SEPIA – acronim și metaforă
08.01.2015
SEPIA este acronimul de la Scoala pentru Echilibru, Performanță și Integritate – Adulți.
Școala pentru echilibru, performanță și integritate – adulți (SEPIA) este o inițiativă privată a unui sociolog profesor universitar, gândită astfel încât să răspundă nevoilor profunde și prioritare ale societății românești.
SEPIA oferă programe – individuale, pentru echipe și pentru familii – focalizate pe cunoașterea de sine pozitivă și realistă, dezvoltarea personală de profunzime și succesul în carieră obținut prin performanță înaltă și integritate.
Programele SEPIA împletesc interdisciplinar instrumente variate din coaching, consiliere, mentorat, training, educație și cercetare științifică, într-o metodă originală de lucru, DACI-AS VIP.
Metaforic vorbind, semnificația SEPIA are legătură cu efectul sepia din arta fotografică și cu animalul numit sepia.
Animalul cu acest nume, sepia, este, prin câteva dintre caracteristicile sale, o metaforă excelentă pentru fascinanta lume interioară și relațională a românilor:
- e campion la a-și schimba culoarea și forma, pentru a se proteja și a vâna, în funcție de mediu; capacitatea lui extraordinară de a-și adapta aparența la mediu se datorează acuității analizatorilor vizuali și tactili, asociată cu o legătură foarte rapidă între analizatori și creier;
- pe de altă parte, sepia dovedește o inteligență remarcabilă, dar inconstantă, care i-a surprins pe cercetători (iar studiile sunt abia la început);
- ”cerneala” pe care o eliberează pentru a se proteja are și proprietăți terapeutice, fiind folosită ca remediu homeopat într-un număr mare de afecțiuni ale omului.
În arta fotografică, efectul sepia se referă la o tehnică de developare care, utilizând un produs obținut din ”cerneala” sepiei, reușește să dea un plus de rafinament imaginilor sau să dea mai multă viață, căldură, claritate, să aducă mai aproape de original imagini care, din varii cauze, nu au calitatea dorită.
Exact acest efect îl au programele Școlii pentru echilibru, performanță și integritate, adulți – SEPIA.
Identificăm ceea ce pare ”defect” pentru a descoperi, în spatele său, resursele nefolosite sau folosite inadecvat, de cele mai multe ori din cauza unei nevoi de autoprotecție și autoapărare supradimensionate.
Identificăm ceea ce pare ”calitate” pentru a descoperi dacă nu cumva e doar un camuflaj care împiedică dezvoltarea – suntem, totuși, ființe umane capabile de învățare și dezvoltare, nu simple ”sepii” care se adaptează.
Înveți să dezvolți și să valorifici mai productiv și mai sănătos, atât resursele ascunse, cât și resursele aparente, în beneficiul tău și al celorlalți semnificativi.
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.