Învață cum să îi dai aripi pentru lumea lui !
02.19.2019
”Mi-a lipsit dorul de tine”.
La 8 ani, Alex, nepotul meu, nu a dat acestei propoziții înțelesurile pe care le putem da ca adulți cu experiență. Dar tocmai a dat glas unei nevoi umane foarte profunde, pe care mulți, foarte mulți adulți nu o conștientizează: nevoia de… dor. A-ți fi dor e o nevoie care, nesatisfăcută, destramă relații și provoacă nefericire. Când partenerul sau partenera nu-ți mai dă șansa să-ți fie dor de el/ea, ori tu nu-ți mai dai șansa să-ți fie dor de el/ea și nu-i mai dai șansa să-i fie dor de tine, relația moare. E la fel în relațiile cu copiii. E la fel în orice relație.
Poți lua această propoziție doar ca pe o stângăcie lingvistică a unui copil. Zâmbești și, curând după aceea, o uiți.
Ori îl poți corecta: ”Mi-a fost dor de tine”. În ambele cazuri, tu nu înveți nimic, iar el aude încă o dată că e mic și neștiutor, că greșește și e musai să facă lucrurile așa cum le fac adulții; dacă nu-i spui toate acestea explicit, i le spui implicit, fără să vrei.
Ori te poți lăsa surprins/ă de propoziția lui și îi poți acorda atenție. Ești curios/curioasă ce a fost în capul lui și îl întrebi. Chiar dacă el îți spune ”Am greșit”, te întrebi dacă propoziția aceea nu conține un sâmbure de adevăr, de înțelepciune, la care tu ne-ai gândit. Și cauți acel sâmbure… lăsându-ți mintea complet liberă, ca în jocurile copiilor. Îi spui și lui sâmburele acela de adevăr, îl discuți cu el. Îi recunoști meritul de a fi creat ceva la care tu nu te-ai gândit și care, privit mai atent, poate aduce un plus de bine în viețile voastre, poate și în viețile altor oameni.
Tu ce faci când vezi sau auzi copii care (crezi tu, din perspectiva ta de adult, că) greșesc?
Dezvoltarea în cuplu și dezvoltarea parentală sunt drumurile cele mai sigure pentru relații de calitate și de durată între soți/parteneri și între părinți și copii. Ele te ajută să previi și să găsești soluții constructive pentru cele mai grele probleme. Sunt alternativa pe care eu ți-o propun în locul terapiei de cuplu și familie: de ce să aștepți ca relația ta să se îmbolnăvească și să ai nevoie de terapie? de ce să consideri că relația ta e bolnavă, când, foarte probabil, e doar marcată de probleme obișnuite pe care voi nu ați învățat încă să le gestionați împreună, dar puteți învăța? Ți le propun și ca alternativă la ceea ce e numit astăzi educație parentală sau parenting. Lumea în care va trăi copilul tău va fi foarte diferită de ce îți imaginezi tu astăzi, de ce își poate imagina oricare dintre noi astăzi; în consecință, nimeni nu poate anticipa dacă o ”regulă” sau alta formulată astăzi de experții în parenting e cu adevărat cea mai bună pentru viitorul copilului tău.
Studiile științifice converg către această concluzie: bărbații căsătoriți și cu copii au șanse mai mari să fie mai sănătoși, să aibă o viață profesională mai reușită (status socio-profesional mai ridicat, venituri mai mari, satisfacție mai mare) și să se simtă mai împliniți. Dar le oferă ei, oare, copiilor lor șanse mai mari în viață, în lumea în care aceștia vor trăi peste 10-20…50 ani? Și ce șanse în viață le oferă mamele de astăzi copiilor lor, în lumea în care aceștia vor trăi peste 10-20…50 ani?
Lumea în care va trăi copilul tău va fi foarte diferită de ce îți imaginezi tu astăzi. Și totuși, tu îi poți da aripi pentru ea. Vino să afli cum !
Articole pe aceeași temă:
Ma intereseaza opinia ta, scrie un comentariu
You must be logged in to post a comment.