Cea mai proastă mamă din lume


08.31.2016
”Va scriu eu , mama unui tanar de aproape 20 de ani, el, fiul meu, fiind cel aflat la rascruce de drumuri. Sau poate eu….?
L-am crescut singura dintru’ nceput pana la momentul prezent, iar intelepciunea atribuita de altii nu imi anuleaza eticheta de ”cea mai proasta mama din lume”, pe care mi-o pun singura, fara a exagera in vreun fel. In spatele fiecarui om stau lungi povesti de viata, mai mult sau mai putin interesante; nu-mi propun sa va expun lucruri din trecut, caci nu e locul si nici timpul pentru aceasta. Insa, ca o rezultanta fireasca a trecutului pe care fiecare il poarta in alchimia fiintei lui, fiul meu nu poate da un raspuns corect, cred eu, pentru anii ce vor urma.
(…) 
Ce ar fi mai corect de facut, din partea mea, din partea lui ? Si cum? Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru a primi un sfat, o parere profesionala din partea dvs. la intrebarile de mai sus ? Stiu ca accesul la intelepciunea celor ce au investit multe resurse de-a lungul anilor, in speta a dvs, se face contra cost intr-o economie de piata. Si nu indraznesc sa sper ca le pot obtine gratuit. ”

Dupa cum am precizat pe site, le ofer cate un raspuns gratuit tuturor acelora care imi scriu; asadar, acest raspuns nu va costa nimic.

Daca privesc in urma cu 39 de ani, cand aveam 20, nici eu nu am dat un raspuns corect pentru anii care au urmat; exact ca fiul dumneavoastra. De atunci, am schimbat de mai multe ori traseul profesional, ultima data la 52. Si cunosc foarte multi oameni care au trait si traiesc la fel: alegand fara convingerea ca au ales 100% corect, schimband apoi traseul ori de cate ori e nevoie sau vad un nou drum care se potriveste mai bine cu valorile lor si cu visurile lor din acel moment.

Ce vreau sa va spun e ca e absolut normal sa ai visuri la 20 de ani, iar nu un drum pre-programat foarte exact. Mai mult, cred ca e absolut normal – si benefic – pentru orice varsta. Vremea cand oamenii alegeau (???) un drum cu sens unic a trecut. Astazi, ne miscam in viata pe autostrazi complicate, iar ceea ce conteaza e nu sa fii sigur(a) ca faci alegerea ”corecta”, ci sa fii capabil(a) :

  • sa ai visuri – nu doar dorinte materiale: așa cum vad eu lucrurile, ”sa am masina X”, ”sa-mi construiesc o vila cu piscina”, ”sa merg in vacante de 7 stele” nu sunt visuri, sunt simple adaptari umane ale nevoilor pe care orice animal le are;
  • sa nu te blochezi intr-un loc, din cauza fricii ca nu alegi bine; sa alegi pur si simplu si sa mergi inainte catre visul tau, asumandu-ti riscuri;
  • sa perseverezi pe drumul ales, ca sa depasesti obstacolele catre visul tau, pana vei fi sigur(a) ca ai atins maximum de performanta pe care il puteai tu atinge;
  • sa schimbi traseul, atunci cand iti dai seama ca el nu te (mai) conduce acolo unde iti doresti;
  • sa o iei ”de la zero” oricand e nevoie: sa mai studiezi si antrenezi ceva nou, sa obtii o noua calificare, sa te angajezi intr-un alt domeniu, sa-ti deschizi o afacere noua etc.
Autostrada

Ceea ce aveti de facut, ca mama, este sa-i fiti alaturi fiului dumneavoastra orice ar alege si oricat de greu ar fi drumul pe care merge. Oferindu-i in primul rand intelegerea si caldura materne. Apoi, incurajari si optimism (nu reprosuri si descurajare). Apoi sfaturi, daca vi le cere; doar daca vi le cere. Apoi, din cand in cand, putin suport material; nu-l obisnuiti dependent material de dumneavoastra; incurajati-l sa munceasca pentru bani si sa invete sa-i foloseasca pentru a avansa catre visul lui (nu sa-i risipeasca sub pretextul ca e tanar).

Restul e viata lui si, in consecinta, dreptul si responsabilitatea lui. Lasati-l sa si-o traiasca. Lasati-l sa faca greseli si sa invete din ele; toti am facut si toti facem, pana in ultima clipa a vietii. Doar asa se va maturiza si va fi pregatit sa faca fata tuturor incercarilor vietii dupa ce dumneavoastra nu veti mai fi.

Sper ca acest raspuns sa va fie de ajutor.

Cursuri dezvoltare personala 2017

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.