Profesionistul față cu românul ”deștept”


07.07.2015

Îi știi?

Primul, profesionistul, un om care se respectă suficient pe sine ca să-și ia foarte în serios munca și să-i respecte pe ceilalți. Muncește mult, studiază, creează, testează practic, ameliorează…

Celălalt, ”deșteptul”, dornic să-și dovedească la fiecare pas ”inteligența” și ”puterea”. Oricând cu o frază la îndemână pentru a duce în derizoriu orice pare prea serios, prea onest, prea curat…

Cum gestionezi tu, ca profesionist, relația cu ”deșteptul”?

Iată cum am gestionat-o eu astăzi, poate te ajută – însă, atenție, nu o lua ca pe o ”rețetă” general valabilă; funcționează în cele mai multe cazuri, dar nu în toate.

Primesc un mesaj fără conținut, din formularul de contact de pe site. Mesajul are nume și prenume, o adresă e-mail clară, nu pare spam, însă nu văd conținutul. Cum s-a mai întâmplat ca uneori să nu pot vizualiza conținutul, iar apoi expeditorul să-mi spună că nu știe ce s-a întâmplat, răspund:

”Buna ziua!

Daca ai dorit sa-mi scrii, e util sa afli ca acest mesaj a ajuns la mine fara continut.

Sa ai pofta de dezvoltare si prietenie!” (E una dintre formulele mele de final, pentru mesajele profesionale.)

Mi se răspunde:
”Buna ziua,

Da am observat in filmuletul cu testimoniale ca nu prea aveti barbati la cursul DACI-AS asa ca vream sa va sugerez sa-mi acordati o bursa GRATIS.
Va multumesc.”
 *
În acest punct, am ezitat dacă să mai răspund. Din respect pentru munca mea, am făcut-o:
”Vei vedea si barbati, intr-un alt film; au platit integral si au apreciat programele pe care le-au parcurs.

Insa te rog sa retii ca imi selectez clientii foarte atent: lucrez doar cu oameni de foarte buna calitate; nu lucrez niciodata cu barbati (sau femei) carora pare ca le place sa para ”destepti / destepte”, oricat mi-ar plati.
Ganduri bune!”
 *
El:
”Foarte bine faci. Cum faci aceasta selectie?”
 * 
Eu:
”Stiu suficient de multa carte si am suficienta experienta ca sa am mare incredere in intuitia si gandirea mea.

Desigur, admit ca aparentele ma mai pot insela – insa mi s-a intamplat de foarte putine putine ori; iar cand s-a intamplat, nu am ezitat sa-mi reconsider evaluarea.
Te rog sa observi onest ca, in acest schimb de mesaje, ai tendinta sa duci in derizoriu comunicarea cu un profesionist. Din respect pentru tine, precum si pentru persoana si munca mea, am raspuns; din acelasi respect, acum ma voi opri.
Daca esti interesat sa vii – cu buna credinta si seriozitate! – la un program, astept cu toata deschiderea solicitarea ta pentru un contract. Daca nu, ”cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele”, cum spune intelepciunea populara.”
*
Pare că a înțeles: cel puțin pentru moment, a respectat dorința mea de a ne opri.
 *
Tu cum procedezi când te afli, ca profesionist, în fața unui ”băiat deștept”?

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.