Ce poți face tu ca să te bucuri de bani mai mulți?
01.27.2013
Fără falsă modestie: iată de ce nu am niciun complex în fața unor profesioniști reputați din SUA, Anglia, Franța etc. Mi se întâmplă adesea să gândesc sau să scriu o idee, un raționament etc., în același timp cu ei sau chiar înaintea lor. Acest articol este doar un exemplu: l-am scris în ianuarie 2013, iar după o jumătate de an citeam în Harvard Business Review o trimitere la o carte – Happy Money: The Science of Smarter Spending , by Elizabeth Dunn, Michael Norton -, apărută după articolul meu, care vine cu aceeași perspectivă: înainte de a te gândi la cum să câștigi mai mulți bani, merită să te gândești la cum (pe ce, pentru ce, când, unde) îi vei cheltui.
Articol publicat în revista Cariere.
Te întrebi adesea cum să câștigi mai mult. Cauți un job cât mai bine plătit. Apoi cauți un altul, și mai bine plătit. Iar dacă apare o oportunitate să câștigi și ceva ”pe lângă” – cum să o ratezi? –, o accepți, chiar dacă deja simți că muncești parcă prea mult, deja nu mai ai timp pentru partener/ă, pentru copii sau pentru propriile hobby-uri, pasiuni.
În câțiva ani, poate vei fi reușit să ai casa, mașina, gadgeturile, hainele și vacanțele pe care ți le dorești acum. Și totuși, te vei întreba: De ce nu mă pot bucura de tot ce am? Ce îmi lipsește?
Vei căuta să câștigi și mai mult, ca să ”realizezi” și acel ceva care ți se pare că lipsește. Și curând după ce ți-ai văzut obiectivul atins, iar te vei întreba: De ce nu mă pot bucura de tot ce am? Ce îmi lipsește?
Și iar vei căuta o altă sursă de venituri, pentru acel alt ceva care ți se pare că lipsește. Și iar te vei întreba: De ce nu mă pot bucura de tot ce am? Ce îmi lipsește?
An după an, vei repeta această întrebare și te vei bucura tot mai puțin, pentru că…
1. … îți va lipsi, de fapt, puterea de a te mai bucura.
Lanțul ”nevoilor” construite de societatea de consum e nelimitat. Întotdeauna vei spune ”am nevoie de”: o casă mai …; o mașină mai…; un gadget, o haină, o poșetă mai…; o vacanță mai…; o poziție socială mai…; etc. etc. ”Nevoile” acestea care se hrănesc una pe alta și se generează una din alta, fără limite, nu te vor lăsa să fii fericit/ă niciodată; în fiecare zi, e suficient să privești în jur și vei găsi nu unul, ci multe lucruri pe care ți le-ai dori sau de care ai avea ”nevoie”, nu una, ci multe surse de frustrare.
Iar în scurtă vreme, vei fi prea obosit/ă, poate chiar complet ”ars/ă” – burnout – ca să te mai poți bucura, oricâte ți-ar oferi viața și oricâte ți-ai oferi tu însuți / însăți…
Câte dintre ”simptomele” descrise până aici le recunoști deja la tine sau la cineva foarte apropiat?
2. … îți va lipsi iubirea oamenilor pentru care vrei acum să câștigi mai mult.
Soția sau soțul, copiii, părinții, prietenii… vor fi departe emoțional, și poate chiar fizic, de tine, pentru că nicio relație nu rezistă dacă unul dintre parteneri se simte ”pe locul doi” sau, mai rău, abuzat, folosit, exploatat. Nu te păcăli spunând ”Pentru ei muncesc, pentru ei fac toate astea”. Fraza aceasta te ajută doar dacă tu și cei din jurul tău trăiți frustrarea un timp scurt. Dacă frustrarea se prelungește, vei rămâne singur/ă. Se va întâmpla pe nesimțite, pentru că, prins/ă în vârtejul muncii și al plăcerilor colaterale (vreo colegă ”deșteaptă, frumoasă și sexi” sau ”mai înțelegătoare” decât soția; ori vreun coleg ”atent” sau ”nebun”), nici nu vei avea timp să observi. Îți vei da seama doar atunci când unul dintre cei dragi va exploda emoțional și va pleca de lângă tine. Iar atunci e, de regulă, prea târziu ca să mai poți întoarce roata…
Câte dintre aceste ”simptome” le recunoști deja la tine sau la cineva foarte apropiat?
