Cum sa te dezvolti la potentialul tau maxim


09.29.2015

La intoarcerea din vacanta, citesc, intr-un mesaj, aceasta intrebare:

„Cât de posibil este ca cineva să se dezvolte la potențial maxim (eventual să-și rezolve problemele) fără a avea contact direct cu un mentor – așa cum vă văd eu pe dumneavoastră -, doar citind cărți, articole etc.?”

O intrebare foarte cuprinzatoare, ce contine cel putin trei intrebari, care ar necesita multe pagini pentru cautarea raspunsurilor:

  1. Ce inseamna sa te dezvolti la potentialul tau maxim?
  2. Cat de important este contactul direct cu un mentor pentru dezvoltarea potentialului tau?
  3. Cat de mult ajuta lecturile?

Raspund pe scurt.

Primele intrebari coaching-style pe care i le-as adresa celui care mi-a scris sunt: cum afli care e potentialul tau maxim? dupa ce iti dai seama ca ai atins potentialul tau maxim?

Notiunea „dezvoltare la potentialul maxim” e discutabila, unul dintre numeroasele produse fast-food pe care le-a inventat piata dezvoltarii personale si profesionale: populare, frumos ambalate, cu „gust” ca-ti lasa gura apa, aparent nu foarte scumpe, satisfactie rapida la un pret pe care ti-l poti permite… dar cate pericole ascunse care se dezvaluie doar pe termen mediu si lung!

Nu exista un potential maxim decat raportat la un context aici si acum: aici si acum atingi performanta cea mai buna pe care o poti atinge cu resursele interne si externe existente aici si acum. Insa pe masura ce inaintezi in procesul de dezvoltare, potentialul tau maxim creste, dezvoltarea precedenta deschide drum pentru o noua dezvoltare. Cu cat parcurgi un proces mai solid de dezvoltare, cu atat drumul care se deschide pentru potentialul tau se deschide mai larg si mai inalt. Limita pentru „potentialul maxim” al fiecaruia in aceasta viata este doar moartea.

A lucra direct cu un mentor-antrenor e obligatoriu pentru dezvoltarea potentialului pe o „autostrada” tot mai generoasa si la niveluri tot mai inalte. Stii, de exemplu, vreun sportiv care sa fi castigat medalii la concursuri de mare anvergura fara sa fi lucrat ani de zile cu un antrenor-mentor? Situatia este aceeasi in orice alt tip de actiune umana.

Scoala si universitatea ofera foarte multe sanse de acces direct la mentori – oricat de mult le-am critica, iar eu am fost intotdeauna unul dintre criticii cei mai severi.

Insa beneficiaza de aceste sanse doar elevii si studentii care isi depasesc orgoliile si arogantele infantile si se lasa indrumati, muncind perseverent asa cum le recomanda profesorii-mentorii-antrenorii. Obstacolul cel mai mare in calea dezvoltarii continue a potentialului tau maxim este modul scolaresc, orgolios-arogant de a gandi: „Niciun profesor nu e atat de bun ca sa ma invete pe mine ceva”, „Nu primesc sfaturi de la nimeni”, „Nu vreau sa ma cicaleasca nimeni” etc. si „Nu am timp / rabdare, vreau sa invat rapid”, „Vreau sa am succes rapid”, „Nu vreau sa muncesc asa de mult” etc.

Prin carti si articole, iar mai nou prin conferinte si cursuri accesibile gratuit pe internet, ai acces indirect la mentori si antrenori foarte buni. Cu trei conditii:

  1. sa selectezi foarte atent autorii (mentorii); internetul si librariile sunt pline de produse fast-food pentru mintile naive si hedoniste – ori de-a dreptul lenese; alege cu precadere autorii care publica si in reviste si edituri cu prestigiu in lumea academica internationala, nu doar pe bloguri, ori in reviste comerciale (oricat ar fi de populare – si McDonald’s e popular…);
    2. sa te lasi indrumat, sfatuit, „cicalit”, invingand orgoliile si aroganta personale; sa accepti fara rezerve ca autorul a invatat din viata lucruri pe care tu nu le-ai invatat, ca stie lucruri pe care tu nu le stii, ca e chiar mai inteligent decat tine;
    3. sa muncesti cu rabdare, in fiecare zi, asa cum te indruma autorul;
    4. sa monitorizezi rezultatele si, in functie de ele, sa adaptezi (recreezi) recomandarile respective pana obtii rezultate foarte bune;
    5. sa perseverezi pana obtii rezultate atat de bune incat un mentor-antrenor sa accepte sa lucreze direct cu tine, chiar daca lucreaza pe bani mai putini, ori pe credit.

Fiecare dintre noi are mentorii pe care se straduieste sa-i aiba si atinge pe parcursul vietii acel maxim al potentialului propriu pe care se straduieste perseverent sa-l atinga.

Citeste si Lectura profunda

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.