Hai să văd ce naiba pot deveni !


12.03.2017

Cine sunt eu? Ce talent am eu? Care e visul meu? Întrebări nelipsite din programele de coaching, consiliere, dezvoltare personală, pentru că foarte frecvente în mințile oamenilor de toate vârstele. Productive până la un punct. Și foarte neproductive dincolo de acel punct.

Alimentează-ți curiozitatea devenirii
și provoacă-te la aventura devenirii

Sunt, am, e. Verbe la timpul prezent, care deschid un drum al devenirii, iar deschizându-l ”deblochează” mintea omului respectiv și pun în mișcare ”rotițele” pentru acțiune și reușită.

Abordarea aceasta, care vine din practicile cele mai vechi din coaching și consiliere, trebuie deschisă și ea.

Poți să-ți pui – cu folos – întrebările de mai sus doar dacă adaugi ACUM la fiecare: Cine sunt eu acum? Ce talent am eu acum? Ce vis am eu acum? Acum, adică temporar:

Human beings are works in progress that mistakenly think they’re finished. The person you are right now is as transient, as fleeting and as temporary as all the people you’ve ever been. The one constant in our lives is change. (Daniel Gilbert)

Și dacă rămâi conștient/ă că, exact când ai deschis acel drum al devenirii care pleacă din ”eu sunt”, ”eu am talent la”, ”visul meu este să”, ai închis alte drumuri pe care natura însăși – da, autenticitatea ta naturală! – le-a deschis pentru tine :

hai sa vad ce naiba pot deveni Potentialul cu care ne nastem

hai sa vad ce naiba pot deveni

Poate că sertarele cu semințe de violonist/ă sunt mai mari și mai pline decât altele; sau cele cu semințe de fotbalist/ă; sau cele cu semințe de manager/leader; sau cele cu semințe de medic; sau cele cu semințe de matematician; sau…

Dar în lumea de astăzi nu prea ajungi departe dacă îți cultivi doar semințele din câteva sertare și mergi pe un drum cu sens unic:

hai sa vad ce naiba pot deveni growth mindset Ce cariera mi se potriveste-Autostrada

hai sa vad ce naiba pot deveni

Cu cât devii mai capabil/ă să te orientezi rapid pe o autostradă complicată și să treci de pe o bandă de circulație pe alta, cu atât circuli mai relaxat-sănătos și ajungi mai departe. Cu cât devii mai competent/ă să combini semințe variate și să produci soiuri noi, cu atât obții profituri, beneficii mai mari.

Deschide-ți mintea la această abordare. În loc să rămâi captiv/ă în ”cine sunt eu”, ”ce talent am eu” și în visuri legate de un talent anume, provoacă-te la aventura devenirii, alimentează-ți curiozitatea devenirii :

Ia hai să văd ce pot deveni
și cât de departe pot merge !

”SKY IS THE LIMIT. Hai sa vad ce naiba 😉 pot eu deveni! Chiar nu exista bariere, pentru ca orice nu pot face acum e in puterea mea sa schimb si sa pot! 👌(…) Capacitatea de invatare se invata!”

Aceasta este esența esențelor noțiunii growth mindset (setare mentală reală pentru dezvoltare), așa cum a fost ea reținută, din explicațiile mele, de unul dintre participanții la cursul de dezvoltare personal-profesională.

Când învăț, în creierul meu se creează neuroni noi, sinapse noi, circuite electrice-chimice noi (neuroplasticitate), iar capacitatea mea de învățare crește, inteligenta mea crește, talentul meu crește, oricât de mari sau de mici ar fi fost ele inițial, în orice domeniu de activitate.

Testează-ți setarea mentală

Imaginea de mai jos îți sugerează cum poți testa setarea ta mentală: acționezi în fixed mindset (FM) sau în growth mindset (GM)?

Nu te lăsa înșelat/ă de ce îți place ție să crezi despre tine. Nici de faptul că ai terminat nu știu câte facultăți, masterate, doctorate, ori că ai participat la multe cursuri de formare sau de dezvoltare personală și citești multe cărți. Poți face toate acestea cu fixed mindset, iar în acest fel îți reduci – fără să-ți dai seama – șansele în viață.

Studiază foarte atent și, mai ales, foarte-foarte onest, tabelul: în ce coloană te duc trăirile tale cele mai profunde și gândurile tale cele mai ascunse?

hai sa vad ce naiba pot deveni

hai sa vad ce naiba pot deveni

Antrenează-ți setarea mentală pentru dezvoltare

Nu ezita să vii la acest curs (program de grup) sau la un program individual.

Îți ofer acolo multe explicații suplimentare, recomandări personalizate, încurajare și suport un an întreg.

ce faci cand simti ca poti mai mult: iesi din rama!

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.