Criza vârstei de mijloc ?


02.01.2019

Cum știi că și pe tine te-a lovit criza varstei de mijloc ?

Ai 40+ ani, poate ceva mai puțin, pentru că ritmurile sunt diferite, iar în generațiile tinere se accelerează. Nemulțumirile se înmulțesc când ești la muncă: nu te mai regăsești în ce faci, nu te simți suficient apreciat/ă ori nu te mai apreciezi tu. Se înmulțesc și când ești acasă: relația cu partenerul e mai tensionată, copiii au crescut și au nevoi tot mai multe și tot mai greu de acoperit, părinții îmbătrânesc și au și ei nevoi tot mai multe și tot mai greu de acoperit. Simți că ”toți trag de tine” și nu-ți mai rămân timp și energie pentru tine. Te simți epuizat/ă. Te judeci mai aspru și îi judeci și pe alții mai aspru. Ai mai puțină răbdare. Ești tot mai grăbit/ă. Ai vrea totul ”pe repede înainte”. Te privești în oglindă și îți (re)descoperi semne ignorate ale frumuseții, sau ale pierderii ei. Începi să acorzi mai multă atenție aspectului tău fizic. Simți mare satisfacție când cineva îți spune că arăți de ”parcă ai fi sora fiicei tale / fratele fiului tău”, ”ca un adolescent / o adolescentă” sau ”îți dă” cu 10 ani mai puțin decât vârsta ta ”din buletin”. Începi să adopți elemente din stilul de viață al mai tinerilor / foarte tinerilor din jurul tău. Libido-ul tău poate fi la cote mai înalte ca niciodată. Sau mai scăzute ca niciodată. Parcă nu-ți mai găsești locul și fericirea nicăieri. Ai sentimentul că în gara ta opresc ultimele trenuri și că e obligatoriu să le prinzi. Cineva sau ceva din tine îți șoptește tot mai persuasiv că nu (mai) ai timp, că viața trece, iar tu nu ai reușit să faci mare lucru, nu te-ai bucurat suficient, nu ai avut suficientă fericire. Uneori te simți într-o cușcă din care nu știi cum să ieși. Uneori îți vine pur și simplu să lași totul, și muncă, și familie, și copii, și casă, și să pleci. Uneori ești irascibil/ă și ”te descarci” pe cine sau ce se nimerește lângă tine. Uneori te simți depresiv/ă. Uneori te întrebi, poate, dacă nu cumva îți pierzi mințile… Da, sunt semne ale crizei varstei de mijloc. Încep să apară undeva în jurul a 35-40 ani și, dacă le lași în voia lor, cresc ca un bulgăre de zăpadă rostogolit prin nămeți și se transformă într-o avalanșă din care nu mai ieși sănătos / sănătoasă nici fizic, nici psihic.

criza varstei de mijloc e o tranzitie fie catre maturizarea deplina, fie catre bătrânetea imatură și urâtă

Nu e o boală și nu te lovește doar pe tine: toți trecem pe acolo, femei și bărbați, educați sau mai puțin educați, cu mai multă carte sau cu mai puțină, credincioși sau mai puțin credincioși, frumoși sau mai puțin frumoși… Experții preferă termenul tranziție a vârstei de mijloc. E un ”pasaj” prin care trecem, fiecare dintre noi, de la o etapă a vieții, pe care ne-am obișnuit să o numim tinerețe, la altă etapă, pe care ne-am obișnuit să o numim bătrânețe. Așa cum adolescența e un pasaj, o tranziție de la copilărie la vârsta adultă. Ambele tranziții sunt, de fapt și în esență, etape cruciale de maturizare. Da, vârsta de mijloc e o etapă de maturizare: maturizarea deplină, sora mai mică a înțelepciunii.

Natural și fără vreo intervenție conștientă, multe dintre semnele descrise mai sus încep să se diminueze după 60 ani. Însă, între timp, viața ta va fi intrat pe un drum greu reversibil sau chiar ireversibil. Privește-i atent pe oamenii de 55+ din jurul tău: unii sunt ”frumoși”, așa cum poți fi frumos/frumoasă la vârsta respectivă, senini, cu mintea și inima deschise, activi, dispuși să învețe, creativi, recunoscători pentru ce au și ce primesc, adevărați înțelepți; alții sunt ”urâcioși”, ”negativiști”, ”cicălitori”, critică tot, primesc cu reproșuri, sunt plini de regrete, bătrâni imaturi, care ”au dat în mintea copiilor”. De unde vine diferența? Din modul în care a trecut fiecare prin etapa numită criza varstei de mijloc sau tranziție a vârstei de mijloc, parțial dependent de ”zestrea” genetică și parțial din categoria Cum îți așterni, așa dormi. Vor trece multe decenii până când oamenii vor reuși, poate, să descopere cum să schimbe datele genetice. Însă ce faci tu e aici, acum, foarte la îndemână.

Omule de 35+ ani, tu cum ai vrea să trăiești la 55+, ca un înțelept, ori ca un bătrân imatur ?

Aici primești resurse ca să construiești maturitatea ta deplină și înțelepciunea ta.

criza varstei de mijloc e o tranziție fie catre maturitatea deplina si intelepciune, fie catre batranetea imatura si urata

Aici primești resurse ca să construiești maturitatea ta deplină și înțelepciunea ta.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.