Cum gândește un performer de 15 ani: violonista Mălina Ciobanu


09.02.2014

*

Ascultați, să vedeți de ce e în stare: la 15 ani, cântă deja dumnezeiește.

Iar apoi aflați, de la ea însăși, care sunt ”secretele” performanțelor ei; sublinierile îmi apațin.

Malina Ciobanu 15 ani

  1. Care au fost cele mai importante trei succese ale tale de până acum = performanțe care ți-au adus recunoașterea socială cea mai mare?

Pentru un artist in general, pentru un muzician, in particular, recunoasterea sociala se obtine greu, nu doar cu trei succese obtinute la un moment dat, deoarece lumea uita repede, astfel ca mereu trebuie sa vii cu ceva nou, de succes; este o lupta continua pentru a te impune in lumea muzicala. Sincera sa fiu, inca nu stiu care din performantele mele mi-au adus recunoasterea sociala, deoarece sunt mai multe. Voi enumera, totusi, trei din ele, care mi s-au parut mai importante: 1. Concertul din cadrul Festivalului International al Educatiei 2014, 2. Castigarea Premiului 1 la concursul “Young Talents With Orchestra”, Italia, 3. Concertul sustinut la Ateneul Roman, ca solista, sub bagheta maestrului Sabin Pautza.

  1. De multe ori, un succes social mai puțin important e, pentru noi, o reușită personală mai mare, are o semnificație mai specială. Care sunt, pentru tine, cele mai semnificative trei reușite personale obținute până acum? Ce anume le face mai speciale pentru tine?

Adevaratele reusite le consider pe acelea din sala de concerte, publicul fiind cel care imi spune daca am reusit sa fiu la inaltime. Si la aceasta intrebare imi este greu sa enumar doar trei reusite cu o semnificatie speciala pentru mine, deoarece orice recital sau concert sustinut are o semnificatie aparte, imi da puterea de-a continua. Urmatoarele trei reusite le consider mai semnificative: 1. Castigarea Concursului “Remember Enescu”, 2. Premiul Special al Juriului EMCY Fa. H. Wanka la Concursul International Kloster Schontal, 3. Participarea, ca solista, la Cursurile Internationale de Dirijat, impreuna cu orchestra Filarmonicii Bacau. Ceea ce a facut ca cele mentionate mai sus sa aiba o semnificatie speciala pentru mine a fost faptul ca am reusit sa-mi descopar nivelul violonistic in diferite contexte alaturi de oameni si muzicieni minunati.

  1. Descrie pe scurt o săptămână obișnuită din viața ta, raportându-te la toate lucrurile normale pentru un tânăr de 15 ani: familie, școală, exerciții, prieteni, distracții, internet, telefon etc.

Deoarece este vacanta, ma voi referi la o saptamana obisnuita din timpul vacantei. Profit de ea pentru a studia la vioara, fara sa fiu perturbata de activitati scolare. M-am obisnuit sa-mi fac o planificare riguroasa a timpului, atat pentru studiu, cat si pentru alte activitati cum ar fi: cititul unei carti, iesiri in oras sau in natura cu familia, exercitii la sala de fitness, urmarirea unor noutati de pe internet si conversatii cu prietenii pe retelele sociale. Aceste activitati le desfasor in pauzele de studiu. La telefon vorbesc putin, deobicei il tin inchis, pentru a nu fi deranjata in timpul studiului. Nu-mi pot permite sa treaca o singura zi fara sa studiez la vioara, deoarece se stie ca vioara nu te iarta daca o neglijezi o zi macar. Deoarece am mult de studiat, de obicei pregatesc cate un concert, si de aceea nu-mi pot permite alte distractii sau iesiri prea dese in oras cu prietenii. Unii ar crede ca acest ritm de viata ma oboseste, ma extenueaza. Nu este asa, deoarece ce fac fac cu placere si, mai ales, ca mi-am impus acest program chiar eu.

  1. Orice performer tânăr e uneori ”sancționat” de cei de vârsta lui pentru că nu face ce fac ”toți ceilalți”, iar unii cedează, ca să fie acceptați, apreciați și iubiți în grupurile respective. Descrie pe scurt trei situații de acest fel pe care le-ai trăit. Ce și cine te-a ajutat să le faci față și să mergi în continuare pe drumul tău?  

