Motoarele și frânele unui bărbat


05.31.2016

Știi întrebările-clișeu, nu-i așa? ”Ce vor bărbații?” și ”Ce vor femeile?”. Am citit articole cu aceste titluri, am văzut anunțuri pentru seminarii și workshop-uri cu aceste titluri…

Ei bine, după o sesiune recentă cu un client, am argumente suplimentare să afirm că aceste întrebări nu fac parte din categoria ”întrebări bune”. Sunt formulate din capul locului neproductiv și nu pot conduce la răspunsuri care să ne ajute să creștem calitatea relațiilor și vieților noastre.

Reproduc din memorie o parte din conversație.

– Da, recunosc, astea mă pun pe mine în mișcare: succesul, orgoliul și sexul.

Notez rapid: SOS. Și, conștientizând legătura cu celebrul semnal de alarmă din codul Morse – Save Our Ship / Save Our Souls (· · · — — — · · ·) – , încep să râd:

– SOS! Succes – Orgoliu – Sex. Astea simți tu că sunt ”driver”-ele tale, motoarele tale.

Râde cu mine:

– Da, SOS. Doar pericolele astea mă pun în mișcare, mă motivează să acționez.

– OK, astea sunt motoarele care te pun în mișcare. Și care sunt frânele tale, lucrurile care te opresc din acțiune și care au ajuns să te țină pe loc?

– Comoditatea. Confortul. Catârul din mine care se oprește în mijlocul drumului și zice: ”Gata, nu vreau să merg mai departe”.

– Cei trei C – zâmbesc eu.

– Cei trei C – repetă el, cu zâmbet amuzat și amar în același timp.

– Și când se pune catârul din nou în mișcare?

– Păi când apare un SOS – râde el din nou.

– Atunci e simplu – râd și eu. Nu trebuie decât să înveți să folosești motoarele și frânele astea la locul potrivit și timpul potrivit.

Întrebările productive sunt, așadar :

  • Ce îi pune pe bărbați în acțiune?
  • Ce îi scoate pe bărbați din acțiune?

Nu ”Ce vor bărbații?”. Într-o situație sau alta, vor altceva. Într-o situație sau alta, pur și simplu nu mai vor ce au vrut cu câteva luni, zile, ori minute în urmă. Ca și femeile, de altfel. Ca fiecare dintre ființele umane.

Dacă ești bărbat, învață să-ți folosești SCOP (sănătos, constructiv, onest, productiv) motoarele și frânele, oricare ar fi ele – identifică-le onest mai întâi!  Iar dacă semeni cu acest client al meu, nu ai de ce să te rușinezi: motoarele și frânele de mai sus se regăsesc, în proporții diferite, în orice ființă umană; nu faptul că le identifici – sau le identifică alții / altele – în tine e problema, ci faptul că le gestionezi sau nu SCOP (sănătos, constructiv, onest, productiv). Pur și simplu învață să-ți identifici și recunoști onest și motoarele și frânele, iar apoi învață să le folosești SCOP (sănătos, constructiv, onest, productiv).

Iar dacă ești femeie și vrei un partener alături de care să construiești ceva pe termen lung, învață să-l sprijini să-și folosească motoarele (inclusiv SOS) atunci când e nevoie de acțiune și frânele (cei trei C) atunci când e mai bine, și acceptă el, să încetinească ori să se oprească. Nu încerca niciodată să oprești un bărbat care a primit un SOS puternic, pentru că îți consumi timpul și energia degeaba: nu vei reuși. Și nu căuta, nici nu crea prea mult confort în relație, dacă îți dorești să fie ”bărbat” (= un om de acțiune).

Banner curs dezvoltare personala si profesionala -15 discount

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.