Meditație <em>mindfulness</em>, putere interioară și încredere


08.22.2014

Din ciclul: Spiritualitate cu picioarele pe pământ și capul pe umeri.

Am lucrat ieri, în parc, cu doi tineri. A fost primul lor contact cu meditația mindfulness. Ca și mine la vârsta lor – și chiar mult după vârsta lor -, au fost reticenți, sceptici. La început, au urmat recomandările mele mai mult din politețe și din încrederea pe care experiențele de până acum au construit-o între noi. La câteva secunde după ce eu tăceam, abandonau exercițiul. A fost nevoie să insist și să repetăm de mai multe ori, în cadre diferite. Până când…

După câteva minute de meditație ghidată, întreb: ”Ce simțiți?”. El: ”Simt că mi s-a golit mintea”. Ea confirmă.

După o altă repriză de câteva minute, de data aceasta de meditație liberă, neghidată, îmi spun spontan, fără să-i mai întreb, cu ton de mare surpriză:

  • Ea: ”Doamne, am simțit că am atâta energie în mine (gest: în tot corpul)! Și ce fac eu cu ea?!?”
  • El: ”Am avut o revelație. Mi-am dat seama că pierd oportunități din cauză că mă focalizez prea mult pe un obiectiv limitat. Trebuie să învăț să rămân deschis să văd oportunitățile care apar și, dacă e cazul, să-mi schimb obiectivul”.

A urmat o conversație despre vederea și gândirea panoramică și despre raportul între focalizare pe obiectiv (și ea necesară) și deschidere… Eu recomand acest ”algoritm”:

  • pe termen lung, stabilește-ți doar 5-10 valori fundamentale; vor fi ”parapeții” drumului tău, care nu-ți vor permite să te lași furat(ă) de Fete Morgana (iluzii) și să te împotmolești în cine știe ce șanț; în rest, privește lucrurile larg, dezvoltă-ți vederea și gândirea panoramică, ca atunci când admiri un peisaj din vârful unui munte sau de la etajul 20 al unei clădiri; și rămâi deschis(ă) să vezi și să alegi oricând un drum nou;
  • pe termen mediu și scurt, stabilește-ți obiective SMART și urmează-le până le duci la capăt, dând tot ce poți tu mai bun; doar în acest fel îți vei dezvolta competențele și capacitatea de performanță, încrederea solidă în tine și o bună reputație (oamenii vor ști că pot conta pe cuvântul tău).

Mulți oameni cred că meditația ar fi ceva mistic, necreștin, ori prea sofisticat. Nu e nimic din toate acestea. E o tehnică simplă, la îndemâna oricui, pentru relaxare, gestiunea emoțiilor negative și stresului, gestiunea durerii, deschiderea perspectivei (vedere panoramică și dinamică, în flux), ”reîncărcarea bateriilor”, concentrare și creșterea performanțelor.

Practic, e o combinație între:

  • corp relaxat, pe care îl poți obține prin relaxare musculară progresivă (PMR)  +
  • respirație profundă și regulată +
  • acceptarea oricărei percepții și a oricărui gând cu ”Iau notă de…; e pur și simplu un fapt de viață, nu judec acum dacă e  bine sau rău, frumos sau urât” +
  • a lăsa gândul respectiv să treacă, așa cum trece un vagon de tren pe lângă tine +
  • mintea readusă continuu la ”Eu sunt aici și acum, în fracțiunea de secundă prezentă; gândul anterior e deja trecut, prezentul aici și acum sunt doar eu, cu corpul meu relaxat și cu respirația mea adâncă și calmă”.

Când fac acestea într-un spațiu natural, eu adaug și ”Eu sunt aici și acum, fac parte din această natură și din acest univers. Iar în această calitate, respir întreaga putere a naturii și universului, o aduc în mine, mă identific cu ea”.

Testează și tu cele de mai sus.

Iată cât de multe poți câștiga prin meditație – toate sunt dovedite prin deja multe studii științifice foarte serioase: citește aici.

Și iată ce să nu faci când practici meditația – aceștia sunt sabotori frecvenți, mai ales pentru începători: citește aici.

*******

DACI-AS VIP îți oferă idei, metode și instrumente variate din științe socioumane, dezvoltare personală, coaching, mentorat, consiliere, training, educație, împletite flexibil în cea mai complexă metodă de învățare, dezvoltare și rezolvare a problemelor din afaceri, carieră, cuplu, familie etc. Te familiarizezi cu singurul model sistematic de învățare pentru performanță creat în România. Dacă testezi și adaptezi perseverent recomandările și soluțiile create în timpul unui program, devii – garantat – o variantă mai liberă, mai înțeleaptă, mai puternică și mai performantă a ta.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.