Se stie, mai mult sau mai putin, ca pentru a face performanta trebuie sa renunti la multe lucruri, nu-ti poti permite sa participi la majoritatea actiunilor grupului tau de prieteni, a colegilor tai de scoala. Cu toate ca sunt sociabila, pastrez totusi o anumita „distanta”. Unii dintre colegi, desi, sa fiu sincera, putini la numar, ma inteleg, dar majoritatea ma considera ciudata. Nu am ambitia de a fi acceptata de un anumit grup care se asteapta sa renunt la ceea ce fac pentru ca ceilalti nu fac, pentru ca, daca ei nu inteleg ca pentru mine singurul lucru care conteaza este sa fiu acceptata de publicul meloman, sa cant pe scene prestigioase,inseamna ca nu imi sunt prieteni. Au fost momente cand s-au organizat anumite activitati scolare la care de asemenea nu am putut participa si am fost de multe ori criticata de colegi ca fiind distanta, ei neintelegand ce inseamna sa fii un performer si cata raspundere implica acest lucru. Parintii sunt cei care ma ajuta mereu sa fac fata situatiilor de acest fel, sa merg mai departe.

  1. Orice performer are și momente în care se simte obosit, uneori copleșit, și e tentat să lase totul baltă, să meargă să se distreze, să se joace etc. Simte că nu mai are suficientă motivație și voință, cum se spune. Descrie trei situații de acest fel pe care le-ai trăit. Ce te-a ajutat să le faci față și să perseverezi?

Niciodata nu am fost tentata sa renunt complet la tot, sa fac altceva dacat sa cant. Vioara ma reprezinta, iar, intr-un final, ea este si cea care ma relaxeaza. Cei care sunt pasionati de ceva ma vor intelege. Am si momente in care ma simt coplesita de lipsa mijloacelor materiale pentru a-mi realiza planurile sau de rautatea oamenilor. Nici aceste momente nu ma fac sa renunt la ceea ce mi-am propus, din contra, ma fac si mai puternica, si mai motivata de-a invinge toate greutatile. Dragostea pentru muzica, dorinta de-a impresiona oamenii cu ceva fumos, m-a facut sa fac fata tuturor piedicilor ivite in calea mea si sa perseverez.

  1. Care ai spune că sunt resursele tale interioare (nu ”calitățile” tale; uneori, și ”defectele” pot fi resurse) care te ajută cel mai mult să devii tot mai performantă?

Resursele interioare care ma ajuta sa devin tot mai performanta sunt: ambitia, hotararea de-a invinge, increderea in fortele proprii, prin faptul ca-mi cunosc valoarea, posibilitatile, ca incerc sa ma evaluez corect, prea „obiectiv” cateodata, ceea ce ar putea fi considerat de unii si un „defect”. Succesele nu-mi diminueaza ambitia de-a urca si mai sus, nu-mi place sa ma culc pe lauri, din contra.

  1. Ce altceva ai dori să știe cititorii acestui articol despre tine și munca ta?

Cititorii care studiaza un anumit instrument, si nu numai, ar fi bine sa stie ca pentru a face performanta este nevoie de foarte multa munca, de sacrificii si renuntari. Munca si sacrificiile vor fi in zadar daca nu exista si talent, pasiune si har de la Dumnezeu. De aceea este foarte important sa-si evalueze corect posibilitaile, apeland la persoane de specialitate din domeniu. Talentul si munca perseverenta le vor aduce si succesul, o rasplata foarte placuta dupa tot efortul depus. Pentru mine,  aplauzele publicului, aprecierea melomanilor, dar mai ales a persoanelor de specialitate sunt cea mai mare rasplata a mucii depuse, care ma fac sa uit intotdeauna de piedicile intampinate, sa reiau totul de la inceput cu si mai mare incredere.

—————–

Vorbește ”ca un adult”, aș spune, dacă n-aș cunoaște mulți adulți foarte departe de nivelul acesta de maturitate.

