Călătorie prin jungla ta interioară


02.12.2019

„If you don’t know where you want to go,
then it doesn’t matter which path you take.”
(Lewis Carroll)

Dacă nu știi unde vrei să ajungi, nu contează pe ce drum o apuci. Doar că un drum ales la întâmplare, ori pentru că așa fac sau spun alții, te poate duce acolo unde tu nu îți doreai, de fapt, să ajungi, unde frumusețea ta interioară nu se poate manifesta și unde tu nu ești fericit/ă; dacă alții sunt fericiți undeva, nu înseamnă neapărat că și tu vei fi.

calatorie ghidata prin jungla ta interioara

Cei mai mulți dintre noi se lasă purtați pe drumurile vieții de impulsuri de moment și emoții pasagere proprii, „noroc” și „nenoroc”, „soartă”, „destin”, „zodie”, „așa face/spune toată lumea”, „așa fac/spun prietenii”, „voință politică”. Pot vorbi mult despre suferințele lor și despre ce și-ar dori să facă alții – oameni, instituții, organizații, Dumnezeu – pentru ca ei să nu mai sufere și să fie fericiți, își asumă adesea un rol de „șofer” pentru mașina vieții altora – soț, soție, copii, prieteni –, dar nu pot gândi foarte clar la modul „Eu vreau să ajung acolo / Eu vreau să mă transform în direcția aceea” și resping acest mod de a gândi, calificându-l fie ca egoist, fie ca nerealist, imposibil de realizat. Cunoscuta recomandare pe care o auzim la fiecare zbor cu avionul, întâi pune-ți tu masca de oxigen și abia după aceea ocupă-te de copilul tău, pentru că te poți ocupa de alții doar dacă tu ești bine, viu/vie, sănătos/sănătoasă și echilibrat/ă emoțional, ”le intră pe o ureche și le iese pe cealaltă”, cum spune înțelepciunea populară. N-au auzit despre mintea flexibilă, care se poate schimba profund (growth mindset), sau, dacă au auzit, folosesc termenul fără să-i înțeleagă cu adevărat conținutul și fără să caute soluții practice pentru ca mintea lor și acțiunile lor să meargă într-o direcție clară, pe care ei înșiși o aleg conștient. Acumulează frustrări peste frustrări privind reușitele altora, se retrag în ei înșiși ori, dimpotrivă, devin agresivi, iar cu timpul suferințele lor devin tot mai multe și mai intense. Bogăția lor interioară, oricât de mare, uneori spectaculoasă, ajunge să semene cu o junglă plină de hățișuri, prin care nici ei nu mai pot vedea clar; iar cu o astfel de junglă interioară, ce relații, ce viață socială poți construi și întreține?

Simți că frumusețea ta interioară arată ca o junglă? Atunci nu mai ezita luni și ani, alege hotărât să investești energie, timp și bani ca să pui ordine în mintea ta: prima etapă a unui proces de dezvoltare personal-profesională bine ghidat de un profesionist va urmări exact acest interes al tău, să pună ordine în jungla aceea; apoi, vei învăța cum să-ți alegi drumul, cum să dezvolți bogățiile și frumusețea pe care le simți în tine și cum să le valorifici în viața ta socială, în profesia ta și în calitatea relațiilor tale.

calatorie ghidata prin jungla ta interioara

„Vreau…, e important pentru mine, am încercat, dar nu am reușit și nu mai știu ce să fac”.

”Îmi doresc… și vreau să mă asigur că fac tot ce ține de mine ca să reușesc”.

„E clar că am nevoie de o schimbare, dar nu prea știu în ce direcție să o apuc”.

„Vreau un nou episod în viața mea și vreau să nu-mi mai fie frică să… / de…”.

Așa își încep povestea oamenii care vin la noi, profesioniștii cunoscuți sub numele de antrenor/coach, mentor, consilier, trainer, ori profesor, fără să fie obligați de cineva sau de reguli sociale să apeleze la aceste tipuri de servicii; și care conștientizează suficient de bine plusul de valoare pe care îl aducem noi în viețile lor, încât să plătească pentru resursele pe care le oferim. Da, există oameni care investesc fără multe ezitări timp, energie și bani în programe de dezvoltare personal-profesională, după ce și-au terminat studiile universitare (licență, masterat, doctorat) sau pe parcursul lor. Nu sunt neapărat persoane care au mult timp la dispoziție, ori mulți bani; de fapt, majoritatea au agenda foarte încărcată cu responsabilități profesionale mari și responsabilități familiale și mai mari, iar banii și-i calculează foarte atent și îi cheltuiesc foarte chibzuit. Nu timpul disponibil și banii îi deosebesc de alți oameni, ci faptul că au aspirații, au o idee mai mult sau mai puțin clară despre unde vor să ajungă, simt că e foarte important pentru ei să ajungă acolo și înțeleg că ei sunt „șoferii” mașinii care îi duce acolo; dar fie nu știu drumul și au nevoie să-l afle, fie nu sunt siguri că drumul pe care ei îl știu e bun și simt nevoia să verifice, fie își doresc să avanseze mai repede și cu mai puține riscuri pe drumul ales, fie nu știu să conducă pe drumul acela; și își dau seama că alianța cu un profesor, un mentor, un antrenor/coach sau un consilier (de dezvoltare sau psihologic) poate face diferența. În momentul în care știi unde vrei să ajungi, simți că e foarte important pentru tine să ajungi acolo și înțelegi că tu ești „la volan”, găsești și energie, și timp, și soluții financiare.

calatorie ghidata prin jungla ta interioara

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.