5 obișnuințe care te împiedică să reușești


07.02.2017

Și tu ai obisnuinte care te impiedica sa reusesti una sau alta? Cu toții avem.

Ai încercat să le schimbi și nu ai reușit? Cu toții trecem prin asta.

obisnuinte care te impiedica sa reusesti

Vestea bună e că Tot învățul are și dezvăț, cum spune înțelepciunea populară.

Orice obișnuință poate fi schimbată. Primul pas e să o conștientizezi corect, pentru că cele mai multe obișnuințe nesănătoase și neproductive se ascund foarte bine în spatele unor aparențe, unor ”defecte” pe care ne e mai ușor să le acceptăm. Următorul pas e să te antrenezi cu metodă ca să-ți formezi obișnuințe noi, pentru că doar un antrenament cu metodă conduce la schimbarea unei obișnuințe; când oamenii nu reușesc ceva, înseamnă că nu au folosit metoda adecvată ca să reușească.

Nu spun că e ușor să formezi obișnuințe noi: uită-te la copii, le e ușor să învețe să mănânce altceva decât laptele supt de la sânul mamei sau din biberon? le e ușor să învețe să meargă? le e ușor să învețe să vorbească? Nu. Cine spune că te ajută să-ți formezi ușor (”rapid”, ”fără efort”, ”de plăcere”) obișnuințe noi, fie nu știe despre ce vorbește, fie vrea să te înșele; trimite-l să învețe ”ușor” un copil să mănânce, să meargă, să vorbească, să-și spele dinții etc. și acordă-i încrederea ta doar după ce va fi reușit.

Însă îți garantez că ”poți, vrei și chiar îți place”, ca să folosesc cuvintele unei persoane care a avansat mult în direcția conștientizării și schimbării unor obișnuințe foarte neproductive. O las pe ea să vorbească; reproduc în continuare un fragment dintr-un mesaj pe care mi l-a scris după 10 sesiuni (trei luni) de lucru împreună.

*****

Procesul de schimbare si transformare a fost unul intens. Am constientizat care sunt cauzele care m-au impiedicat sa am viata pe care mi-as fi dorit-o.

Cea mai importanta descoperire: obisnuintele-piedici

Cea mai importanta descoperire pe care am facut-o este legata de obisnuinte.

Procesul de invatare, care este cel mai important proces pentru a evolua pe toate planurile, era afectat de obisnuinta mea de a renunta inainte de a incepe. Sau, in cazul fericit in care incepeam sa invat, gaseam repede orice altceva de facut. Drept urmare, m-am autosabotat si am ales sa fac, pentru bani, o profesie care implica mai puțin efort intelectual si de invatare.

O alta cauza a insatisfacțiilor din viata mea este legata de proasta organizare a timpului si energiei. Ca persoana highly sensitive (nu hiper sau supra) – fac aceasta afirmatie conform testului aferent – ,  lipsa lucrului cu calendarul a contribuit la scaderea increderii in mine. Simteam ca pot si ca e necesar sa fac mai mult pentru a-mi schimba viata, insa ma pierdeam in dorinta de a face. NU am fost niciodata prietena cu ideea de a munci mult pentru a reusi, aveam impresia ca lucrurile vin usor daca sunt facute pentru mine. Resursele primite in cadrul programului au facut lumina intr-o minte confunza. Am inteles ca doar munca eficienta si facuta cu cap, in directia potrivita si folosind materialele potrivite, iti aduce ”coroana de aur”.

(…) lipsa de rigoare si faptul ca nu am stiut sa studiez. Eu stiam ceva informatii din mai multe domenii, insa le tratam la nivel superficial (…)

Ruminatia. Acele ganduri fara raspuns si setate spre negativ. Vocea din cap care ma impiedica sa ma angajez pana la capat, complet, in orice tip de actiune – pentru ca, imi spuneam, oricum rezultatul va fi unul nefavorabil mie.

Notă ES. O altă clientă mi-a scris, mai demult: ”Am avut un fel de declic… e foarte subtil, am conștientizat că tot timpul am fost setată pentru eșec înainte… chiar dacă eram foarte persistentă în ce făceam, eu «știam» tot timpul că nu e posibil să reușesc”. Setarea aceasta pe eșec, profundă și neconștientizată, ascunsă în spatele optimismului și încrederii de suprafață, e una dintre setările mentale pe care le observ la foarte mulți dintre românii pe care îi cunosc. (v. și articolul Ce faci când șeful nu te lasă să promovezi).

Pozitia de victima. Sa constientizez ca sunt in aceasta pozitie m-a scos din zona mea de confort. Pozitia de victima ma avantaja, pentru ca nu ma puteam invinovati pe mine pentru lipsa de actiune. Sistemul, restul oamenilor, alinierea nefavorabila a astrelor, anotimpul, tara, casa – doar cauze exterioare erau responsabile pentru problemele din viata mea. Cand am constientizat ca de fapt ma pozitionez ca o victima, ca un copil cu o fata bosumflata care se supara ca nu primeste usor ce isi doreste, a fost o constientizare dureroasa. Timp de doua saptamani m-am impotrivit acestei constientizari – dar nu se poate, eu am toate motivele sa ma plang, viata chiar a fost grea cu mine! Eu chiar am incercat sa fac lucruri, insa toate conditiile au fost nefavorabile. Daca nu sunt nici victima, ce sunt?

Lipsa perseverentei a facut gauri adanci in respectul de sine. Lipsa vointei, a persistenței (grit), pozitionarea ca scolar cu un fixed mindset sunt caracteristicile care m-au adus pe acest traseu al vietii. Sunt ale mele si, drept urmare, EU mi-am conturat viata asa cum este ea acum, in acest moment.

Pasii de schimbare au inceput sa apara chiar in urma primei sedinte.

Schimbarea este in plin proces.

M-am gandit la un top ”Cele mai solicitante tipare de transformat”, la care VREAU si POT sa lucrez in urmatoarele saptamani :

  1. Tendinta de a renunta (este cea mai solicitanta)
  2. Ruminatia obisnuinte care te impiedica sa reusesti
  3. Lipsa perseverentei
  4. Lipsa rigorii si sindromul impostorului
  5. Fixed mindset obisnuinte care te impiedica sa reusesti

Ceea ce ma bucura este faptul ca am spart gheata. Spre deosebire de momentele in care cadeam si ma suparam pe mine, acum actionez și chiar lucrez cu mintea mea si imi spun ca e Necesar sa POT. Poti, vrei si chiar iti place !

Da: poți, vrei și chiar îți place !

obisnuinte care te impiedica sa reusesti

5 obisnuinte care te impiedica sa reusesti. Dezvoltare personala intemeiata pe cercetare stiintifica

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.