3. … îți vor lipsi acele atitudini și acele moduri de a gândi și a face lucrurile care să te ajute să construiești alte relații, mai sănătoase.
Suntem și devenim ceea ce facem repetat. Dacă ani de zile tu nu ai făcut altceva decât să alergi după bani mai mulți, case, mașini, gadgeturi, vacanțe, poziții sociale, notorietate etc., vei duce cu tine tendința de a nu mai vedea altceva, incapacitatea de a le oferi suficientă atenție oamenilor, incapacitatea de a auzi cu adevărat ce spun ei, incapacitatea de a te înțelege pe tine însuți / însăți și a-i înțelege pe alții altfel decât foarte superficial, incapacitatea de a construi relații sănătoase și de durată.
De câte ori ți se reproșează deja unul sau altul dintre aceste ”simptome”?
Cum ar fi viața ta dacă ai schimba perspectiva? Chiar acum!
În loc să te întrebi doar cum să produci mai mulți bani, întreabă-te:
Ce pot face eu anul acesta ca să mă bucur de bani mai mulți?
Sigur, o direcție de căutare și acțiune rămâne aceea de a genera venituri mai mari. Însă poți câștiga oricât, dacă nu te bucuri de banii aceia, pentru ce îi câștigi? Dacă goana după bunuri și servicii care pot fi cumpărate cu bani nu îți aduce fericire, ba dimpotrivă, pentru ce alergi după ele? ”Ca să ce?” – vorba uneia dintre clientele mele.
Pare contra-intuitiv, dar e profitabil ca, înainte de a te întreba cum poți să câștigi mai mult, să te întrebi ce faci tu cu banii pe care îi ai. Prin această nouă întrebare, îți oferi o șansă suplimentară, o direcție nouă în care să cauți cu folos: indiferent cât câștigi acum, dai banii pe lucruri care, într-adevăr, merită? care îți aduc nu doar plăceri pasagere, ci un plus de fericire pe termen lung?
Foarte puțini români au beneficiat, în familie sau la școală, de o educație financiară adecvată și știu cum să-și administreze banii.
Lucrez uneori cu oameni care nu pot fi fericiți ”din cauză că” – așa spun ei – nu câștigă suficient. Unii câștigă câteva sute de euro pe lună. Pe alții, criza i-a adus de la conturi confortabile în bancă la nevoia de a se descurca din salarii – care ajung, totuși, la peste o mie sau mai multe mii de euro pe lună. Unii îmi solicită o bursă, parțială sau integrală, pentru că sunt convinși că nu au de unde economisi pentru a plăti programul la prețul obișnuit. Unora le și ofer timpul, energia și competențele mele gratuit sau la prețuri mai mici – așa cum fac, de altfel, și acum, când scriu acest articol care înmagazinează destule ore de muncă.
De multe ori, clienții respectivi descoperă că, de fapt, banii pe care îi au, mai mulți sau mai puțini, li se scurg printre degete, picătură cu picătură, fără să-și dea seama, pe lucruri care nu sunt neapărat necesare pentru fericirea lor; uneori, dimpotrivă, tocmai acele lucruri le aduc disconfort și nefericire.
