ca o modalitate eficace de a reduce cheltuielile sociale.
 • —Geneticienii și psihologii au demonstrat că autocontrolul are, ca orice comportament uman, și o condiționare genetică, dar poate fi cultivat, dezvoltat pe parcursul întregii vieți.

—“The great leaders of business, industry, and finance, and the great artists, poets, musicians and writers all became great because they developed  the power of self-motivation.  (Napoleon Hill)*

Te-ai gândit vreodată că așa-zisele tale ”defecte” și ”nu pot”-uri ascund, de fapt, resurse cu care te-au înzestrat natura și educația, dar pe care nu ai învățat să le folosești adecvat?

Nu ar fi mai avantajos să fii propriul tău stăpân, să controlezi tu însuți/însăți lucrurile, în loc să rămâi dependent/ă de ce fac sau nu fac alții pentru ”a te motiva”?

Dacă ești manager / leader :

 • așteptarea ca tu să-i motivezi îi de-responsabilizează pe subalternii tăi, care au întotdeauna la îndemână un ”țap ispășitor” pentru angajamentul lor scăzut în atingerea obiectivelor echipei;
 • supraîncarcă ansamblul costurilor, pentru că, date fiind mecanismele psihosociale ale evoluției nevoilor umane, îi împinge pe angajați într-o cursă pentru recompense externe (feedback-uri exclusiv pozitive, salarii tot mai mari, bonusuri tot mai multe etc.);
 • pe măsură ce vezi că acțiunile tale de motivare nu funcționează suficient de bine, aluneci, fără să-ți dai seama, într-un stil de leadership autoritarist (tendinta de a controla supărător de mult) și lipsit de încredere (tendința de a nu mai delega suficient), pentru că ai impresia că altfel nu-ți conduci echipa către țintele dorite;
 • relațiile din echipă se deteriorează și toată lumea acumulează un nivel de stres foarte ridicat.

”The more people focus on their salaries, the less they will focus on satisfying their intellectual curiosity, learning new skills, or having fun, and those are the very things that make people perform best” (Thomas Chamorro-Premuzic).

Programele pe care eu le ofer au ca fundament principiul autodeterminării: nimeni nu poate motiva o altă persoană, orice metode ar folosi, dacă persoana respectivă nu lucrează suficient la mecanismele interioare ale motivației sale.

Plusul de energie pe care îl primim din exterior (prin recompense, încurajări, discursuri ”motivaționale”) durează foarte puțin, oricât de mare ar fi entuziasmul pe care ni-l creează pe moment.

Plusul de energie pe care învățăm să ni-l alimentăm noi înșine durează atât cât dorim noi; el este acela care ne motivează cu adevărat și ne conduce către performanțe înalte și repetabile.

Notă: toate cele de mai sus nu exclud atenția cuvenită acordată recompenselor externe (feedback apreciativ, salarii, premii, facilități pentru dezvoltare personal-profesională etc.) pe care fiecare angajat le așteaptă în mod legitim de la angajator în schimbul contribuției sale la realizarea ”țintelor” echipei și misiunii companiei. Aceste recompense îl ajută pe angajat să-și satisfacă un număr de nevoi profunde, însă ele nu sunt și nu trebuie privite ca modalități principale de motivare.

I. Cine contractează acest program ?

 • Antreprenori și manageri, individual
 • Angajați (individual)
 • Echipe manageriale
 • Echipe de muncă: angajaţi + manager

II. Ce beneficii obții ?

 • înțelegi mai profund echilibrele și dezechilibrele nevoilor tale profunde, pentru ele sunt acelea care te ajută sau te împiedică să ajungi la nivelul de reușită pe care ți-l dorești ;
 • descoperi că ”defectele” tale sunt, de fapt, nevoi umane nesatisfăcute și resurse folosite inadecvat ;
 • descoperi câteva ”butoane” simple pe care să ”apeși” atunci când îți dorești ceva, dar te blochezi în tot felul de ”Nu pot”, ”Mi-e frică”, ”N-am chef” etc.;
 • antrenăm împreună aceste butoane, până când îți formezi obișnuințe noi;
 • înțelegi mai profund ansamblul nevoilor umane colegilor și subalternilor tăi și îi poți sprijini mai bine să se antreneze ca să-și dezvolte automotivația și autodisciplina.

Utilizăm un model nou și foarte eficace al nevoilor umane profunde, întemeiat pe știință și experiență:

Nevoi umane fundamentale / profunde

III. Cum se desfășoară programul?

După o metodă interdisciplinară proprie, care împletește resurse din coaching, consiliere, mentorat, training, educație și cercetare calitativă.

Practic, fiecare pas în parte şi programul în ansamblu este un exerciţiu continuu, astfel încât aceia care participă cu mintea foarte deschisă și acceptă toate provocările învață, nu doar din ce se spune explicit, ci şi din modul în care se spun şi se fac lucrurile în timpul programului (learning by doing).

Durata programului și detaliile de organizare a sesiunilor variază, în funcție de beneficiile pe care le dorește fiecare client.

Mărturii video

Articole scrise de clienți, despre procesele de transformare pe care le-au parcurs

Abonare la newsletter


Abonează-te aici

Programează o sesiune


Contact

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.