Ca să poți mai mult, ieși din „ramă” !


02.04.2019

”Ce faci cand te uiti la cate stii si poti, dar faci prea putin, pentru ca simti ca nu esti suficient de bun/a?”. Am auzit și citit de multe ori această întrebare. Am auzit de multe ori și ”Stiu zicale si exemple din carti, vreau sa stiu cum ai trecut peste asta sau, daca esti pe drumul de a o face, cum iti iese si cu ce te confrunti.”

Da, am trecut și eu prin asta. Am cunoscut mulți oameni care au trecut sau care trec prin asta. Pe unii i-am sprijinit sau îi sprijin să nu stea să se uite ca la un tablou frumos la câte știu și pot ei, ci să facă, să  valorifice resursele pe care le au așa cum își doresc. Iar în temeiul tuturor acestor experiențe, îți răspund așa: ieși din ramă! Da, din rama în care te-ai așezat frumos, ca să te admiri și să fii admirat/ă, să(-ți) faci impresie bună sau măcar să nu(-ți) faci impresie proastă, să nu fii judecat/ă și să nu te judeci, să te protejezi de oamenii și situațiile care te-ar putea răni. Antrenează-ți curajul emoțional și ieși din tabloul bare safe, cool pe care l-ai desenat – sau pe care l-au desenat alții – despre cine ești tu, ce știi tu, ce poți tu…

ce faci cand simti ca poti mai mult

Mă întrebi ”Ce faci cand te uiti la cate stii si poti, dar faci prea putin, pentru ca simti ca nu esti suficient de bun/a?”.

  1. Nu mă mai uit 🙂 , FAC. Dacă într-adevăr știu și pot, fac. Atât cât știu și atât cât pot aici și acum. Pe măsură ce fac, îmi dau seama cât sunt de bună în fapt, nu doar în mintea mea. Atâta vreme cât nu faci, habar n-ai cât știi și cât poți în realitate, ești ”bolnav/ă” fie de sindromul Dunning-Krueger, fie de sindromul impostorului, așa cum am explicat în acest articol.
  2. Făcând, îmi dau seama ce NU știu și ce NU pot. Sparg tabloul frumos. Ies din ramă. Și mă (re)apuc serios de învățat: studiu + antrenament + testări repetate, teoretice și practice. 
  3. Îmi antrenez growth mindset (mintea setată către dezvoltare continuă).
  4. Pe măsură ce învăț și mă testez cu growth mindset, nu mai simt că nu sunt ”suficient de bună”, pentru că ce fac efectiv îmi arată cât sunt de bun/ă, iar growth mindset mă ajută să devin tot mai bună.

Growth mindset, cum antrenam mintea flexibila

cum antrenezi mintea flexibila

5. Îmi iau aliați de încredere, mai competenți și mai experimentați decât mine (parteneri de echipă, mentori, profesori…), ca să fiu sigură că am șanse reale să cresc.

Morala: atâta vreme cât nu faci, nu ai de unde să știi nici ce știi și poți cu adevărat, nici ce nu știi și nu poți, nici cât ești de bun/ă; doar pe măsură ce faci afli toate acestea!

Vino aici, ca să-ți antrenezi curajul emoțional !
Să înveți să pictezi un tablou nou al resurselor tale reale !
Să le (re)descoperi, dezvolți și valorifici așa cum îți dorești !

ce faci cand simti ca poti mai mult: iesi din rama!

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.