Natura are rolul ei, iar tu ai rolul tău
06.16.2014
Lucrurile cele mai simple sunt cele mai importante în viață, dar tocmai pentru că sunt atât de simple le uităm – sau le ignorăm – foarte ușor.
Nu uita că niciun pom nu înflorește și nu dă roade imediat după ce l-ai plantat: ai nevoie să-l îngrijești cu răbdare până înflorește, florile devin fructe, iar fructele cresc și se coc; apoi ai nevoie să cauți o scară – în ramurile pomului sau în afara lui -, să-ți faci curaj să urci pe ea, asumându-ți riscuri, să culegi fructele cu grijă și să le valorifici cu folos…
Lucrează-ți cu răbdare copacul : va înflori mai bogat (doar) cu timpul, iar fructele se vor coace (doar) încet-încet.
În procesul acesta, natura are rolul ei, iar tu ai rolul tău : respectă-ți natura și ia-ți foarte în serios rolul. Fă în fiecare zi tot ce poți tu mai bun, aici și acum. Doar atât. Restul îl va face natura ta, după regulile ei.
Nu e ”teorie de doi lei”, e înțelepciune bazată pe multă practică. Iată câteva mărturii – posibile surse de inspirație pentru, sper, cât mai mulți.
”Am aplicat strategia ‘tot ce pot, aici si acum’; concluzia a fost eliberatoare – cand renunt sa ma stresez in privinta lucrurilor pe care nu le pot controla si ma concentrez pe ceea ce pot EU face, nu numai ca psihicul meu nu mai oboseste inutil, dar si randamentul e mult mai mare. Multumesc si pentru asta!”
”La 6 luni de la finalizarea programului gandesc ca programul a fost o acumulare si un declansator. Am notat. Am inregistrat. Nu au fost mari progrese. Am recitit notitele… Apoi, incet-incet, in viata reala, in interactiunile de zi cu zi, au inceput sa apara declick-uri. O voce imi spunea: (…) taci! asculta! (…) asculta nu ca sa raspunzi ceva!! Si am inceput sa vad (…) Cu privire la anumite comportamente sau atitudini a fost suficient sa le vad, sa nu fiu de acord cu ele sau sa nu imi placa si sa incep sa fiu / fac altfel… Incet, am inceput sa vad si sa schimb … noile atitudini, comportamente aparand ca singura posibilitate de a fi sau actiona.”
”Iti multumesc pentru intalnirile din acest an, care au avut darul de a-mi reda libertatea. Sunt lectii care uimesc prin simplitatea lor, dar multe dintre ele le-am inteles pentru prima data in viata: am invatat ca am voie sa gresesc, sa imi exprim emotiile, sa ma bucur de familia mea, sa imi deschid ochii si sa invat de la copilul meu, sa apreciez serviciul pe care il am, sa ma bucur de micile reusite. Am inteles ca fiecare om are o suferinta si imi face bine sa-mi privesc semenii cu compasiune, fara sa ma sperii de ei. Am invatat ca respiratia profunda ma ajuta sa am o postura si o voce puternica, care imi dau incredere in mine. Am invatat ca orice se poate schimba cu pasi mici si cu un plan bine stabilit. Am inteles ca sta in puterea mea sa imi construiesc o varianta mai buna a mea, fara sa mai arunc reprosuri (in gand) asupra parintilor. (…) Pe scurt – am invatat sa traiesc. Intalnirea cu tine a fost definitorie pentru formarea mea ca adult si imi doresc sa obtin rezultate pe masura increderii acordate.”
Lucrează-ți cu răbdare copacul : fă în fiecare zi tot ce poți tu mai bun, aici și acum, doar atât; restul îl va face natura ta, după regulile ei.
Articole similare:
Descoperă-ți talentul și urmează-l … așa să fie, oare?
Performanța înaltă nu e posibilă fără antrenorul potrivit
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu