Cine ești tu? Exerciții utile pentru autodescoperire
07.05.2021
Imaginează-ți că te afli într-un grup de oameni pe care îi întâlnești pentru prima dată, la o petrecere, să spunem, și vrei ca ei să te cunoască, ori ei vor să afle mai multe despre tine. Ce le spui despre tine în trei-cinci minute?
Eu sunt… (oferă-ți 3-5 minute ca să completezi, în scris, propoziția / fraza)
Dacă funcționezi ca majoritatea adulților pe care i-am cunoscut, ți-ai spus numele și ai precizat relația ta cu gazda (ești sora, fratele, mama, tata, prietena, prietenul, colega, colegul…), iar apoi ai vorbit despre status-rolurile tale, alese în funcție de context (în unele contexte aduci în față ocupația sau studiile/diplomele/certificările, în altele vorbești despre status-rolul de părinte etc.) și, eventual, despre cum te raportezi tu la ele (de exemplu, „sunt student/manager/profesor/medic/dezvoltator IT…” sau „sunt o mamă/soție devotată” sau „sunt creștin ortodox, dar merg rar la biserică” etc.).
Acum uită de toate status-rolurile tale, imaginează-ți că, printr-un accident biografic, le-ai pierdut pe toate. Și spune cine ești fără să te mai raportezi la vreo categorie socială:
Eu sunt… (oferă-ți 3-5 minute ca să completezi, în scris, propoziția / fraza)
A fost ceva mai greu, așa e? Poate mult mai greu?
Ce îți rămâne dacă dai la o parte (să presupunem că pierzi) orice status-rol?
Status-rolurile sunt foarte importante în viețile noastre, practic vorbind nu putem trăi fără ele, ne conectăm social prin ele și ne satisfacem nevoile prin ele, ne dezvoltăm prin ele, iar ce acumulăm prin ele ne permite să (ne) reconstruim oricând, dar definește vreunul dintre ele, luat ca atare, esența noastră, identitatea noastră? E benefic pentru noi să ne „lipim”, să ne atașăm de vreunul, să fim dependenți de el până acolo încât nu mai știm cine suntem dacă îl dăm la o parte (îl pierdem)?
Oferă-ți timp să răspunzi: ce îți rămâne dacă dai la o parte (să presupunem că pierzi chiar acum, în acest moment) orice status-rol actual?
Eu sunt… (oferă-ți 3-5 minute ca să completezi, în scris, propoziția / fraza)
Sinele perceput, sinele ideal, sinele „ar trebui să”,
sinele devenirii și sinele antrenat aici și acum
Dacă nu te-ai raportat la status-roluri, aproape sigur te-ai raportat, conștient sau nonconștient, la calități și defecte și le-ai formulat ca „etichete”, de exemplu „sunt o femeie inteligentă/puternică/muncitoare/serioasă” sau „sunt cam egoist/comod/superficial” sau „sunt emotivă/timidă” (acestea sunt etichete pe care eu le aud frecvent). Hai să facem lucrurile mai clare, mai explicite.
Care crezi tu că sunt cele mai importante 10 calități reale ale tale?
Vorbește despre tine la persoana a doua, imaginează-ți că ai în față un alter ego și îi spui cinstit, fără să ascunzi ceva și fără să înfrumusețezi ceva, ca unui prieten foarte bun, căruia îi vrei doar binele, care crezi că sunt calitățile lui; îți va fi mai ușor să te privești cu mai multă obiectivitate.
Tu ești … (oferă-ți 3-5 minute ca să completezi, în scris, propoziția / fraza)
Care crezi tu că sunt cele mai importante 10 defecte reale ale tale?
Tu ești … (oferă-ți 3-5 minute ca să completezi, în scris, propoziția / fraza)
Experții folosesc termenul sine perceput real (actual self concept) ca să sintetizeze răspunsurile la aceste întrebări. Unii au comparat sinele perceput real cu sinele ideal (ideal self) și cu sinele „ar trebui să” (ought self), iar asta vom face și noi în continuare.
Cum ți-ai dori tu să fii?
Mi-aș dori să fiu … (oferă-ți 3-5 minute ca să completezi, în scris, propoziția / fraza)
Acesta este sinele tău ideal, modelul de om care ai vrea tu să fii.
Acum compară-l cu sinele perceput real (răspunsurile tale la întrebările legate de calități și defecte). Desenează două cercuri care reprezintă unul sinele perceput și altul sinele ideal și observă cât de mult se intersectează ele (care sunt trăsăturile care se regăsesc în ambele) și cât de mult se deosebesc ele (care sunt trăsăturile diferite, ori chiar contradictorii).
Dacă cele două cercuri se suprapun perfect sau aproape perfect, situație rară, dar posibilă, mai verifică o dată: cât de cinstit/ă cu tine însuți/însăți ai fost când ai răspuns la întrebările de mai sus?
