Tratat/ă „cu superioritate”


07.28.2020

<<Am avut senzația la un moment dat că sunt tratat/ă „cu superioritate” >>

E o frază pe care o aud – nu foarte des, dar o aud – de la unii dintre oamenii cu care lucrez.

Nimeni nu poate controla „senzațiile” și interpretările altuia, așa că nici eu nu le pot controla pe ale tale. Eu mă străduiesc să nu „tratez cu superioritate” pe nimeni. Însă dacă tu ai o sensibilitate foarte mare la poziționare, aceea care e numită „complex de inferioritate” în limbajul obișnuit, ori ai o înțelegere greșită a noțiunii „autoritate” (de dorit în multe contexte sociale, pentru că face ca lucrurile să funcționeze în așa fel încât să se obțină rezultatele dorite) și o confunzi cu autoritarismul sau dominația (impunere a puterii prin forță sau alte mijloace nelegitime), e inevitabil să simți uneori „senzația” că ești „tratat/ă cu superioritate”, iar eu nu pot face nimic sănătos, productiv și constructiv ca să evităm această „senzație” – nimeni în afară de tine însuți/însăți nu poate, soluțiile sănătoase, productive și constructive se află la tine: ai de lucrat la „complexele” tale și ai de învățat să faci diferența între autoritate (care e un lucru bun) și autoritarism sau dominație (care sunt situații de evitat).

Pe de altă parte, uneori pur și simplu există o superioritate de facto pe care nu e sănătos, productiv și constructiv să încercăm să o eliminăm sau să o ignorăm.

Ca oameni, suntem egali.

Ca cetățeni, iarăși suntem egali.

Sub aspectul cunoașterii, experienței, competențelor, nu mai suntem egali. Pur și simplu eu stăpânesc unele lucruri mult mai bine decât tine: am studiat mai mult în câteva domenii și se întâmplă că am și mai mulți ani, iar în anii ăștia am avut timp să trăiesc eu însămi și să văd la alții experiențe de viață mai multe și mai variate, să reflectez mai mult la ce am trăit, văzut și studiat, să învăț mai multe prin experiențele acelea. Exact această superioritate te-a adus la mine. Dacă, la un moment dat, când nu îți validez opiniile, alegerile, pre-concepțiile, pre-judecățile, dependențele, ori imaginea de sine nu-ți mai convine să-mi recunoști acea superioritate care te-a adus la mine și te deranjează că îți vorbesc ca un om care știe mai multe, asta spune ceva despre tine, nu despre mine, și e o problemă pe care doar tu o poți  gestiona: eu nu te „tratez cu superioritate”, însă tu ai vrea să ștergem superioritatea aceea de facto, care te-a adus la mine, ca să-ți poți valida opiniile, alegerile, pre-concepțiile, pre-judecățile, dependențele, ori imaginea de sine.

Scopul unui program de dezvoltare nu e validarea, e creșterea, transformarea, schimbarea. Foarte probabil, tu stăpânești limba engleză ori altceva (fizică, chimie, biologie, medicină, drept, contabilitate, IT, muzică, pictură etc.) mai bine decât mine, dar eu nu am vreo problemă cu a-ți recunoaște superioritatea, iar dacă ți-aș solicita un program ca să-mi dezvolt competențele în domeniul respectiv aș urmări creșterea, schimbarea competențelor mele, nu validarea a ce (cred eu că) știu deja și recunoașterea valorii lecturilor mele de până atunci, ori a programelor la care deja am participat până atunci.

Dacă nu ți-am validat opiniile, alegerile, pre-concepțiile, pre-judecățile, dependențele, ori imaginea de sine, ci ți-am oferit câteva informații în legătură cu abordarea mea, nu înseamnă că te-am „tratat cu superioritate”, înseamnă că te-am tratat cu respect: ți-am oferit resursele necesare ca să iei o decizie informată; așa e etic.

Dacă cele de mai sus îți par întemeiate și utile, integrează-le în viața ta de fiecare zi: unde, când, în relație cu cine le poți integra?

Dacă cele de mai sus îți par întemeiate și utile, citește mai multe articole din acest site, sigur vei găsi și alte lucruri care să te ajute.

Dacă cele de mai sus îți par întemeiate și utile și simți că ai de învățat din relația cu mine, înscrie-te în acest program de dezvoltare.

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.