De pildă (pentru păstrarea anonimatului, numele care urmează nu sunt cele reale), Dan și Dana observă surprinși că fiul lor progresează la fel de bine – parcă mai bine, chiar? – de când merge la o școală publică; nu avea nevoie să fie înscris la o școală privată, de la care au fost obligați să-l transfere când nu au mai putut face față costurilor (taxe + imaginea copilului în fața colegilor). Ileana descoperă că nu are neapărată nevoie să cheltuiască atât de mult pe benzină ca să meargă în fiecare zi cu mașina proprie la serviciu; dacă tot e proaspăt manager, o ia ca pe o provocare și se organizează mai bine, împreună cu soțul și un alt coleg (”fac cu rândul”); iar, la o adică, și transportul public se dovedește o variantă acceptabilă, în zilele în care nu are nevoie de o ținută specială, foarte elegantă. Bogdan îmi mărturisește, atunci când contractează al doilea program, că a cheltuit pentru cosmetice mai mult decât a plătit pentru primul nostru program: ”Până acum, nu m-am gândit niciodată să caut în spatele unui produs sau serviciu pe care îl cumpăr valoarea pe care o acord eu acelui produs; e clar că trebuie să fac niște schimbări”. Mihai e ”șocat” de ”prostia” lui (termenii îi aparțin): obișnuia să cumpere alimente, apă, sucuri, bere, țigări etc. de la micul magazin de la parterul blocului; de când le cumpără dintr-un hipermarket și e atent la prețuri, observă că, deși per bucată diferențele sunt mici, suma care se adună într-o lună e semnificativă. Andrei și Andreea calculează economii semnificative de când pregătesc masa de dimineață și seară, ca și sandvișurile sau salatele pentru prânz, ei înșiși, acasă, în loc să le cumpere din restaurant sau magazin, gata pregătite de alții; și au descoperit că, atunci când cooperează la pregătirea mesei, comunică și se distrează mai mult decât atunci când el ”se joacă la computer”, iar ea ”se uită la televizor” sau ”stă pe telefon”. Anca descoperă că plătește mult mai puțin la întreținere de când deschide caloriferele doar atunci când cineva folosește efectiv încăperea respectivă; și de când acceptă că nu e neapărat ”normal” ca oamenii să stea în casă și iarna doar în pantaloni scurți și tricou, iar un pulover și un pantalon lung nu provoacă nicio pierdere, dimpotrivă. Cristiana și Cristian constată că nu-și pierd prietenii și nici buna dispoziție dacă alocă mai puțini bani pentru distracție…
Un antreprenor comentează la postarea acestui articol pe Facebook: ”banii se împart in sfanta treime, pentru cheltuieli in viata de zi cu zi, pentru economisire cash si pentru investitii”.
Completarea mea: iar investițiile se împart, la rândul lor în investiții pentru: capital material, capital uman (dezvoltare personală și profesională) și capital social (rețea de relații pe care poți conta); pentru că doar dacă investești și în ultimele două poți să-ți mărești continuu și capitalul material.
Tu cât ai cheltuit în ultimul an – poate fără să-ți dai seama – pentru mâncare nesănătoasă, băuturi nesănătoase, ţigări, haine nu neapărat necesare, gadgeturi nu neapărat necesare, produse cosmetice nu neapărat necesare, produse de slăbit, fitness, distracţii, vacanţe etc.? Acoperă aceste cheltuieli nevoile tale fundamentale? Exprimă ele valorile tale fundamentale? Te fac ele într-adevăr fericit/ă? Contribuie ele la fericirea ta și peste un an, și peste doi ani, și peste cinci sau 20?
Ce schimbări poți face în modul în care îți administrezi banii, astfel încât să te bucuri mai mult de ei?
Și în ce investești tu ? Aloci bani pentru a cumpăra lucruri și servicii care îți aduc nu doar plăcere imediată și orgoliu satisfăcut, ci și un profit, o șansă de creștere și dezvoltare? Cel mai rentabil e să ne cheltuim banii – atâția câți sunt, mai mulți sau mai puțini – în primul rând pe lucruri și servicii care contribuie la fericirea noastră și peste un an, și peste doi ani, și peste cinci sau 20 de ani.
Mulți spun că aceasta a fost, pentru ei, cea mai bună investiție: află dacă ți se potrivește și ție!
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.