Indiferent ce vârstă ai și în ce domeniu îți dorești să atingi performanțe înalte, îți recomand să reții și să aplici în viața ta acestea :

  • apelează la specialiștii domeniului în care vrei să faci o carieră pentru testarea aptitudinilor tale; nu doar la teste psihologice;
  • pune pasiune, dragoste în ce faci – care înseamnă cu totul altceva decât simplul ”îmi place”;
  • ”mereu trebuie sa vii cu ceva nou”;
  • testează-te în diferite contexte:”am reusit sa-mi descopar nivelul (…) in diferite contexte”;
  • ”incerc sa ma evaluez corect, prea „obiectiv” cateodata”; – da, e preferabil să te evaluezi ”prea obiectiv”, dacă vrei performanță înaltă;
  • ”m-am obisnuit sa-mi fac o planificare riguroasa a timpului”;
    • ”nu-mi pot permite sa treaca o singura zi fara sa studiez”;
    • ”internet si conversatii cu prietenii pe retelele sociale (…) in pauzele de studiu”;
    • ”la telefon vorbesc putin, de obicei il tin inchis, pentru a nu fi deranjata in timpul studiului”;
  • ”hotararea de-a invinge”: ”mi-am impus acest program chiar eu”;
  • ”nu am ambitia de a fi acceptata de un anumit grup care se asteapta sa renunt la ceea ce fac pentru ca ceilalti nu fac; daca ei nu inteleg (…) inseamna ca nu imi sunt prieteni”;
  • ”pentru a face performanta este nevoie de foarte multa munca, de sacrificii si renuntari”;
  • ”parintii sunt cei care ma ajuta mereu” – ai întotdeauna nevoie și de un grup de suport; poate fi familia, ori poate fi un alt grup care susține hotărârea ta de a reuși.

Și mai ascult-o o dată pe Mălina… , căreia îi mulțumesc pentru confesiunile ei. ”Succes” nu-i urez, pentru că sunt absolut sigură că va face tot ce se află sub controlul ei să-l construiască.

Va reuși sigur. Însă iată ce-mi mărturisea, într-un mesaj privat foarte autentic, scris ”dintr-o suflare”, pe care a acceptat, cu rețineri care îi fac cinste, să-l fac public. Îl public, pentru că el arată o dată în plus cât de matur e acest copil și, totodată, câte șanse își deschide singur, prin munca lui.

Nu mi-a fost niciodata rusine de situatia financiara a familiei. In acest domeniu cheltuielile sunt uriase, fiecare dintre noi are nevoie de un sponsor pentru a-si putea indeplini visul. Din pacate, eu nu ma pricep sa fac un site si trebuie sa recunosc ca nici timpul nu-mi prea permite. In acest an, am fost nevoita sa renunt, din cauza situatiei financiare, la doua burse obtinute in urma castigarii concursului „Romani Pentru O Lume”. Bursele acopereau  taxa de participare la masterclass-uri si cheltuielile de cazare si masa. Eu trebuia sa acopar biletul de avion si cheltuielile pentru mama, care trebuie sa ma insoteasca deoarece sunt minora. Bineinteles ca ei nu si-au pus problema cum ajung acolo, cu ce bani voi plati biletele de avion, cazarea si masa pentru mama. Pentru mine, in plina formare ca violonista, ar fi fost o oportunitate extraordinara sa fi putut studia cu violonistii de marca care au sustinut acele cursuri. Cursurile din Austria, Viena, au fost sustinute de violonisti extrem de cunoscuti pe plan international, cum ar fi Dora Schwarzberg si Shmuel Ashkenasi, care preda la Institutul Heifetz. Dora Schwarzberg stia deja despre mine, deoarece un asistent de-al dansei m-a ascultat cand eram in clasa a III-a, m-a apreciat si s-a oferit sa lucreze cu mine. Din pacate, tot din cauza posibilitatilor materiale reduse ale familiei mele nu am putut onora nici invitatia acestei mari violoniste. In Elvetia, Fundatia mi-a recomandat sa studiez cu directorul artistic Philip Draganov. Participand la masterclass-urile din Austria si Elvetia as fi avut sansa sa intalnesc oportunitati pentru pregatirea mea la un conservator renumit, asa cum mi s-a intamplat in anii 2011-2012, primind invitatia de a studia la clasa violonistilor Igor Oistrakh (Academia Regala din Bruxelles, Belgia) si Pierre Amoyal (Conservatorul de Muzica din Laussane, Elvetia), sa ma perfectionez, ca mai tarziu sa pot participa la concursurile mari unde pot castiga premii frumoase aducand onoare celor care m-au sprijinit. Aceste cursuri mi-ar fi ridicat mult nivelul profesional, as fi avut multe de invatat, as fi avut posibilitatea sa cunosc tineri talentati din toata lumea, sa invat si de la ei, ar fi fost un imbold deosebit pentru mine sa ma pregatesc cu si mai mare staruinta, daca as fi constatat ca sunt apreciata, ca mai tarziu sa pot concura cu acesti tineri si, de ce nu, chiar sa-i intrec.

