1 Februarie 2017 pe înțelesul românului naiv


02.02.2017

Știți că nu fac politică. Însă știți și că țin foarte mult la valori și promovez valori. Abordez în acest articol problema politică și etică a zilei, pentru că ordonanța de urgență care a intrat (parțial) în vigoare în 1 februarie 2017 înseamnă, de fapt, renunțarea la o valoare fundamentală, integritatea; înseamnă abuzul în serviciu legalizat, coruptia legalizata, lipsa de integritate legalizată.

Scopul articolului meu nu e acela de a face o analiză juridică – au făcut și fac astfel de analize experții în domeniu. Scopul meu e acela de a pleda pentru zero toleranță în fața corupției și de a semnala că ordonanța de urgență tolerează explicit o ”plajă” largă a corupției, iar prin aceasta o face legală. Nu mă interesează cine a fost sau este la guvernare când astfel de acte normative sunt adoptate; oricine ar fi, poziția mea rămâne aceeași: e o mare greșeală. Pentru că OUG a generat mișcări sociale, mi-a atras atenția și am citit-o, nu cu ochii unui jurist, pentru că nu sunt jurist, ci cu ochii unui cetățean care se întâmplă să aibă și competențe de sociolog.

Coruptia legalizata prin ordonanța de urgență ne va afecta pe fiecare, în fiecare zi.

Ce atâta tevatură?

Dacă vreau o ”hârtie” (o dovadă, o aprobare etc.) de la Primărie, iar funcționarul public care are atribuții în acest sens îmi pretinde, ca să mi-o dea, o ”atenție” (mită, plocon, peșcheș) mai mică de 200 000 lei, vin pe internet să mă plâng. Că în altă parte nu mai am unde: legal, ARE VOIE să-mi pretindă oricât până la 200 000, abuzul lui e ”dezincriminat” prin acest articol:

”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unei dispoziţii exprese dintr-o lege sau o Ordonanţă a Guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut în dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Ce atâta tevatură? coruptia legalizata

Dacă am nevoie de un document legalizat la notar, care e funcționar public, iar el îmi pretinde o ”atenție” (mită, plocon, peșcheș) mai mică de 200 000 lei, ori, mai rău, își primește ”dreptul” de la un terț care are un interes în documentul respectiv și include clauze subtile juridic care îl avantajează pe el, în defavoarea mea, vin pe internet să mă plâng. Că în altă parte nu mai am unde: legal, ARE VOIE să-mi pretindă oricât până la 200 000, abuzul lui e ”dezincriminat”.

Dacă vreau să-mi deschid o firmă, iar funcționarul public care are atribuții în acest sens îmi pretinde o ”atenție” mai mică de 200 000 lei, iar vin pe internet să mă plâng, că în altă parte nu mai am unde: legal, ARE VOIE să-mi pretindă oricât până la 200 000, abuzul lui e ”dezincriminat”.

Ce atâta tevatură? coruptia legalizata

Dacă vreau… cam orice aș putea să vreau în relațiile cu instituțiile bugetare, orice funcționar public îmi poate pretinde – fără vreo teamă că ar putea fi pedepsit legal – o ”atenție” mai mică de 200 000 lei. Spunem, de multă vreme, în limba română, și-a primit ”dreptul”; de acum, mita chiar va fi un drept al funcționarului public, legal; pentru că ai dreptul la orice nu e interzis explicit prin lege.

Și cât mă revoltă reacția Președintelui Iohannis!

Cum să ieși tu, Președinte, și să spui că românii nu vor cele de mai sus? Cine, în România, nu vrea ca funcționarii publici să aibă voie, legal, să primească ”atenții”, iar noi, muritorii de rând, să le dăm? Păi cum ne mai ”descurcăm” noi când vrem să obținem ceva? Cum mai demonstrăm cât de ”deștepți” și de ”tari” suntem atunci când obținem cu ”plocon” ceea ce alții nu pot obține decât foarte-foarte greu sau deloc?

Cum să se erijeze el, Președintele, așa, tam-nesam, în apărător al statului de drept ? Și cum să incite el la … Ups! Nu văd nici în mesajul lui pe Facebook, nici în declarațiile lui de presă locul ăla unde le spune oamenilor să iasă în stradă, nici pe ăla unde incită la ură și violență; cine mă ajută să-l văd – poate mi-a scăpat?

Lucrez, de doi ani, sub această titulatură: Dezvoltare personală pentru performanță, integritate și echilibru. Pentru că avem, în România, o nevoie imensă de a cultiva aceste trei valori-atitudini. Iar în acest moment nevoia s-a transformat în urgență, din cauză că o ordonanță de urgență tocmai a legalizat corupția (lipsa de integritate).

coruptia legalizata inseamna a legaliza lipsa de integritate

Pentru evoluția societății românești, e cel mai critic moment din 1989 încoace.

O spun cu toată responsabilitatea, ca sociolog.

