Optimism și dezvoltare în acord cu natura ta


05.13.2015

A te dezvolta în acord cu natura ta e un clișeu frecvent, vehiculat atât de oameni obișnuiți, cât și de mulți ”experți” în coaching, mentorat, dezvoltare personală și educație. Ideea nu e deloc nouă, are rădăcini adânci în filosofie și științele educației. De ce, atunci, folosesc termenul ”clișeu”, cu conotație negativă? Pentru că foarte mulți vehiculează această idee mecanic, ca ”limbă de lemn”, fără să îi înțeleagă conținutul și atribuindu-i înțelesuri deloc susținute de filosofie și științe.

Am întrebat ieri un grup de tineri care dintre imaginile de mai jos ar putea constitui metafora cea mai bună pentru natura noastră atunci când venim pe lume:

Potential la nastere

Tu cum ai răspunde?

Ei au ales, cu mare majoritate, prima imagine. La cea de-a doua, au argumentat, ajungem prin educație și experiență.

Potrivit cunoașterii științifice, cea de-a doua imagine definește natura noastră din clipa în care venim pe lume, indiferent dacă ne referim la momentul nașterii sau la momentul concepției. Suntem înzestrați natural, prin codul nostru genetic, cu un ”depozit de semințe”. Nu cu un talent. Nici cu mai multe talente. Doar cu semințe foarte variate pe care, ulterior, mediul de viață, educația și eforturile noastre le pot cultiva și combina până ajung (sau nu) talente; ori, dimpotrivă, le pot lăsa complet nefolosite.

Consecințele practice ale acestei perspective sunt foarte importante.

1. Optimismul autentic. Dacă fiecare dintre noi vine pe lume cu un ”sac de semințe”, înseamnă că fiecare dintre noi are în față, deschisă, o autostradă cu foarte multe benzi de circulație, iar nu un drum simplu. Nu suntem predestinați să fim performanți doar într-o activitate și să urmăm o carieră sau alta, suntem ”programați” natural pentru performanță în activități multiple și variate și pentru cariere multiple și variate.

Autostrada

Dacă unii înaintăm mai mult și mai repede pe o bandă sau alta, aceasta se datorează mai ales influențelor familiei și celorlalte grupuri de apartenență (grup de joacă, de colegi, de distracții etc., comunitate locală, grup național), educației și alegerilor pe care le facem.

2. Flexibilitatea. Putem descoperi o bandă nouă de circulație, pentru care suntem programați natural, la orice vârstă. Putem avansa pe o bandă nouă de circulație la orice vârstă. Desigur, putem avansa mai repede și mai mult dacă începem să mergem pe banda respectivă mai de timpuriu, iar în unele domenii performanța înaltă e posibilă doar dacă ai început foarte devreme; așa se petrec lucrurile când e vorba despre cântatul la vioară sau la pian, ori despre sporturi precum gimnastica, patinajul artistic etc. Dar vârsta nu e întotdeauna un impediment: Hortensia Papadat Bengescu, scriitoare care a avut un rol important în modernizarea romanului românesc, a debutat la 36 de ani, iar exemplele de acest fel sunt numeroase în toate domeniile.

3.Relaxarea. Dacă putem descoperi noi ”semințe” și noi ”benzi de circulație” la orice vârstă, putem alege mai relaxați la ce liceu și la ce facultate mergem: primele alegeri nu mai sunt definitorii pentru carierele și viețile noastre; cum și sistemele sociale de educație țin astăzi cont de potențialul nostru plural și ne permit să intrăm pe ”benzi” noi la orice vârstă, problema adolescenților nu ar trebui să mai fie ”La ce liceu / facultate să merg?”, în sensul carierei pe care o deschide școala respectivă, ci ”În ce măsură îmi permite acest program educativ să-mi descopăr și să-mi dezvolt cât mai mult mai multe resurse?”. Tot relaxat putem căuta și alege oricând o nouă carieră potrivită cu natura noastră, dacă cea prezentă nu ne mai oferă satisfacțiile dorite sau nu mai e posibilă.

4. Responsabilitatea. Dacă natura a fost atât de generoasă cu noi, înzestrându-ne cu atâtea resurse pe care le putem activa la orice vârstă, nu ne mai putem ascunde în spatele părinților sau profesorilor care nu ne-au orientat corect: din momentul în care devenim adulți devenim și responsabili pentru propria noastră devenire.

Nu te auto-limita gândind că natura te-a înzestrat doar cu un talent, ori că, din păcate, ai avut neșansa să te naști într-o familie, localitate, țară care nu ți-au cultivat o aptitudine sau alta în copilărie și prima tinerețe: cercetează-ți atent și cu răbdare ”depozitul de semințe”. Apoi, alege relaxat și responsabil doar acele programe de dezvoltare care te provoacă și te ghidează să cultivi cât mai bine cât mai multe resurse: mersul pe autostradă te poate speria la început, însă, odată ce ai învățat ”semnele de circulație” și regulile, te duce mai rapid acolo unde vrei să ajungi.

La final, vei putea spune precum Beethoven:

”Tu ești ceea ce ești (frumos, șef, bogat, aristocrat etc. – n. ES) prin accidentul nașterii; eu sunt ceea ce sunt prin propriile mele forțe. Există și vor exista o mie de prinți; însă există un singur Beethoven”.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.