Dacă și după verificare suprapunerea persistă, ai foarte probabil un sentiment de autosuficiență care te poate ajuta să-ți alimentezi stima de sine și încrederea în sine, să vezi cum mulți oameni te consideră puternic/ă și sunt atrași și totodată intimidați de tine, să ai succes în acțiunile sociale; însă te împiedică să fii deschis/ă la schimbare de sine, să te remodelezi, să te dezvolți dincolo de ce și cum ești deja. Or, într-o lume în care variația, diversitatea foarte mare a contextelor și schimbarea ultrarapidă sunt realități de care te lovești în fiecare zi, o astfel de autosuficiență-inflexibilitate te va aduce, mai devreme sau mai târziu, într-un impas din care singurele ieșiri sunt fie acțiunea arogant-agresivă, pentru apărarea acestui sine „bătut în cuie”, fie sinuciderea, când nu mai vezi nicio cale de a-l apăra.
Dacă cele două cercuri se intersectează parțial și conțin lucruri contradictorii, contradicțiile acelea îți erodează stima de sine și încrederea în sine și îți alimentează sentimentele de vinovăție, sindromul impostorului (simți că nu meriți ce ai și ce ți se oferă), posibil chiar stări depresive. Vestea bună e că ai aici o platformă de plecare reală pentru dezvoltare, care, folosită cu știință și metodă, te poate propulsa oriunde îți dorești.
O parte importantă din sinele ideal e formată din sau se intersectează cu sinele „ar trebui să” (sinele datoriei, ought self). Oferă-ți timp să completezi în scris propoziția următoare:
Ar trebui să fiu … (pentru că, altfel, risc să pierd lucruri importante pentru mine: bani, bunuri, o reușită, un loc de muncă, o poziție socială; acceptarea, atenția, admirația, iubirea unor alții semnificativi; risc să fiu judecat/ă, criticat/ă, respins/ă, de oameni sau/și de Dumnezeu).
Desenează încă un cerc, al sinelui „ar trebui să”, și plasează-l în desenul anterior.
E posibil să descoperi că sinele tău perceput real și sinele tău ideal să fie foarte diferite de sinele „ar trebui să”. În acest caz, te afli într-o adevărată ruptură cu proiectele tale și cu grupurile sociale în care trăiești și trăiești un sentiment puternic de inadecvare și alienare. Fie îți schimbi proiectele și cauți alte grupuri în care testezi cum te poți integra și dacă integrarea aceea te ajută să fii mai fericit/ă, fie rămâi la proiectele tale actuale și în grupurile în care te afli și alegi să lucrezi cu tine (să te dezvolți, transformi, remodelezi) ca să aduci sinele tău ideal și sinele perceput real cât mai aproape de sinele „ar trebui să”.
E posibil să descoperi că sinele tău ideal e aproape în întregime sau în mare parte ocupat de sinele „ar trebui să”. În acest caz, ești extrem de dependent/ă de mediu și orice opinie diferită sau semn de „nu sunt de acord cu ce spui/faci” din partea altora te dezechilibrează și te face să te simți inadecvat/ă, insuficient/ă, într-un fel handicapat/ă; să-ți fie frică să spui ce gândești cu adevărat și să faci așa cum crezi tu că e în acord cu nevoile tale sau/și cu interesele grupului; să spui „da” la orice, ca să le fii pe plac celorlalți și să ascunzi multe lucruri despre tine; să consideri intim, confidențial orice gândești, spui, faci; să trăiești un sentiment persistent de insecuritate socială și să acumulezi, din această cauză, stres cronic; să te simți obosit/ă, deși nu faci multe lucruri; să-ți dorești dureros de tare să găsești „sufletul pereche” sau un partener puternic care să te protejeze și să te apere la nevoie, cu care să creezi o familie „gogoașă protectoare”; iar dacă, cel mai probabil, nu-l găsești, să te afunzi în însingurare și deprimare.
Sau poate că sinele tău ideal se intersectează cu sinele „ar trebui să”, dar conține și multe lucruri diferite: „nu trebuie neapărat să fiu…, dar eu vreau, eu aleg să fiu…”. În acest caz, ai o platformă sănătoasă pentru autonomie, libertate și dezvoltare.
Acum pune în legătură proiectele tale cu sinele tău perceput real, sinele tău ideal și sinele „ar trebui să fiu”.
Situația prezentă: cum te simți cu viața ta? de ce crezi că te simți așa? | Situația la care ai dori să ajungi : cum îți dorești tu să te simți? ce fel de persoană simți profund nevoia să fii ? făcând ce și în ce contexte te simți tu în felul acela? | Intențiile tale de acțiune pentru următoarele 12 luni: ca să ajungi la situația aceea, ești hotărât/ă : 1. să faci … ; 2. să nu mai faci … | |
1. | |||
2. | |||
3. |
Caută sinele tău real în situația prezentă (prima coloană): ce atribute are persoana pe care o descrii, explicit sau implicit, acolo?
Caută sinele tău ideal și sinele „ar trebui să” în situația la care vrei să ajungi (coloana a doua): ce atribute are persoana care poate face efectiv acele lucruri (sinele „ar trebui să”)? ce atribute fac parte din modelul de om care ai vrea tu să fii (sinele tău ideal)?
Și caută în intențiile tale de acțiune (coloana a treia) sinele devenirii tale: ce atribute alegi intenționat, conștient să cultivi în tine, ca să-ți dai șansa să ajungi la situația pe care ți-o dorești?
Ce atribute antrenezi, alimentezi chiar acum, prin ce faci efectiv în chiar acest moment ?
În cazul în care alegi să te dezvolți, transformi, remodelezi, te aștept aici (program de grup) sau aici (program individual).
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.