Comentatorii care spun că ne-am întors cu 20 ani în urmă greșesc. Ne-am întors cu 300 – exact în epoca fanariotă.

În ordonanța asta nu mai e vorba doar despre partide politice și ”penalii” sau ne-penalii lor, indiferent cum i-ar chema. Dacă ar fi vorba doar despre ”spălarea” dosarelor unor politicieni, ar fi mai puțin grav.

E vorba despre corupția legalizata – orice act de corupție al unui funcționar public devine, sub 200 000 lei, acceptabil legal.

Nu e vorba doar despre UN abuz. Dacă ar fi doar atât, ar fi mai puțin grav.

E vorba despre abuzuri fără număr – și mai ”libere” decât până acum – care ne așteaptă pe fiecare dintre noi, în fiecare zi de acum înainte. E vorba despre legalizarea ORICĂRUI abuz în serviciu sub 200 000 lei.

Și e vorba despre puterea exercitată arbitrar, acoperită cu cortina rezultatelor în alegeri, cu aroganță cinică și cu manipulare masivă.

Anticipez, ca sociolog, efecte profunde și pe termen lung, asupra întregii societăți, pentru că această ordonanță face acceptabilă juridic o normă culturală (în sensul antropologic al termenului), cu rădăcini adânci în istorie.

Personal, nu vreau alegeri anticipate. Nu vreau nici căderea guvernului. Vreau ca acest partid care a câștigat alegerile și acest guvern care a primit votul Parlamentului să ia acele măsuri care mă protejează de abuzuri și care asigură o dezvoltare economico-socială sustenabilă.

Pledez pro ZERO TOLERANȚĂ PENTRU CORUPȚIE – pentru că avem mare nevoie de acest principiu de integritate.

Pledez pentru o lege  care să stabilească pedepse progresive, pentru ORICE abuz în serviciu, indiferent de valoarea lui. Argumentul că un for juridic a recomandat stabilirea unui prag financiar începând de la care faptele să fie interpretate ca abuz în serviciu sancționabil penal NU e sustenabil, nici sub aspect moral, nici sub aspect sociologic-pragmatic. Calitatea vieții mele, și a vieții tale, și a vieții părinților tăi, și a vieții copiilor tăi e foarte puternic afectată și atunci când suntem obligați să dăm câte 10 lei de fiecare dată când apelăm la un serviciu: însumați, acești 10 lei x N situații ne scot din buzunar mult mai mult decât sumele pe care le-am câștigat prin recentele măriri de salarii și pensii.

Pledez pentru minte limpede, judecată echilibrată, dialog calm și, acolo unde e cazul, recunoaștere cinstită a greșelilor și corectarea lor. Acțiunile dominate de emoții vor face foarte mult rău, în primul rând exact valorilor și principiilor pentru care oamenii ies acum în stradă.

Pledez pentru abrogarea DE URGENȚĂ a ordonanței de urgență publicată în Monitorul Oficial în noaptea dintre 31 ianuarie și 1 februarie 2017.

Când ai votat – indiferent cu cine ai votat – tu ți-ai dat acordul să fii supus/ă la abuzuri și mai frecvente decât până acum? Eu sunt sigură că nu te-ai gândit la asta.

Când judeci – cu mintea ta – acest pasaj din ordonanța de urgență, chiar nu poți anticipa câte abuzuri te așteaptă dacă el intră în vigoare?

”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unei dispoziţii exprese dintr-o lege sau o Ordonanţă a Guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut în dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Citește și analiza făcută de un profesionist în domeniu.

Mai citește o dată: vezi consecințele acestei ordonanțe asupra vieții tale?

Care crezi că vor fi efectele ei asupra vieții cetățenilor obișnuiți, care apelează la funcționarii publici ca să beneficieze de drepturile lor legale și ca să-și îndeplinească obligațiile legale?

Repet: aici nu mai e vorba despre competiția între partide politice, nici despre Dragnea sau Iohannis și partizanii fiecăruia, e vorba despre tine, despre copiii tăi, despre mine și despre noi toți.

Pledez pentru minte limpede, judecată echilibrată, dialog calm și, acolo unde e cazul, recunoaștere cinstită a greșelilor și corectarea lor… în regim de urgență.

Pe prima pagină a acestui site, am scris, cu doi ani în urmă:

Școala pentru performanță, integritate și echilibru (adulți) este o inițiativă privată a unui sociolog profesor universitar, gândită astfel încât să răspundă nevoilor umane profunde și prioritare în România.

coruptia legalizata inseamna a legaliza lipsa de integritate

coruptia legalizata coruptia legalizata

Corupția legalizată înseamnă a legaliza lipsa de performanță, integritate și echilibru. Dacă vrei să aduci mai multă performanță, integritate și echilibru în viața ta, te aștept.

coruptia legalizata coruptia legalizata

Cel mai complex curs dezvoltare personala profunda

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.