Sprijinul nostru o poate ajuta să ajungă mai repede la profesorii de care are nevoie – la nivelul de performanță la care a ajuns ea, sunt foarte scumpi – , la competițiile internaționale de care are nevoie – unde taxele și celelalte cheltuieli se ridică la sume considerabile – etc. Și, deloc neglijabil, îi poate oferi mai multă siguranță și mai multă liniște interioară ca să se concentreze pe studiu.

În loc să așteptăm ipocriți momentul în care vom spune ”Sunt mândru/mândră că sunt român”, după un mare succes al ei, așa cum am făcut după un succes recent al tenismenei Simona Halep,  haideți să contribuim, cu ce și cât putem fiecare, la dezvoltarea ei. Abia atunci vom avea cu adevărat dreptul să fim mândri de succesele ei – care, vă garantez, vor veni foarte curând.

Mălina are acum – la recomandarea mea – un cont pentru donații și sponsorizări. Poți renunța la bere, sucuri, ori alte asemenea o săptămână ca să-i dăruiești ei banii aceia? Apoi, poți urmări foarte simplu dacă ea folosește banii tăi pentru a studia și progresa: vei putea vedea rezultatele contribuției tale și vei putea spune pe bună dreptate ”Sunt mândru/mândră că și eu am ajutat-o!”.

Titular cont: Ciobanu Raluca Mălina

RO67BRDE240SV55396292400

BRD – sucursala Calea Galata din Iași​

Facebook Mălina Ciobanu

malinacviolin@yahoo.com

Niccolo Paganini interpretat la 14 ani, cu Filarmonica ”Mihail Jora”

*********

Eu îi ajut pe tinerii și maturii cu mintea deschisă să facă două lucruri, împletite:

  1. să genereze soluții sănătoase și sustenabile pentru situațiile mai dificile din munca și viața lor;
  2. să urce la alt nivel pe termen mediu și lung, să (re)descopere, să dezvolte și să pună mai bine în valoare resursele din ei, din organizația lor și din mediul lor social (familie, alte grupuri, instituții etc.).
  • Cu toții trecem prin situații critice, în orice domeniu al vieții noastre. Și adesea, din cauză că suntem prea implicați, nu mai reușim să vedem lucrurile suficient de limpede. În astfel de situații, chiar și oamenii foarte capabili și foarte puternici au nevoie de cineva care să-i ajute să (se) privească mai obiectiv.
  • Iar dezvoltarea în profunzime a fiecăruia dintre cei implicați în situația respectivă e, întotdeauna, soluția cea mai sigură și durabilă pentru orice problemă. Pentru că libertatea gândirii și creativitatea în rezolvarea problemelor vin din înțelepciune, putere interioară și performanță și cresc doar odată cu acestea.
  • Lucrăm individual, în echipă sau în cuplu / familie. În întâlniri directe (față în față) sau prin Skype, telefon și e-mail.

Te antrenezi să privești lucrurile într-o perspectivă mai complexă și mai profundă, ghidat/ă de un profesionist cu competențe de sociolog calitativ și profesor universitar, plus multă experiență de viață. Nu vei auzi clișeele obișnuite pe piața dezvoltării decât ca să le supunem gândirii critice și ca să înțelegem cât adevăr ori, dimpotrivă, câtă superficialitate și riscuri se ascund dincolo de ele.

Dacă ești antreprenor, manager, specialist HR, coach, consilier pentru dezvoltare personală, mentor, trainer, profesor, psiholog sau părinte, te antrenezi să îi ajuți și tu pe alții să spună ”Urc la alt nivel”.

Află mai mult

Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.